manio Napisano 24 Lipiec 2006 Autor Napisano 24 Lipiec 2006 Jak w temacie,kształt tego widoczny na zdjęciach.Wykopałem to na zwykłym polu ornym.Kiedy tym się potrząsa to wyraźnie słychać że jest coś w środku.Prosze o pomoc co to może być?
Cronos Napisano 24 Lipiec 2006 Napisano 24 Lipiec 2006 hmmm kulka żelastwa??... a tak serio to może najpierw jakaś mała elektroliza lub byle kompiel w occie. A po drugie nie potrząsał bym każdym złomem jaki sie znajdzie:)
danieloff Napisano 24 Lipiec 2006 Napisano 24 Lipiec 2006 Może to janczarek - takie dzwonidło" przyczepiane zimą do końskiej uprzęży.
idiota Napisano 24 Lipiec 2006 Napisano 24 Lipiec 2006 bardziej przypomina mi to tzw. sferytolit, czyli grudka rudy żeleza otoczona w trakcie toczenia po dnie morza piaskowcem. żelazo utleniło się i zlepiło piasek dookoła, pozostawiając pustą przestrzeń wewnątrz. Pochodzą ze skandynawi.W jakim rejonie to znalazłeś? Na jurze jest tego troche po lodowcu.pozdro
manio Napisano 24 Lipiec 2006 Autor Napisano 24 Lipiec 2006 Idiota myśle że sie mylisz bo metal jest na zewnątrz.spróbuje elektrolizy i dam znac jak poszło.
manio Napisano 25 Lipiec 2006 Autor Napisano 25 Lipiec 2006 Elektroliza nic nowego nie pokazała,wciąż jest to zagadka co to jest.
Pytanie
manio
Jak w temacie,kształt tego widoczny na zdjęciach.Wykopałem to na zwykłym polu ornym.Kiedy tym się potrząsa to wyraźnie słychać że jest coś w środku.Prosze o pomoc co to może być?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.