sanitater Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2006 Witam,Mam w moim zbiorze egzemplarz Illustrierter Beobachter (organ ilustrowany nieslawnego Volkischer Beobachter) z dnia 26 czerwca 1941 r. Na okladce jest fotografia ktora zamieszczam z postem. Przedstawia spadochroniarza (Grecja/Kreta), podpis glosi: A do owocow zwyciestwa jeszcze pomarancze. Niemiecki spadochroniarz podczas przerwy na odpoczynek na Klasycznej Ziemi".Pytanie brzmi - co owy Fallschirmjager ma na sobie? Nie przypomina to raczej zadnego znanego niemieckiego kamuflazu. Moze cos zdobycznego? Czy moze jest to po prostu robota fotografa, retusz majacy podniesc atrakcyjnosc okladkowego zdjecia poprzez dodanie zapelniajacych biala powierzchnie smug? Ponizej link do wiekszego egzemplarza tego obrazka: http://img215.imageshack.us/img215/2503/fallschirmkretawz3.jpgPozdrawiamMaciek/Hainrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 Może zdjęcie nie przedstawia wcale spadochroniarza - na bluzie kamuflażowej byłby adler, nie widac kołnierza.Waffen SS też było w Grecji, i to kamo bardziej podchodzi pod SS.Chyba że jakiś Experimental". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2006 Podpisany jest jako Fallschirmjager... Zdjecie z PK wiec raczej nie pomyliliby podpisu (z tego co zauwazylem w gazetach sa one staranne i nie zauwazylem, by pokrecili kiedykolwiek jakies formacje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 Mnie też to wygląda na panterkę SS - sznurowanie pod szyją (widać dziurkę i kawałek sznurka), no i ten wzór przypomina nawet te SS. Gdyby nie ta data to powiedziałbym, że to może być żołnierz dywizji Hermann Goering" - ta dywizja walczyła w Afryce i Włoszech, część oddziałów miała panterki SS i w ramach dywizji były oddziały Fallschirm (w końcu dywizja była Fallschirm-Panzer, nawet jeśli tylko z nazwy). Tylko musiałby to być rok 1943 a nie 1941. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 Na 100% panterka SS ale ze to spadochroniarz to mam spore wątpliwosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2006 Ok, to ta kwestia przynajmniej częściwo rozwiązana. W nowym poście wrzuciłem jeszcze jedną fotografię która mnie trapi - tamat - krótkie łopaty WH".PozdrawiamMaciek/Hainrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 Jedyne znane mi przypadki noszenia przez FJ panterek SS były we włoszech gdzie wydawano je spadochroniarzom operującym w tym samym rejonie co dywizja HG i z jej magazynów. Na fotce obsługa moździerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 Pewno poza pomarańczami ma jeszcze w chlebaku sporo Rakiji i Ouzo ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2006 Bolas, na tak otwartą projekcję Twoich marzeń najlepszą odpowiedzią będzie zdjęcie obok ;)Fotka z gadzinówy Ilustrowany Kurier Polski z dnia 22 VI 1941 (! ale oczywiscie nic nie pisze jeszcze o inwazji). Zdjęcie podpisane:W POŁUDNIOWYM SŁOŃCU NA KRECIEPo zniknięciu ostatniego żołnierza brytyjskiego z wyspy Krety, przejęły wojska mocarstw osi opiekę nad tą tak ważną w walce przeciw Anglii wyspą na południowym wschodzie. Na zdjęciu niemiecki spadochroniarz na swoim stanowisku górskim pokrzepia się dobrym łykiem z gąsiorka." ;)PozdrawiamMaciek/Hainrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzura2005 Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 Bolas - RAKI (Rakija to w Jugoslawi) :))A spadochroniarze wystepowali na Krecie w kamuflazu ... zdjecie ze zbiorow Muzeum Historycznego w Heraklionie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzura2005 Napisano 1 Wrzesień 2006 Share Napisano 1 Wrzesień 2006 Fotka ze zbiorow Muzeum Bitwy o Kretę i ruchu oporu 1941 - 1944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retimnon Napisano 5 Wrzesień 2006 Share Napisano 5 Wrzesień 2006 Bzura2005 - jasne, że występowali, ale kombi to nie tarnschlupfjacke (tak na oko M38), a splitter 41 to nie platan (bo to na fotce to wg mnie retuszowany platan).Pytałem wyższych instancji" - nikt nie widział do tej pory żadnych zdjęć FJ w kamuflażach SS (ani nawet w tarnschlupfjacke) na Krecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 5 Wrzesień 2006 Share Napisano 5 Wrzesień 2006 Prawdopodobnie zdjęcie przedstawia innego żołnierza, dla potrzeb prasowych zostało opisane przez wydawce jako: strzelec spadochronowego w maju 1941 r. na Krecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 5 Wrzesień 2006 Share Napisano 5 Wrzesień 2006 Strelcy spadochronowi,Kreta maj 1941r. Zdjęcie przedstawia wojaków z 2 komp. 3 Pułku Spadochronowego. Na wszystkich zdjęcia jaki widziałem wojaki wystepują w standartowych kurtkach jak na zdjęciu, bez kamuflaża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retimnon Napisano 5 Wrzesień 2006 Share Napisano 5 Wrzesień 2006 To zdjęcie (znane zresztą z okładki ksiązki Nasse'a) to kolejny przykład tego, jak propaganda nie przykładała wagi do takich pierdółek, jak to, które wojsko w jakich ciuchach chodziło... W tym konkretnym wypadku czarno-białe zdjęcie kolorowane w epoce - no i właśnie, furażerka lw się panu pokolorowała na feldgrau, a oporządzenie zostało czarne, zamiast brązowego...A kombinezonów 2 modelu w splitter było trochę na Krecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 9 Wrzesień 2006 Share Napisano 9 Wrzesień 2006 a wlasnie...z czego oni wlasciwie pykaja????http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum16/skan_001.jpgprzeciez to nie niemieckie?poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retimnon Napisano 9 Wrzesień 2006 Share Napisano 9 Wrzesień 2006 Moim zdaniem amerykański M19 w wersji aramiennej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.