hawk21 Napisano 30 Sierpień 2003 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2003 Prosze o podpowiedz co to moze byc i ewentualnie od czego pochodzilo. Osobiscie wyglada mi to na jakas recznie robiona stara ozdobe. Mozna sie dopatrzyc chyba jakiegos motywu twarzy.... Prosze o pomysly i pomoc w identyfikacjipozdrawiamhawk21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 1 Wrzesień 2003 Share Napisano 1 Wrzesień 2003 Może masz i rację co do wieku, tylko że te zapinki trafiają sie zawsze na miejscu obozowisk lub bitew początku XIX w.Ale skoro sa tak stare to lepiej je zachować jak sie znów trafia. Dzieki Raned. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawk21 Napisano 30 Sierpień 2003 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2003 Prosze o podpowiedz co to moze byc i ewentualnie od czego pochodzilo. Osobiscie wyglada mi to na jakas recznie robiona stara ozdobe. Mozna sie dopatrzyc chyba jakiegos motywu twarzy.... Prosze o pomysly i pomoc w identyfikacjipozdrawiamhawk21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 31 Sierpień 2003 Share Napisano 31 Sierpień 2003 Pochodzi z czasów kiedy jeszcze nie było guzików czyli średniowiecza, zakończenie paseczka - z drugiej strony był haczyk, który zaczepiano o kółeczko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nanook1978 Napisano 31 Sierpień 2003 Share Napisano 31 Sierpień 2003 Motyw twarzy napewno tak, miałem już kilka razy okazję znaleźć takie zapinki, tej wielkości i znacznie bardziej rozbudowane, nawet wielkości ok. 10 cm, bardziej rozłożyste. Przypominają twarz w plątaninie mnóstwa odnóż. Moim skromnym zdaniem jest to jednak masowa robota i to okresu koniec XVIII i początek XIX w. Potwierdzam to tym iż wszystkie jakie widziałem, nie tylkio te które sam znalazłem , ale również znalezione przez moich znajomych były wręcz identyczne - różniły sie wielkością. Faktycznie są to zapinki , ale co do wieku mogę siemylić. Pozdrawaim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawk21 Napisano 31 Sierpień 2003 Autor Share Napisano 31 Sierpień 2003 Dzieki za obie odpowiedzi. Jedna koncowa mysl to taka ze mimo wszystko ladnie sie zachowala ta zapinka jak na wykopek w ornej ziemi :)pozdrowieniaArek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
hawk21
Prosze o podpowiedz co to moze byc i ewentualnie od czego pochodzilo. Osobiscie wyglada mi to na jakas recznie robiona stara ozdobe. Mozna sie dopatrzyc chyba jakiegos motywu twarzy.... Prosze o pomysly i pomoc w identyfikacji
pozdrawiam
hawk21
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.