berdan Napisano 30 Lipiec 2006 Autor Napisano 30 Lipiec 2006 Szanowni, proszę o pomoc w identyfikacji tej odznaki - jedno z ostatnich mierzejowych trafień.z góry dzieki za pomoc
marwro Napisano 1 Sierpień 2006 Napisano 1 Sierpień 2006 Ano prawde żecze Grzesio. Mam taką samą wykopaną już od kilku lat i do tej pory nie udało mi się ustalić z całąpewnością co to za czort.Jedno jest pewne - północ Polski uważa że to odznaka kapelana (naprawde bym chciał aby tak było ale jakoś nikt nie potrafi mi tego udowodnić, choćby zdjęciem, tekstem czy czymkolwiek), a im dalej na południe to teorie są różne, tak jak pisał Grzesio, czyli WHW itp. :)Na zagranicznych forach kolekcjonerskich najbardziej rozpowszechniony był pogląd że to jakaś odznaka formacji paramilitarnej. w każdym razie 100% odpowiedzi nie było.Ciekaw jestem Berdan czy na twojej są jakieś bicia czy oznaczenia producenta, bo jak do tej pory tez nie spotkaliśmy się z żadnymi.pozdrawiammarwro
berdan Napisano 1 Sierpień 2006 Autor Napisano 1 Sierpień 2006 Panowie,przede wszystkim dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi:-))Rejon znalezienia to mierzeja, bić z tyłu nie ma (gdyby były byłyby widoczne) z tyłu tradycyjna agrafka - taka jak na HJtce.W rejonie mierzeji takie odznaki były znajdowane - znam przynajmniej jedną kolekcję w której jest wykop - w lepszym stanie.Temat wydaje się ciekawy - ja także nie spotkałem jej w opracowaniach na temat mundurów...pzdrberdan
Grzesio Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 Ło jezu, kolejna, już chyba czwarta!!!http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=36303#53059Tego, niestety, nie wie nikt - a już kilka lat ten temat znam. Niektórzy twierdzą, że to kapelanów wojskowych, inni że WHW, ale jak trzeba pokazać jakieś paiery na dowód, to eeeee... Zapięcie ma w każdym razie typowe dla odznak paramilitarnych (przynajmniej te, które znam).PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Frozzer, podobnie jak Marek nie chcę wyjść na niedowiarka, ale możesz to jakoś udowodnić?PzdrGrzesiu
berdan Napisano 30 Lipiec 2006 Autor Napisano 30 Lipiec 2006 ja także dostałem info, że to kapelan, ale interesuje mnie gdzie była noszona, może ktoś to jednak wie?
Grzesio Napisano 31 Lipiec 2006 Napisano 31 Lipiec 2006 Berdan, jedna prośba, mógłbyś choć w przybliżeniu określić miejsce, gdzie ją znalazłeś - tzn. zarówno region kraju, jak i okoliczności (w rodzaju okop itp.)? Gdybyś nie chciał na forum, to proszę na priv.PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 30 Lipiec 2006 Napisano 30 Lipiec 2006 Nikt nie wie - chyba, że się coś zmieniło :-) - Marwro próbował nawet na forum Wehrmacht-Awards, też na niej polegli. Milczą o niej solidarnie wszystkie znane mi książki n/t odznak i mundurów III Rzeszy (także poruszające temat kapelanów).PzdrGrzesiu
Pytanie
berdan
Szanowni, proszę o pomoc w identyfikacji tej odznaki - jedno z ostatnich mierzejowych trafień.z góry dzieki za pomoc
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.