Skocz do zawartości
  • 0

Czy to jest część lotnicza?

Szarubek

Pytanie

Napisano

Witam.
Wiedziony informacjami, że ok. 25 czerwca 1941 r. niedaleko wsi Leszczanka, ok. 15 km ma południowy zachód od Białej Podlaskiej rozbił się rosyjski samolot, zestrzelony podczas nalotu na pobliskie niemieckie lotnisko (dawne lotnisko PWS), zacząłem od przeszukiwania strychów. Na jednym z nich znalazłem coś, co przypomina resztki jakiegoś zbiornika. Wykonany jest z aluminium.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Wiedziony informacjami, że ok. 25 czerwca 1941 r. niedaleko wsi Leszczanka, ok. 15 km ma południowy zachód od Białej Podlaskiej rozbił się rosyjski samolot, zestrzelony podczas nalotu na pobliskie niemieckie lotnisko (dawne lotnisko PWS), zacząłem od przeszukiwania strychów. Na jednym z nich znalazłem coś, co przypomina resztki jakiegoś zbiornika. Wykonany jest z aluminium.

Napisano

Zbliżenie króćców. Szwy spawalnicze wokół nich są dość nierówne. Pomiędzy nimi przyspawana trójkątna blaszka z otworem, jakby pod kontrówkę.

Napisano
Witaj !!!
Nie kojarzę tego przedmiotu ale przypadkiem załoga enona" a może Lecha" nie wymontowała z tego samlotu działek . Może tym tropem dojdziesz gdzie leży. Leszczanka, Grabarka Witoroż to były tereny ludzi z lasu" a zarazem byli to miejscowi. Zresztą w tym kompleksie leśnym powinno leżec jeszcze conajmniej dwa samaoloty w tym polski Karaś". Dotarłem do ludzi którzy jak twierdzą podarowali polskim lotnikom prześcieradła do zawinięcia ich zwęglonych ciał. Ale lata robią swoje. Ludzie ci już nie potrafią okreslić dokładnie gdzie leży.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie