Skocz do zawartości
  • 0

ZAGADKA - czyżby biblia ?

bolas

Pytanie

Napisano

Hmmmm mam tu małą zagwozdkę ...
wpadło mi w łapki cuś takiego ...
wygląda na przynajmniej ze stuletnie, oprawione jest to w skórę, wytłoczony krzyż na okładce ... w środku pismo z kosmosu chyba ;) prawdopodobnie całość czytana jest od prawej do lewej ... jakieś pomysły cóż to może być ;) ?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To był tylko przykład, który chyba nie ma nic wspólnego z Twoją książką. W Polsce mało kto wie, że Libanie, Syrii, Palestynie, wielu Arabów to chrześcijanie przeróżnych obrządków.
Najlepiej będzie jak napiszesz do fachowców. Profesor Danecki mógłby na chwile oderwać się od komentowania smutnych wydarzeń w Libanie.
Mejla ślij do Instytutu Orientalistycznego UW dyrekcja@orient.uw.edu.pl
Napisano
Ja akurat zdaję sobie z tego sprawę doskonale ... spuścizna Bizancjum przecież widoczna jest tam do dziś. Wydaję mi się, że ów modlitewnik" może być właśnie jakimś wytworem np. jakobitów, czyli monofizytów syryjskich.

Problemem właśnie dla mnie największym jest określenie który to kościół - jakobicki, ormiański, koptyjski a może etiopski ?

Hmmm ciekawą łamigłówką jest własnie ta kombinacja pismo+religia+skąd się wział w Polsce ? Być może właśnie po kościele ormiańskim,który przecież istniał do wybuchu wojny w Polsce (a może nadal istnieje). Tyle że nie jestem pewien czy ormianie pisali po arabsku ... hmmm sprawa sie na pewno wyjaśni niebawem. Liczę po cichu na pojawienie sie jakiegoś miłośnika tematu ;)
Napisano
Armenia to pierwsze państwo na świecie w którym chrześcijaństwo stało się religią państwową. Ormianie mają swój własny narodowy alfabet http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_ormia%C5%84ski
Nie chwaląc się, jest w moich żyłach trochę krwi ormiańskiej.
Napisano

Hmmmm mam tu małą zagwozdkę ...
wpadło mi w łapki cuś takiego ...
wygląda na przynajmniej ze stuletnie, oprawione jest to w skórę, wytłoczony krzyż na okładce ... w środku pismo z kosmosu chyba ;) prawdopodobnie całość czytana jest od prawej do lewej ... jakieś pomysły cóż to może być ;) ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie