Skocz do zawartości

Co wybrac- Garrett Ace 250 czy Rutus Solaris?

Igomas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Od dluszego czasu poluje na wykrywacz, i tak sie zlozylo, ze uzbieralo sie troche pieniedzy :) I stad moj dylemat. Bardzo spodobaly mi sie dwa wykrywacze Rutus Solaris, oraz Garrett Ace 250. Nie chodzi mi tu o porownywanie tych wykrywaczow, bo sa to zupelnie odmienne detektory, i sadze ze porownac ich sie nie da :P Chcialbym poprosic was, uzytkownikow tego forum o rade, najlepiej ludzi ktorzy mieli kontakty z obydwoma wykrywaczmi. Powiem szczerze, bardziej pociaga mnie Garrett ACE 250, ale slyszalem, ze slabo sobie radzi z militariami. Czekam na wasze wypowiedzi

Pozdrawiam
Igomas
Napisano
W zeszłym roku cały sezon chodziłem z garrettem ACE 250 kopiąc monetki oraz inną kolorową drobnicę i mnóstwo tego wykopałem. W tym roku od wiosny mam solarisa i chodząc po tych samych miejscówkach mam już dużo więcej znalazisk jak w zeszym roku a do końca sezonu jeszcze daleko. Bardzo dokładnie penetruję każdą miejscówkę i byłem zaskoczony zasięgiem i skutecznością solarisa i tym że po garreciku mam jeszcze tyle trafień. Średnio w tygodniu na poszukiwania poświęcam około 30 godzin. Powiem krótko - 3:1 dla solarisa.
Napisano
Jakos bardziej mnie ciagnie do militariow, ale drobnica tez nie gardze. Najlepiej gdyby wykrywacz byl dobry do obydwuch typow odkrywc. Czy taki jest wlasnie Solaris? Mam duze szanse znalezc nim militaria, jak i drobnice? :)
Napisano
Jakos bardziej mnie ciagnie do militariow, ale drobnica tez nie gardze. Najlepiej gdyby wykrywacz byl dobry do obydwuch typow odkryc. Czy taki jest wlasnie Solaris? Mam duze szanse znalezc nim militaria, jak i drobnice? :). A i jeszcze jedno pytanie. Czy to wydawanie samo z siebie" sygnalu przez Rutusa bardzo przeszkadza?
Napisano
Najbardziej irytujące w Solarisie jest to iż daje sygnał na każdego większego od gwoździka metalowego śmiecia". Pomimo to że wiesz że to jest ten przysłowiowy śmieć(nie kopiesz go). Co do Garrecika wycinasz 2-3 kreski z dyskryminacji i już nie daje sygnału dzwiękowego( tylko wizualny na wyświetlaczu).

Miałem ACE 250 kumpel ma Solarisa, chodząc razem na wykopki to ACE odnosiło największe triumfy.

W cenie Solarisa ostatnio na Allegro został sprzedany Whites Eagle Spectrum (zdaje się jest to wcześniejszy XLT) byłby chyba lepszym rozwiązaniem niż Solaris.
Napisano
Bardzo dziekuje za odpowiedz Sloneczny, ale mam do ciebie jeszcze jedno pytanie. Czy natrafiales na jakies militaria swoim ACE 250? Bo slyszalem, ze ten Garrett nawet helmu nie wykryje... to prawda? Pytam tak sie o tego Garretta, o jakos bardziej przypadl mi do gustu niz Solaris...
Napisano
Jeśli nie masz hełmu pod cewką to i DFX nie pomoże...

Hełmu nie znalazłem, Solaris też nie znalazł. Wytniesz w ACE 2 pierwsze od lewej kreski z dyskryminacji i będzie dawał znać na większe przedmioty metalowe. Fakt jest faktem że Solaris ma większy zasięg, ale wychodzę z założenia że co masz znaleść to i tak znajdziesz.

Swojego kanarka już sprzedałem w zeszłym tygodniu na Allegro, zbieram kasę na coś lepszego...
Napisano
I takiej odpowiedzi potrzebowalem. Nie mam zadnych watpliwosci, biore Garretta. Jeszcze raz dzieki Sloneczny :)

Pozdrawiam
Igomas
Napisano
Dlatego pisze się moim zdaniem". Pisząc aka prawda" usiłujesz narzucić swoje zdanie innym. Więc jak krytykujesz to merytorycznie, swoją opinią.
Napisano
zwracam honor, zle sie wyrazilem :) Ale moze wrocmy do tematu ;]

Prosilbym o argumenty, ktorymi potwierdzisz swoje zdanie na tremat Rutusa Solarisa, ze nie posiada tylko dobrych zasiegow... Ja osobiscie slyszalem jedynie dobre rzeczy wlasnie o osiagach tego Rutusa, nic wiecej. Dyskriminacja podobno taka w kit itd. Porozmawiajmy, wkoncu forum jest po to, aby wymieniac sie zdaniami :-)
Napisano
A najlepiej zebysmy juz zakonczyli ten temat, bo to nie ma sensu. Ja i tak kupie Garretta, a co do Rutusa mam swoje zdanie, nawet jesli jest wielce chwalony. Juz raczej nie bede odwiedzal tego tematu.

Pozdrawiam
Igomas
Napisano
Jeśli ktoś w Rutusie nie umie ustawić dyskryminacji to chyba nie umie obsługiwać pokręteł albo trzyma sięsztywno określonej kreski. Problem w tym, że w różnej glebie taki sam śmieć daje lekko inny sygnał.
Np: chodze po tym samym polu, gdzie jest trochę śmiecia i trochę monet, o ile dwa miesiące temu starczała dyskryminacja na piatej kresce, o tyle gdy zrobiło się tak strasznie sucho i gleba wyschła do 50 cm w głąb muszę mieć ustawienie na 7 kreskę.
Kurcze ludzie nie ma ustawień sztywnych" trzeba kręcić i gruntem i dyskryminacją i dopasować wykrywacz do warunków a te są zmienne. Wpływ ma i gleba (ta potrafi się zmienić na przestrzeni metrów) i jej wilgotność a nawet chyba pogoda.
Inna sprawa że byle śmieć żelazny np: gwóźdź, byle dobrze" ustawiony, mimo dobrej dyskryminacji daje często sygnał zbliżony do monety. I mimo, że np wykrywka nie zareaguje na przedmiot żelazny wielkości granatu to popiskuje nad tym gwoździem, i nie jest to problem tylko Solarisa czy ogólnie Rutusa ale każdej wykrywki Minelabów i Garetów także.

Powtórzę:
1. Masz wykrywacz nie bój się kręcić pokrętłami, od tego są i nic nie zepsujesz a w końcu dojdziesz do sedna.
2. 70% monet i tak znajduje się na głebokości do 10 cm, kolejne 25% między 10-15, a tylko pozstałe 5% poniżej 15 cm, chyba, że ktoś chodzi po polu gdzie nie ma żadnego śmiecia, zero zakłóceń a grunt ma świetne właściwości to tam proporcje wzrosną.
3 każda wykrywka z regulacjami będzie lepsza niż taka z ustawieniami na stałe, lepsza o ile z tej regulacji będziesz korzystał

I na koniec, wczoraj w nocy chodziłem za monetkami blisko domów z gościem z ACE 250, Gareciak wariował wył prawie stale, ale tylko na kawałku pola ok 100 metrów od chałup, dalej już nie jak ręką odjął, na tym 100 metrowym kawałku grunt musiałem mieć skręcony na maks, a dyskryminację aż na 8 kreskę mimo, że śmieci żelaznych tam nie było, były za to jakieś małe, pieprzone kamyczki które wyły jakby były ze srebra.
Napisano
Musze dorzucić tu swoje dwa grosze.. znalezione oczywiście przy pomocy ACE 250 he he:))) Chodzę z tą wykrywką i nie narzekam. Nie znam Solarisa więc porównywać nie mogę. Ale swoje zdanie na temat ACE mam. Na drobnice świetny, snajper jak dla mnie! Zasięg wystarczający, co masz znaleźć i tak znajdziesz. Na monetki wyje jak dziki! dyskryminacja bardzo dobra, jak nabierzesz wprawy śmiecia nie wykopiesz. No chyba że aluminiowego ale wole kopać ten sygnał bo mozna trafić w tym zakresie niezłe fanty. Ogólnie wykrywka na ocene bdb. Zastanawiałem się wcześniej nad kupnem droższej wykrywki i teraz nie żałuje wybory. Spełnia moje oczekiwania w 100%. Latają goście z cięższymi wykrywaczami i po paru godzinach mają już dość, ja szukam szybciej i sprawniej:) wygarniam to co pomineli ocierając pot z czoła! Pozdrawiam wszystkich Gareciarzy ACE - wybieracz nad wybieracze;)
  • 7 months later...
Napisano
GARECIK ACE 250 JEST SUPER POTEM KUPIŁEM GTP 1350 ZAŁAMANY BYŁEM CIĘŻKI PO GODZINIE RĘKA MI WYSIADŁA SŁABY NIEPOTRZEBNE BAJERY DALEJ CHODZĘ ACE NA KOLORI SUPER!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie