vaderian Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Witam.Pytanie brzmi: Czy zaznaczone strzałką miejsce (w lesie) może być lotniskiem polowym? Teren wydaje sie wystarczająco duży ale... Może sie wypowiedzą znawcy Luftwaffe. Rok produkcji" lotniska - 1942.PozdrawiamVaderian (Łódź)
bocian1 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Mi się raczej kojarzy ( zbliżenie) z szkółką leśną"młodnik.pozdr.
Parowóz Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 nie ma gabarytów lądowiska - jest za krótkie
acer Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Ciepło Bocianie. Nie szkółka leśna ani młodnik - . To po prostu uprawa :) trochę młodsze od młodnika mówiąc najprościej. Klasyczny układ zrębowy drzewostanu z kierunkiem cięć na zachód. Było jedno duże wydzielenie starodrzewu, ale za szerokie żeby puścić całe pod jeden zrąb. Dlatego najpierw wycięto I pas - z prawej a po okresie myślę ok. 3-4 lat usunięto następny pas.Rzeczywisty wygląd szkółki leśnej mojego Nadleśnictwa umieszczam obok na focie.
tetu8 Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 przepraszam że to pytanie zadaje w tym wontku ale czy żeby oglądać te zdjęcia trzeba mieć program?pozdrawiam
acer Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 http://212.244.179.188/website/Orto/viewer.htm
woytas Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Acer jako gajowy marucha wytlumacz czemu tna na zachod? (na wschod jeszcze nie wolno??? )
vaderian Napisano 2 Sierpień 2006 Autor Napisano 2 Sierpień 2006 Acer, dzieki za info...liczyłem, że sie człowiek lasu wypowie :) W takim razie szukam dalej polowego lotniska.Dzieki wszystkim za odpowiedzi.PozdrawiamVaderian (Łódź)
acer Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 Witam,Woytas, nie jestem Gajowym, takich stanowisk w LP nie ma już od początku lat dziewiędziesiątych.W środowisku leśnym określenie Gajowy Marucha", a stosowane zwykle przez osoby postronne, jest odbierane jako złośliwe i obraźliwe. Ale rozumiem, to miał być żart, ok.Dlaczego tnie się na zachód - ponieważ taki jest kierunek linii ostępowych /kierunek cięć/. A jeszcze prościej ponieważ z punktu widzenia gospodarki leśnej przeważajacym kierunkiem wiatrów jest z zachodu na wschód. Czyli mówiąc po prostu tniemy pod wiatr, celem wytworzenia normalnego układu drzewostanu, chroniącego się swoją strukturą od szkód ze strony czynników abiotycznych, w tym przypadku wiatrów.
acer Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 Tu obrazowo :http://img234.imageshack.us/img234/6079/wiatrbn5.pngniebieskie linie to podmucjy wiatru kierowane układem drzewostanu ku górze.
woytas Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 Przepraszam Acer ni mialem zamiaru Cie w zaden sposob obrazic- Tak mi sie wieczorkiem troche lekko" pisalo ;](tyskie)Dzieki za informacje na temat ciec- juz wiemJeszcze raz sorry za niestosowny zart :)
Boruta Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 A ja myślałem, że jak się tnie z rana, to żeby słońce nie oślepiało.Pozdrawiam
acer Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 Tnie się przez cały dzień, jak siły starcza pilarzowi i paliwa do pilarki. Po zmroku nie wolno prowadzić ścinki drzew [BHP].Owszem pilarze lubią zaczynać latem skoro świt bo chłodniej, a i dzięki temu szybciej kończą pracę, i starcza im czasu za dnia na inne sprawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.