hefren Napisano 15 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2006 Srebrna monetka po kompieli w wodzie amoniakalnej. Niestety to czarne nie chce już zleźć. Można jeszcze coś z nią zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefren Napisano 15 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2006 f.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 15 Lipiec 2006 Share Napisano 15 Lipiec 2006 mam taka samą i jest cała czarna , czyscilem w kwasku cytrynowym, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 15 Lipiec 2006 Share Napisano 15 Lipiec 2006 A nie jest przypadkiem cynowa, bo mam pare starych monet cynowych i za chiny nie chcą z nich zejść takie czarne wżery:/ Próbowałem juz wszystkich sposobów na jakie trafiłem w necie. Ale jeśli to srebro to sprubuj Cil...t Bang" (bez reklamy:) ) albo jakieś inne mleczko do czyszczenia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 15 Lipiec 2006 Share Napisano 15 Lipiec 2006 pruski trojak srebro raczej liche. może amoniak w większym stężeniu pomoże? kwasek nie ruszy tego. pzdrBar_Naba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefren Napisano 18 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2006 Dostałem informację, żeby monetkę wymoczyć w occie (rozpuszcza siarczek srebra - czarny nalot). Oto efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 18 Lipiec 2006 Share Napisano 18 Lipiec 2006 jak dokladnie to zrobiles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefren Napisano 18 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2006 Wrzuciłem ją na noc do kieliszka z 10 % octem spożywczym. Rano, po wyjęciu, cały czarny syf został mi na palcach :]Po prostu rozpuścił się. I nie zauważyłem aby monetka przy tym ucierpiała (patynka). Oczywiście po było mydło i dużo wody.Podobno najlepsze do tego jest pudełeczko po tiktakach - monetka moczy się wtedy z obu stron (nie leży jedną na dnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 18 Lipiec 2006 Share Napisano 18 Lipiec 2006 zeobie to z moja i dam fotki w przeciagu tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 21 Lipiec 2006 Share Napisano 21 Lipiec 2006 stanowczo nie polecam:) moneta przedtem byla czarna ale dobrze czytelna teraz nie za bardzo. trudno:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 21 Lipiec 2006 Share Napisano 21 Lipiec 2006 W monetach srebrnych zawartosć srebra bywa nikła. O ile czyste srebro ocet wytrzyma to moneta gorszej pruby nie. Obawiam się że trudo będzie nie wprwnemu numizmatykowi ocenić która moneta to wytrzyma a która ulegnie zniszczeniu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefren Napisano 22 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2006 Zależy od monety. Twoja, krzycho, jest dziwnie czerwonawa.Wczoraj wyczyściłem w ten sposób 10 kopiejek 1911r - po dwóch godzinach nie ma śladu czarnego syfu. Niestety nie zrobiłem zdjęć. Jeśli w monecie jest więcej miedzi niż srebra - efekt może być kiepski.Jak się trafi znów jakieś sreberko to wrócę do tematu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 1 Sierpień 2006 Share Napisano 1 Sierpień 2006 Ocet jest nie bardzo, raczej rozcieńczony kwas solny wypłucze miedź i zostanie srebro. Choć monetka i tak nie będzie ładniejsza.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiaczor Napisano 1 Sierpień 2006 Share Napisano 1 Sierpień 2006 ja robię prostą elektrolizę: przegotowana woda - szklanka, do tego 3 łyzeczki soli.dobrze wymieszać, na spód słoika kładę folię aluminiową, na folię kładę sreberko. czyszczenie trwa kilka dni, ale nie uszkadza monety. ładnie czyści.folia aluminiowa wkoło monety staje się czarna.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidelo Napisano 6 Sierpień 2006 Share Napisano 6 Sierpień 2006 Dobrze oczyszczają sie srebrne monety carskie.Ja zawsze wkładam je do octu na dwa dni.Najpierw troszke go jeszcze rozcieńczam.Sprawdzam efekt a póżniej ewentualnie zwiększam stężenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefren Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2006 Ponieważ trafiło się sreberko - wracam do tematu.Pierwsze dwa zdjęcia - po zastosowaniu szczoteczki, mydła i wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefren Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2006 foto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefren Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2006 Na tych zdjęciach monetka po kąpieli przez około 4 godziny w 10% occie (oczywiście w pudełeczku po tik-takach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hefren Napisano 12 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2006 foto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 12 Sierpień 2006 Share Napisano 12 Sierpień 2006 ładnie, ja niedawno trafiłem 4 grosze pruskie 1817 były w ładnym stanie miejscami gruby czarny nalot wyczyscilem szmatką i pastą samochodową do chromów. efekt super!!! dodam fotki jak bede mial baterie do aparatu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 12 Sierpień 2006 Share Napisano 12 Sierpień 2006 Hefren dla nas moneta wyglada ładniej ale traci w ten sposob na wartosci numizmatycznej podobno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Sierpień 2006 Share Napisano 12 Sierpień 2006 Do monet nie powinno sie stosować matejałów ściernych (nawet w miarę delikatnych jak pasta do chromu). Moneta taka traci na wartości. Jak miałem 12 może 14 lat wypolerowałem moje monety, wyglądały świetnie, błyszczały się. Niestety tym sposobem poprostu je zniszczyłem. Dobrze że nie zbieram monet bo pewnie do tej pory bym przez to nie mógł spać. A było to ćwierć wieku temu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magui Napisano 6 Luty 2007 Share Napisano 6 Luty 2007 Stary temat. Patrz: http://www.numizmatyka24.pl/czyszczenie.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.