Gość Napisano 31 Sierpień 2003 Napisano 31 Sierpień 2003 Już od jakiegoś czasu poszukuję informacji związanych z jednostkami niemieckimi z czasów wojny zlokalizowanych w rejonie władysławowa. Głównie chodzi mi o jednostkę Emila Mazuwa - co dokładnie - lokalizację tej lub innych byłych jednostek , jak rówież inne informacje . W dodatku - gdzie jest ten cały zasrany bunkier/fabryka podziemna ( poniemiecka ) w babich dołach ??? Byłem tam wyszłem na plażę i byłem na wprost od torpedowni , za mną polska jednostka wojkowa a gdzie zejscie do fabryki ? Pozatym Co to za budynki ? część jest najwyraźniej poniemiecka a przezmnaczenie ? Dalej - lokalizacja jednostek w rejonie łeby ustki , kołobrzegu i szczecina - ze szczególnym uwzglednieniem ustki . Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje , mapy , dokumenty , opracowania , współpracę .
szmajser38 Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 Na terenie Redy i Gdyni-Babich dolow znajdowaly sie rozne formacje oczekujace na ewentualna mozliwosc wydostaniasie zkotal na umocniony wowczas Hel .Odzialy broniace sie byly wspierane ogniem Artyleri Morskiej.Znajdowaly sie tam wszystkie mozliwe formacje ,podobno miedzy innymi Wlosi z Oksywskiego odzialu miotaczy mgly .Wiekszosc sprzetu wiem ze niszcono .Z opisow zawartych w roznych zrodalch wynika iz byly niedobitki wszystkich formacji Niemickich
Catadero Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 To się Bosy wreszcie odpowiedzi doczekał.Ciekawe,czy jeszcze ta tematyka jest w kręgu Jego zainteresowań.Może się odezwie?
Moskit1 Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 HAHAHAH nic nie jest wykluczone ))))))))
@ndrew Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 WitamTeorie o obecności np Engela we Władysławowie lansuje Witkowski-chodzi o domniemany poligon rakietowy w gestii SS.Mam watpliwość zy aby na pewno chodzi o Grossendorf na Pomorzu a nie w Niemczech?Pzdr.@ndrew
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.