Skocz do zawartości

moneta - nie wygląda za dobrze

hefren

Rekomendowane odpowiedzi

A nie jest przypadkiem cynowa, bo mam pare starych monet cynowych i za chiny nie chcą z nich zejść takie czarne wżery:/ Próbowałem juz wszystkich sposobów na jakie trafiłem w necie. Ale jeśli to srebro to sprubuj Cil...t Bang" (bez reklamy:) ) albo jakieś inne mleczko do czyszczenia.
Pozdrawiam

Wrzuciłem ją na noc do kieliszka z 10 % octem spożywczym. Rano, po wyjęciu, cały czarny syf został mi na palcach :]
Po prostu rozpuścił się. I nie zauważyłem aby monetka przy tym ucierpiała (patynka). Oczywiście po było mydło i dużo wody.
Podobno najlepsze do tego jest pudełeczko po tiktakach - monetka moczy się wtedy z obu stron (nie leży jedną na dnie).

Zależy od monety. Twoja, krzycho, jest dziwnie czerwonawa.
Wczoraj wyczyściłem w ten sposób 10 kopiejek 1911r - po dwóch godzinach nie ma śladu czarnego syfu. Niestety nie zrobiłem zdjęć. Jeśli w monecie jest więcej miedzi niż srebra - efekt może być kiepski.
Jak się trafi znów jakieś sreberko to wrócę do tematu...

• 2 weeks later...
ja robię prostą elektrolizę: przegotowana woda - szklanka, do tego 3 łyzeczki soli.dobrze wymieszać, na spód słoika kładę folię aluminiową, na folię kładę sreberko. czyszczenie trwa kilka dni, ale nie uszkadza monety. ładnie czyści.folia aluminiowa wkoło monety staje się czarna.
pozdrawiam

Do monet nie powinno sie stosować matejałów ściernych (nawet w miarę delikatnych jak pasta do chromu). Moneta taka traci na wartości. Jak miałem 12 może 14 lat wypolerowałem moje monety, wyglądały świetnie, błyszczały się. Niestety tym sposobem poprostu je zniszczyłem. Dobrze że nie zbieram monet bo pewnie do tej pory bym przez to nie mógł spać. A było to ćwierć wieku temu.
Wojtek

• 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie