lukawica Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Mam zamiar kupić drugi wykrywacz proszę o radę.Ten co mam strasznie wrażliwy jest na delikatne udeżenia sądą, czy to jest norma? W moje okolicy jest dużo krzaków.Wykrywacz głównie na monety i militarkę wielkości pistoletu i większększych rozmiarów.I jeszcze jedna ważna sprawa, gdzie kupić (w kraju, za granicą - przez kogoś, czy można przez internet?)Wolę kupić nowy bo do używanej elektroniki mam pecha.A dodatkowym plusem byłoby aby miał wodoszczelną sondę.Jakie jest w miarę optymalne rozwiązanie?
VanWorden Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Witam!Nie, to nie jest normalne. Możesz mieć uszkodzoną sondę bądź kabel. Jeśli chodzi o sprzęt to rozejrzyj się np. wśród Rutusów.Z zachodnich też można już coś kupić w tej cenie, ale dobrze byłoby kupić coś z trybem statycznym.PozdrawiamVWPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 21:36 07-08-2006
Igomas Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 W tej cenie polecam Tesoro De Leon, bardzo dobry wykrywacz na drobnice i militarke :) Ma takowa moj sasiad i jest baaardzo fajna :)
lukawica Napisano 7 Sierpień 2006 Autor Napisano 7 Sierpień 2006 Kurcze... im więcej czytam tym bardziej jestem głupi!!!Początkowo myślałem o GTP 1350 - cena 2289 złteraz myślę o Minelab X-Terra 30 albo coś w tej cenie tylko martwię się o zasięg.Odnośnie Tesoro De Leon to w cenie podobny do GTP 1350.
Igomas Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Ja tam nie wiem. Z Tesoro De Leon mam same przyjemne wspomnienia poniewaz nie raz go mialem w reku. MOj Sasiad kupil go w firmie Denar z tego co pamietam, moze jeszcze jakies sa? :) GDybym mial tyle kasy, kupil bym wlasnie ten. PozdrawiamIgomas
lukawica Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Napisano 8 Sierpień 2006 To może inaczej, jeżeli mam kupić wykrywacz za 1300-1600 to lepiej dołożyć i kupić za 2300 zł czy warto dołożyć te około 900 zł? Procentowo jakie będzie miał lepsze efekty?Pozdrawiam Andrzej
acer Napisano 8 Sierpień 2006 Napisano 8 Sierpień 2006 Jak masz możliwość dołożenia to pewnie że poczekać trochę i fundnąć coś z wyższej półki. Jakiś Garret albo Whites.Zależy czy ci się spieszy w las".Szkoda że Garret 2500 ma taką wysoką cenę.
lukawica Napisano 9 Sierpień 2006 Autor Napisano 9 Sierpień 2006 Poradziłem sobie z moim starym wykrywaczem (był bardzo wrażliwy na dotknięcia sądą piszczał po dotknięciu z byle trawką) - w tależu musiała się gdzieś troszeczkę cewka poluzować, wpuściłem tam trochę pianki montażowej i wszystko jest ok., ale i tak go sprzedam (Prospector firmy Armand) bo będę kupował prawdopodobnie GTP 1350, a Prosector jest raczej na militarkę.
lukawica Napisano 13 Sierpień 2006 Autor Napisano 13 Sierpień 2006 W tym tygodniu chciałbym już coś kupić.Trochę poczytałem w internecie na temat GTP 1350 i cos ludzie są małomówni na jego temat, jednak coraz bardziej zaczynam się zastanawiać. Może jednak Tesoro De Leon, bo dość dobrze piszą na jego temat.Może ktoś wie jak jest z zasięgiem w tych wykrywaczach, czy jest jakaś różnica?
ARKADIO.IE Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 witam ,wiele osób mówi odniśnie Tejona,jesli chodzi o Tesoro jest ok /na drobnice,i troszkę większy kolor ,widziałem go w akcij.pozdrawiam
VanWorden Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 Witam!lukawica - Powtarzam raz jeszcze, że z Twojego opisu wynika iż potrzebujesz coś solidnie zbudowanego z trybem statycznym, tak by wsadzić sondę w krzaki i wyciągnąć fant a nie machać nią bez sensu i plątać się w zaroślach:) Mój typ na używany sprzęt to Whites 5900/6000, Eagle(Orzełek)Spectrum bądź XLT, jeśli uda Ci się dostać w tej cenie.. Nowy to n.p. Rutus Solaris. PozdrawiamVW
ARKADIO.IE Napisano 13 Sierpień 2006 Napisano 13 Sierpień 2006 witam Lukawica ,VanWorden,poleciłeś coś solidnego statyka,pewnie zapomniałeś dodać C.scope 1220R.sądzę ,że to też jest dość dobry wykrywacz i nie koniecznie ustępuje wykrywkom Whites.pozdrawiam :)
lukawica Napisano 14 Sierpień 2006 Autor Napisano 14 Sierpień 2006 W grę wchodzi raczej nowy sprzęt (do używanej elektroniki to mam pecha).Może jednak Rutus będzie dobry, w cenie troszkę ponad 1300 zł (z przesyłką), a jak powydziągam z ziemi coś ciekawego to może się szarpnę na lepszy sprzęt.Dlaczego myślałem o Garrett GTP 1350 - bo ma wybiórczą dyskryminację, ale czy to się przydaje?Statyka się trochę boję, z tego co wiem to piszczy gdy się go podnosi, w krzakach często się podnosi sądę i czy nie będzie trzeba cały czas kręcić gałkami?Teraz to się z problemem muszę przespać.Dzięki za radę VanWorden.
ARKADIO.IE Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 witam ,nie słyszałem o czymś takim ,że statyk po podniesieniu od ziemi coś mu siedzieje,perwsze co ustawiesz sygnął wiodący,(raczej bardzo cichy ale słyszalny)i tek raczej musi zostać ,jesli sie coś zmieni,wtedy go unosisz do góry,naciskasz return,i opuszczasz,i jest ok.ja osobiście nie wyobrażam sobie poszukiwań w takim terenie,dynamikiem,VanWorden ma racje.pozdrawiam
VanWorden Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 Tak, można jeszcze dodać tego C-scopa bo to porządny kawałek sprżetu, ale nie jest łatwo dostępny u nas:(Zresztą lukawica mówi o nowych.. Dyskryminacja wybiórcza jest czasem przydatna, ale odradzam kupowanie sprzętu tylko pod tym kątem..PozdrawiamVW
mgieta Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 Zgadzam sie z moimi przedmówcami. Sam latałem z Whites 3900D ProPlus - statyk. Nie ma czegoś takiego, że jak sie go podnosi to zaczyna dawac sygnał. Posiada dobrą dyskryminacje, swojego kupiłem na niemieckim e-bay za 140,- Euro w stanie sklepowym. Polecam
hektor111 Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 witam moim zdaniem za 2300PLN spokojnie dostanieszw dobrym stanie white's-a 6000 di pro lub xl proa jest to kawał solidnej maszyny mój kolega z nim latawięc mam punkt odniesienia sprzęt bardzo dobry na kolorek plus tryb statyczny z dyskryminacją znakomicie sprawdzający się w militarce a do tego bbbbbaaaarrrrddddzzzzooo ;-) głębokipozdro hektorp.s popatrz też za white's 5900 od 6000 różni go tylko manualne strojenie do gruntu
lukawica Napisano 15 Sierpień 2006 Autor Napisano 15 Sierpień 2006 Po przespaniu się z problemem :)Jednak pewnie Rutus Solaris - uspokoiliście mnie odnośnie podnoszenia sądy, a tryb statyczny będzie mi bardzo potrzebny.W mojej okolicy jest dużo krzaków, a i do lini Mołotowa mam jakieś 5 km i tam też jest dużo krzaków.W mojej miejscowości są kurchany i inne starocie - co roku przyjeżdża tutaj archeo i coś sobie kopią - może im pomogę :))) W firmie Rutus powiedzieli mi że na wykrywacz trzeba czekać coś koło 10 dni (strasznie długooo). Prawdopodobnie będę miał okazję w ciągu 2 dni pojechać do Krakowa (jakieś 300 km) tam jest jakiś sklep co sprzedaje te wykrywacze, ciekawe czy mają na stanie czy trzeba czekać też te 10 dni.., a jak Solarisa nie kupię do soboty toooo... W Rzeszowie (jakieś 120 km) są wykrywacze, ale Rutusów brak....,ale są zachodnie i to dość dobry wybór.Zobaczę co z tym Solarisem wyjdzie.
Igomas Napisano 15 Sierpień 2006 Napisano 15 Sierpień 2006 wlasnie wrocilem z 5 dniowych wykopkow z Tesoro De Leon.Wykrywka wspaniala. Fanty w raczki same wpadaly. Zasieg raczej lepszy do Solarisa, a wiadomo, ten wykrywacz pan kupuje na dluzszy czass, a nie na zmiane za 2 miesiace. Trzeba sie bardziej zastanowic. Ja bym w tej cenie brac Tesoro De Leon i bym sie nie wachal, ale to moje doswiadczenie. Wiadomo, kwestia gustu... A co do Tejona, tez zarabisty wykrywacz, ale jednak bez wyswietlacza, potrzebny jest poprostu dobry sluch, a ja takowego nie posiadam... PozdrawiamIgomas
lukawica Napisano 15 Sierpień 2006 Autor Napisano 15 Sierpień 2006 Z tego co przeczytałem to Tesero De Leon nie ma trybu statycznego.Jak by miał to pewnie bym go kupił.Kurcze... ale jest mi ciężko się zdecydować.Po przeczytaniu instrukcji obsługi do Solarisa doszedłem do wniosku że ten wykrywacz powninien meć taki uchwyt jaki mają przy trąbkach z orkiestry dętej, aby można było podczas chodzenia z wykrywaczem czytać instrukcję :)))Tak źle i tak niedobrze.
Igomas Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 Jak to Tesoro De Leon nie ma trybu statycznego? Ma, jak najbardziej :) latwy w obsludze itd. Zastanow sie porzadnie nad wykrywka, bo to pewnie zakup na pare lat. Z mojej strony osobiscie daje gwarancje zadowolenia z De Leon.A co do zdjecia, przelacznik miedy trbami (statyczny/dynamiczny) masz w lewym dolnym rogu elektroniki :) PozdrawiamIgomas
Igomas Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 zworc jeszcze uwage na prostote tego urzadzenia :) Gdybym mial tyle kasy, kupil bym ten bez wachania, ale to moze dlatego, ze ja mam poprostu z tym wykrywaczem doswiadczenia. Wybor zalezy od ciebie :DPozdrawiamIgomas
Raned Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 Sprostuję: De Leon nie ma trybu statycznego, ma tryb All Metal wymagający niewielkiego ruchu cewki z VCO. Od 16 lat intensywnie używam różnych wykrywaczy i obecne wykrywacze dynamiczne z górnych półek są na tyle silne, że osobiście nie odczuwam żadnej potrzeby używania trybu statycznego. Większość firm zachodnich już dawno zaniechała wbudowywania tego trybu w swoje wykrywacze a produkcja wykrywaczy typowo statycznych mocno spadła.
JanekSiD Napisano 16 Sierpień 2006 Napisano 16 Sierpień 2006 Z tego, co się orientuję Tesoro nie ma trybu STATYCZNEGO. Przynajmniej żaden ze współcześnie produkowanych modeli. Owszem posiadają tryb all-metal, ale nie jest to tryb statyczny. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.