Skocz do zawartości

co z Pantera?

Gość bruno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wszystko co jest w nidzie ma b. małe szanse na wyjechanie z kraju, zwłaszcza po zamieszaniu z pantherą. i dobrze.
mozna wprowadzic podział :
nida dla muzeów reszta dla handlarzy :)))
  • Odpowiedzi 191
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Okejos nie bój się...jak ktos chce cos wywieźć to ma na to sposoby...
Dla chcącego nic trudnego :)
Ciekawe tylko ,czy informacja podana przez DTH jest pewna.
Oby tak.

pzdr
bjar_1
Napisano
Troche szumnie powiedziane Pantera. Rozpieprzona wanna i pare kółek.
Napisano
...a można gdzies u nas zobaczyć coś lepszego? I tak ,że jak ją ciachali w 1952r. to zostawili tyle. Teraz sobie można obejrzeć cacko.

bjar_1
Napisano
Podam jakies szczegoly niedlugo.A sprawa zajmuja sie dobrzy ludzie.Nic nie wyjedzie,nic nie bedzie sprzedane.Chyba, ze znow jakis cwaniak na tym lape polozy...
Napisano
DTH czego mamy zapoomnieć o Wiśle przecież Wisła to nie jest aż tak duża aby nie było sposobu na wyciągnięcie czegoś dużego .A tak po zatym w Polsce jest jeszcze dużo zatopionego sprzętu
sam słyszałem o dwóch bardziej wiarygodnych i o jednym mniej wiarygodnym.
Napisano
Co do tej Pantery panie X. To lepszy rydz niż nic. :)
Pozdrawiam.
Napisano
cóż w NIDZIE jest jeszcze co najmniej kilka zeczy", a dobrzy ludzie pilnują, żeby pod osłoną awantury o pantherę nie wyjechało kilka innych znalezisk.
Powoli odnosze wrażenie , że ta cała sprawa miałabyc zasłona dymną, ale może ma skończy się zupełnie inaczej.

Jacek akagi" Haber
Napisano
Aby tylko te wraki nie trafiły w ręce handlowców, bo w imie ratowania militariów przed złomiarzami wywizą je zagranicę, żeby cieszyły oko Europejczyków. Powinny trafić, tak jak wrak Pantery, do muzeum.
Napisano
Oglądaliście dzisiaj teleexpress? Pokazali tam znalezioną przy okazji armatę ZIS. Ma ktoś jej zdjęcia? Chodzi mi o ten egzemplarz.
Pozdrawiam
Napisano
Dzisiaj tak jak zapowiadałem byłem w Muzeum Orła Białego. Pantera" stoi sobie na zieloniutkiej trawce. Obecnie jakiś pan siedzi w srodku z szufelką i wyrzuca piasek i muł na trawę obok wraku. Wraz z piaskiem wyrzucili trochę amunicji karabinowej w stalowych łuskach.
Stojący obok wraku nowy dyrektor MOB opowiadał jakiemus kolesiowi ,że w srodku znaleźli górną część czapki oficerskiej. W środku we wraku leży ta wyrwana tylna płyta i jedno zewnętrzne koło jezdne. Pytałem sie kolesia o tą armatę ZIS-3 ale nie potrafił niczego powiedzieć. Potwierdził tylko ,że ją wyciągneli. wkrótce do kociaka" maja przyjechać strazacy i wypłukać pozostajacy w środku piach. Na hałdzie pancernych części po prawej stronie budynku leży jeszcze jedno koło.
Niestety zrobiłem 1 fotkę i skończyła mi sie klisza....:(

pzdr
bjar_1
Napisano
A tak a propos czołgu Pantera. Czy ktoś wie gdzie znajduje się Pantera wydobyta z dna rzeki pod Kielcami latem 1990 r. przez Gdański Klub Płetwonurków Rekin"? Proszę o informację!
Napisano
Proszę o parę słów objaśnienia do zdjęć pod podanym powyżej linkiem :
- czy Pantera z rozerwaną wieżą z Nidy to ta która stoi na składzie ?
- czy podwozie Pantery na niskopodwoziówce (z cyckami) to ta podwozie tej z wieżą czy to druga Pantera ?
Pozdrawiam
JarekH
Napisano
wszystkie te zdjecia przedstawiaja pantere z nidy z 90 r
tyle ze ma juz pospawana wierze
podwozie w czasie remontu jakiemu jest poddawana widac slady po urwanych cyckah miejmy nadzieje ze wroca na miejsce
Napisano
Tak ala ta pantera będzie pewnie niebawem jeżdzić. Na stronie autor pisze, że zmieża przywrócić jej pełną świetlność w ciągu kilku lat. No i najwazniejsze pojazd jest garażowany. W polskich placówkach takie fanty na ogół dalej korodują pod chmurką i są wtórnie rozkradane.
Napisano
Jak doszło do tego, że omawianej powyżej Pantery (z roku 1990) nie mozemy oglądać teraz w Polsce? Kto jest winien takiemu stanowi rzeczy?
Napisano
Bylem w MOB w sobote i zrobilem zdjecia (ok. 12 sztuk). Wszystkie w wysokiej rozdielczosci (2270). Sprobuje umiescic je gdzies na jakiejs stronce dzis lub jutro rano.
Napisano
A tu obiecany link: http://www.jatoo.nonet.pl
Wyszlo na to ze w sumie zdjec jest 19.
Niezla kupa zlomu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie