Skocz do zawartości
  • 0

co to za odznaka?

berdan

Pytanie

Napisano

Szanowni, proszę o pomoc w identyfikacji tej odznaki - jedno z ostatnich mierzejowych trafień.z góry dzieki za pomoc

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ano prawde żecze Grzesio. Mam taką samą wykopaną już od kilku lat i do tej pory nie udało mi się ustalić z całąpewnością co to za czort.
Jedno jest pewne - północ Polski uważa że to odznaka kapelana (naprawde bym chciał aby tak było ale jakoś nikt nie potrafi mi tego udowodnić, choćby zdjęciem, tekstem czy czymkolwiek), a im dalej na południe to teorie są różne, tak jak pisał Grzesio, czyli WHW itp. :)
Na zagranicznych forach kolekcjonerskich najbardziej rozpowszechniony był pogląd że to jakaś odznaka formacji paramilitarnej. w każdym razie 100% odpowiedzi nie było.

Ciekaw jestem Berdan czy na twojej są jakieś bicia czy oznaczenia producenta, bo jak do tej pory tez nie spotkaliśmy się z żadnymi.

pozdrawiam

marwro
Napisano
Panowie,
przede wszystkim dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi:-))
Rejon znalezienia to mierzeja, bić z tyłu nie ma (gdyby były byłyby widoczne) z tyłu tradycyjna agrafka - taka jak na HJtce.W rejonie mierzeji takie odznaki były znajdowane - znam przynajmniej jedną kolekcję w której jest wykop - w lepszym stanie.
Temat wydaje się ciekawy - ja także nie spotkałem jej w opracowaniach na temat mundurów...
pzdr
berdan
Napisano
Ło jezu, kolejna, już chyba czwarta!!!
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=36303#53059
Tego, niestety, nie wie nikt - a już kilka lat ten temat znam. Niektórzy twierdzą, że to kapelanów wojskowych, inni że WHW, ale jak trzeba pokazać jakieś paiery na dowód, to eeeee... Zapięcie ma w każdym razie typowe dla odznak paramilitarnych (przynajmniej te, które znam).

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Berdan, jedna prośba, mógłbyś choć w przybliżeniu określić miejsce, gdzie ją znalazłeś - tzn. zarówno region kraju, jak i okoliczności (w rodzaju okop itp.)? Gdybyś nie chciał na forum, to proszę na priv.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Nikt nie wie - chyba, że się coś zmieniło :-) - Marwro próbował nawet na forum Wehrmacht-Awards, też na niej polegli. Milczą o niej solidarnie wszystkie znane mi książki n/t odznak i mundurów III Rzeszy (także poruszające temat kapelanów).

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie