dect Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Napisano 9 Sierpień 2006 No tak :) Wyglądałoby to cokolwiek zabawnie :) Ale ja tu raczej kombinuję jakie są możliwości posiadania leaglnego StG w domu - ale z tego co wiem na ścianie taka ślicznotka nie może wisieć (wspomniana szafa, etc.)Czy to o 2 nabojach regulują przepisy (ustawa?) PZŁ?Jak wygląda cenowo i czasowo uzyskanie licencji PZŁ i pozwolenia na takową broń? A ceny: ten nowo produkowany StG to 2000 ojro - czyli 8000 PLNów + koszty PZŁ.
gunrunner44 Napisano 9 Sierpień 2006 Napisano 9 Sierpień 2006 Kolega dect w akcie desperacji usiluje znalezc w istniejacych przepisach czegos co nie istnieje czyli w miare nieskrepowanego dostepu do broni palnej obywateli RP. Nic tu nie pomoze wielokrotna analiza tego czy innego wyrazu i domyslanie sie co ustawodawca mial na mysli-czysto akademicka dyskusja ktora chyba jest celem sama w sobie bo niczego nowego nie wnosi i nie zmienia. Pewnik jest jeden-powszechnego dostepu do broni palnej nie ma i nie bedzie.Niczym w w jakiejs fantasyland rozprawia sie tu o ostrych Visach,Stg,-kiedy za zardzewialy wykop mozna pojsc do paki. Zamiast tracic czas na niepotrzebna dyskusje lepiej zajac sie czyms w miare" realnym np: co zrobic aby zaistnialo w Polsce cos na ksztalt niemieckiego alt-deko.
dect Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Sorry, ale albo nie przeczytałeś całej dyskusji albo jej nie zrozumiałeś.Te dyskusje to nie akt desperacji bo zdesperowany nie jestem - staram się tylko dowiedzieć kilku konkretów. Nie szukam w miarę nieskrępowanego dostępu do broni" bo wiem, że takiego w Polsce nie ma.Nie obchdzi mnie co ustawodawca miał na myśli - ważne co napisał bo to obowiązuje. A z analizy poszczególnych słów, jak pokazuje ten temat, można się dowiedzieć o wiele więcej niż Ci się wydaje.Z tym fantasylandem - bez przesady, chyba wyraźnie zostało tu napisane, że wspomniane przez Ciebie VISy i StG są osiągalne w legalny sposób - a kwestia kosztów to już inna bajka.To mój / nasz czas - nikt Ci tutaj nie każe go tracić - i bez urazy, ale Twój post nic nie wnosi do tematu.Co do obienia czegoś w miarę realnego" - dyskusji na ten temat było już -dziesiąt i po obowiązującym prawie widać jak się skończyły krucjaty na rzecz zmiany prawa o broni. Więc proszę - oszczędź mi i sobie tych dywagacji bo znowu skończy się to awanturą i / lub rozmyciem wątku.Bez urazy.Pozdrawiam
dect Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 acer, jeszcze Cię pomęczę ;)Jak to poniżej (ze wspominanego rozporządzenia) ma się do myśliwskich G43 i podobnych?§ 5. Pozwolenie na broń używaną do celów łowieckich może być wydane na broń palną, z wyłączeniem: 1) broni automatycznej, (...) 3) broni wojskowej, która stanowiła lub stanowi uzbrojenie wojska, policji i innych formacji uzbrojonych"
gunrunner44 Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Legalne posiadanie stg jako broni lowieckiej jest teoretycznie mozliwe jednak to dluga i ciernista droga-od znalezienie kola lowieckiego sklonnego przyjac nowego czlonka po staz i egzamin. Sorry za moj sceptyczny ton -moze to faktycznie jedyna furtka ktora podaza inni. Zycze powodzeniaBez UrazyPozdrawiam
acer Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Witam, Tutaj Gunrunner zgoda. To chyba jedna droga do teoretycznego wejścia w posiadanie stg czy giety - strzelających.Jak wynika z rozważań na kolekcjonerstwo i legalizowanie wykopów czy robienie dek ze znalezisk nie można absolutnie liczyć.Chyba że kupić sobie pełnowymiarową replikę Marushina STg na ścianę, z aluminium.Dect : Nie wiem co mogę dodać więcej, no co kto ma na myśli mówią c broń automatyczna - bo ja broń przystosowaną do oddawania ognia ciągłego - seryjnego. I chyba nie tylko ja tak myślę, skoro nie zabrano karabinów samopowtarzalnych używającym ich myśliwym. Nie wiem, myślę, że zależy to od interpretacji.broni wojskowej - to też określenie wąskie jak Bałtyk.Fabryka FN, która wytwarza sztucery samopowtarzalne BAR na potrzeby łowieckie, też produkuje podobne modele dla wojska. Nasz rodzimy Hunter, o którym pisał Kruszyna, to tez przecież nic innego jak przeróbka AK. Czy G -43 i G-41 było/jest na wyposażeniu wojska i policji w Polsce bo tutaj obowiązuje rzeczony przez ciebie przepis ?Ale dobra zostawmy to - Jaka broń stanowi uzbrojenie wojska policji i innych formacji uzbrojonych. Ja bym to odnosił do broni stricte wojskowej, - AK-47 /nie pomylić z hunterem/, SWD i coś w tym stylu. Teraz dalej - Ścisle interpretując pkt. 3 o broni wojskowej można by wcale nie wydawać pozwolenia nawet na repetiery -sztucery. Dlaczego ?Bo w niektórych jednostkach wojskowych używa sie repetierowych karabinów wyborowych-sztucerów jako precyzyjnej broni snajperów / słynne fińskie firmy - Lapua, Sako, no i niemieckie, gdzie --> np. Pułk Komandosów w Lublińcu czy GROM/.No i co - wychodzi że tylko od 2000 roku wydawano zezwolenia na dubeltówki, boki, drylingi ? chyba nie, jacyś myślący są gdzieś jeszcze.A podobno proce kiedyś policja testowała czy nie wziąść na wyposażenie.Moim zdaniem to kwestia rozsądnej interpretacji. Ale to tylko moje zdanie.
KRUSZYNA Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Panowie szukanie w polskich przepisach o broni palnej sensu i logiki to syzyfowe prace.Po pierwsze bardzo dużo zależy od interpretacji i uznaniowości czyli słynnychwidzimisiów"panów urzędników.Poza tym nieszczęsny rok 1850 który tak naprawdę nie wyznacza żadnej granicy.Co dalej,na przykład przepisy przypisuja broń do określonych zastosowań-broń w kalibrze 22LR można użytkować tylko jako broń sportową(malutki-kobiecy pistolecik na całym świecie uznawany za przedmiot do samoobrony)czyli paranaoja.A z drugiej strony nikt nie zwraca uwagi na zagrożenia.Niedoszkoleni,nie ćwiczący na strzelnicach ochroniarze z pm-ami(czyli bardzo trudną i wymagającą umiejętności bronią)w trakcie konwojów na naszych ulicach.Czy w końcu nieszczęsne TT-tki w rękach tych samych ochroniarzy(bo tanie),piekielnie niebezpieczne nie przez to że stare,czy brak manualnego bezpiecznika,ale przede wszystkim bardzo duży efekt penetracji pocisku(zostanie zraniony potencjalny napastnik i kilka osób następnych będących w tle strzelaniny).Przepraszam za przydługie wywody,ale ten temat od lat leży mi na wątrobie.pozdrawiamkruszynaPs.Dect niestety znam chyba większość polskich muzeów z bronią palną,a z jednym z nich współpracuję i daję ci słowo wiele eksponatów jest w ten czy inny sposób zdektywowana.
dect Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 @ gunrunner Ok, nic się nie stało :) Nie ma problemu@ acerGiet i StG nie tyle strzelających co chyba w ogóle. Poza tym pozostaje niezbyt tanie SHOEI oraz odlewy żywiczne i alu - takie realia, ale o tym wszyscy wiedzą.Przepis owszem obowiązuje tu, ale nie jest sprecyzowane, że dotyczy to Polskiej policji, wojska, etc. Ale zostawmy to już bo to i tak kto inny by rozstrzygał. Jak widać jednak przepis jest nieostry.@ KRUSZYNATak wiem, w muzeum w Poznaniu na Cytadeli też w większości widać cięcia, otwory i kołki. Szkoda, bo zdaje się, że nie muszą być dekowane.Dziękuję wszystkim za rzeczowe głosy (szczególnie KRUSZYNIE, acerowi i Grzesiowi) i w zasadzie duskusję można zamknąć bo kilka spraw zostało szczególowo wyjaśnionych, a o to mi chodziło.Pozdrawiam
acer Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Przepraszam, jeszcze Ad Vocem -Zajrzyj proszę do nowej ustawy Prawo łowieckie i ewentualnych rozporządzeń naokoło. Coś się pozmieniło, niestety nie mam czasu wszystkiego śledzić.
krzysiek Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 Skoro tak chcesz :) Logika się kłania dect... a ckm wz. 30 (7,92 mm)jest bronią automatyczną czy nie jest wg rozporządzenia? Jak myslisz?Nie jest ani karabinkiem, ani pistoletem.:)PozdrawiamKrzysiek
dect Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Szczerze mówiąc spodziewałem się, że ktoś wyskoczy z MG 42 ;) Broń maszynowa to bez wątpienia broń automatyczna (sorry za truizm), ale w tym przepisie wyszczególniono pistolety maszynowe i karabinki - a StG wg polskiej klasyfikacji broni jest karabinkiem i wg tego rozporządzenia NIE jest bronią automatyczną (ma większy kaliber niż wymienione) - tak to wg mnie logicznie ;) wynika.PozdrawiamJacek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.