Skocz do zawartości
  • 0

łuski 7,92x57 mauser

Walwuch

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ta 1" to wybite nie do końca lub przytarte L"? Oznaczałoby ono fabrykę: Lindener Zündhütchen u. Thonwarenfabrik, Hannover.
Zdjęcie ze strony Jaro5:
http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=0115nie&pokaz=niem21

Jakby było 2 razy S S to bym się nie pytał - wiadomo to by było Spandau i łuska z 67 % zawartoscia mosiadzu.
Zdanie nie ma sensu z 2 powodów :) powinno być - z 72% zawartością miedzi w mosiądzu ;-)
Pozdro

Napisano
Sorry MK, mój błąd :)zawsze mam problem z zapamiętaniem, ze to miedź a nie mosiądz hehe. Teraz nie jestem u siebie, więc nie mogę stwierdzić, że to napewno ta, ale tak 90% myślę, że jednak trafiłeś. Tamta 1" była jakaś wytarta, dlatego najbardziej właśnie pasowała na tą 1. Jutro będę w domu, to zrobię zdjęcie i wrzucę. Dzięki...
Napisano
Byłem na tej stronie no i właśnie tych bić nie znalazłem. Jak to możliwe, ze nie znakowano standardowej amunicji karabinowej od mausera? Skoro nie miałbym łusek z takowymi biciami to bym się przecież nie pytał, a one po prostu tak sobie nie występują, cos musza oznaczac.

Pozdrawiam
Napisano
Dokładnie, nie spotkałem sie aby w mauserach były znakowane spłonki. Napisy które odczytałes znajduja sie najpewniej na łusce , a nie na spłonce.

Pierwsze oznaczenie wyglada na łuske do mausera austryjackiego z 1890 roku.
Druga wygląda na niemiecką, produkcja z Spandau z listopada 1904 roku.
Bicia jednak na łusce chyba źle odczytałeś , powinno raczej być S S 11 04.

Pzdr AK77
Napisano
Oznaczenie na pierwszej lusce - K - oznacza kod procudenta:
Keller & Co., Hirtenberg

Zgadza się podany w poprzednik poscie rok produkcji - 1890 - i ze to produkcja austriacka - Hirtenberg to miasto w Austrii.

Oznaczenie II oznacza miesiac produkcji, luty.
Napisano
Witam
Ehh czepiacie się szczegółów hehe

Sprawdzałem ponownie tą drugą łuskę i to co napisałem - zgadza się są takie oznaczenia - S 1 11 04. Jakby było 2 razy S S to bym się nie pytał - wiadomo to by było Spandau i łuska z 67 % zawartoscia mosiadzu.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie