Skocz do zawartości
  • 0

super hełm?

Klaus BOLS

Pytanie

Napisano
koledzy znawcy, przypadkiem w gdyni zabłądziłem na malutki jarmark staroci. Tam na jednym straganie babka miała polski hełm. Tyle że był on zrobiony z jakiego tworzywa sztucznego, pomalowany na zielono z białym orzelkiem LWp z przodu. Zwykły fasunek. I caly ten hełm kosztował 255 zł.
Pytałem babki czy to nie pomyłka, bo za co tyle kasy?
Przez dłuzszą chwile wypytywałem włascicielke w czym tkwi tak wysoka wartosc fanta.
A ona sie upierała ze na tyle go wycenił jakis facet, taka cena i koniec, panowie za co taka cena? moze to jakis super lekki PARADENHELM jakiegos polskiego generała??

niebawem zamieszcze fotki owego cuda

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
niby byly takie ale na allego ne sa one takie drogie, widzioalem taki helm na allegro byl to helm MSW,WSW mysle ze za 100 zl bys kupil na allegor gdzies w domu mam fotki tego helmu.
Napisano
Są zasadniczo 2 podstawowe wzory tworzywowych wojskowych hełmów patrolowych wz 64 i wz 70. Występują różne mutacje tych hełmów z różnymi rodzajami wyposażenie wewnętrznego.
Hełmy tego rodzaju były stosowane przez WSW podczas służby patrolowej, oraz przez różnych pajaców (orkiestry wojskowe, służba reprezentacyjna) podczas np. długich i nudnych wystąpień co by biedaczków kark nie bolał od stalowej wersji skupiacza mysli…………
Do 100zł kupujesz na Allegro hełmik w stanie żyleta……..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie