Skocz do zawartości

Lotnisko polowe?

vaderian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Pytanie brzmi: Czy zaznaczone strzałką miejsce (w lesie) może być lotniskiem polowym? Teren wydaje sie wystarczająco duży ale... Może sie wypowiedzą znawcy Luftwaffe. Rok produkcji" lotniska - 1942.

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)

Napisano

Ciepło Bocianie.

Nie szkółka leśna ani młodnik - . To po prostu uprawa :) trochę młodsze od młodnika mówiąc najprościej. Klasyczny układ zrębowy drzewostanu z kierunkiem cięć na zachód. Było jedno duże wydzielenie starodrzewu, ale za szerokie żeby puścić całe pod jeden zrąb. Dlatego najpierw wycięto I pas - z prawej a po okresie myślę ok. 3-4 lat usunięto następny pas.

Rzeczywisty wygląd szkółki leśnej mojego Nadleśnictwa umieszczam obok na focie.

Napisano
Acer, dzieki za info...liczyłem, że sie człowiek lasu wypowie :) W takim razie szukam dalej polowego lotniska.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Vaderian (Łódź)
Napisano
Witam,

Woytas,
nie jestem Gajowym, takich stanowisk w LP nie ma już od początku lat dziewiędziesiątych.

W środowisku leśnym określenie Gajowy Marucha", a stosowane zwykle przez osoby postronne, jest odbierane jako złośliwe i obraźliwe. Ale rozumiem, to miał być żart, ok.

Dlaczego tnie się na zachód - ponieważ taki jest kierunek linii ostępowych /kierunek cięć/. A jeszcze prościej ponieważ z punktu widzenia gospodarki leśnej przeważajacym kierunkiem wiatrów jest z zachodu na wschód. Czyli mówiąc po prostu tniemy pod wiatr, celem wytworzenia normalnego układu drzewostanu, chroniącego się swoją strukturą od szkód ze strony czynników abiotycznych, w tym przypadku wiatrów.
Napisano
Tu obrazowo :
http://img234.imageshack.us/img234/6079/wiatrbn5.png

niebieskie linie to podmucjy wiatru kierowane układem drzewostanu ku górze.
Napisano
Przepraszam Acer ni mialem zamiaru Cie w zaden sposob obrazic- Tak mi sie wieczorkiem troche lekko" pisalo ;](tyskie)
Dzieki za informacje na temat ciec- juz wiem
Jeszcze raz sorry za niestosowny zart :)
Napisano
Tnie się przez cały dzień, jak siły starcza pilarzowi i paliwa do pilarki. Po zmroku nie wolno prowadzić ścinki drzew [BHP].

Owszem pilarze lubią zaczynać latem skoro świt bo chłodniej, a i dzięki temu szybciej kończą pracę, i starcza im czasu za dnia na inne sprawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie