Shafot Napisano 12 Lipiec 2006 Autor Napisano 12 Lipiec 2006 Przeszukałem to formum jak tylko mi sie udalo i wlasciwie nie mam jednoznacznej odpowiedzi czy warto to brac. Interesuja mnie glownie monety i kolorki - jedni pisza ze ok inni ze to jest urzadzenie statyczne i na monety sie nie nadaje, ale jednak w testach na glebokosc wykrywania monety znajduje i własnie ciekaw jestem jak dziala w nim ta dyskryminacja czy da sie stabbilnie wyeliminowac np. zelazo, lub okreslic co za metal znalezlismy ?Wiem ze mozna kupic cos innego ale ja mam okazje wziac wlasnie ten model za dobra cene.Dziekuje bardzo za wszelkie opinie.Jestem tu nowy, ale czytam od dluzszego czasu.Pozdrawiam.
JanekSiD Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Ten wykrywacz zdecydowanie do monet się nie nadaje. Oczywiście, w zasadzie każdym wykrywaczem metalu można szukać w zasadzie wszystkiego, ale to jak jechać samochodem wyścigowym w teren – daje się czasami jechać, nie wszędzie i co to za jazda, ale powolutku przejechać się da. Ten wykrywacz, o którym mówisz trudno jest nawet polecić jako uniwersalny. Wykrywacz całkowicie statyczny to głównie militaria i rurociągi.Podczas gdy w większości wykrywaczy, nawet sporo tańszych od wspomnianego white’sa, które są specjalnie zaprojektowane do poszukiwań monet i metali kolorowych jest zupełnie inna kultura pracy, Skuteczna dyskryminacja, identyfikacja tonalna etc.Innymi słowy, mocno odradzam 3900 na monety. Zrobisz jak uważasz, obyś nie żałował.
Grzebiuszka Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Witam. Kilka lat miałem Whitesa 3900 D PRO PLUS.Podczas moich wypraw do lasu NIGDY nie znalazłem nim żadnej monety!!!!Koledzy w koło znajdywali a ja nie-ciągle militarka i militarka(lufy,łuski, skrzynki-na żelazo był super). Raz wybrałem się z nim na plażę by uzbierać na jakąś coca-colę" ;-). Szukałem 4 godziny ,znalazłem trochę drobnych w nominałach 1,2,5,10,20 50 gr ,razem 3 zł 90 gr .Na początku roku sprzedałem Whitesa i kupiłem Garretta ACE 250 (taki żółciutki kanarek).Bylem z nim dopiero 4 razy w terenie i za każdym razem przynosiłem monety. Nie za ciekawe jak na razie, ale pocieszające jest to, że ACE widzi akie małe metalowe krążki",a Whites nie. Przy okazji-nabywca Whitesa jest zadowolony z kupna ,bo zbiera meteoryty i znalazł 5 kg pod Poznaniem.Potwierdza więc to moje spostrzeżenia ,że na militarkę i żelastwo to się on nadaje ,natomiast na monety-ODRADZAM.Grzebiuszka
Kiler Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 W podobnej cenie na monety znajdziesz white's prizm II-IV. Wyzsze modele oczywiscie uzywane.
Shafot Napisano 12 Lipiec 2006 Autor Napisano 12 Lipiec 2006 Dobrze ... czuje sie wyleczony ;)Dzieki Wam nie wydam pieniedzy na cos co pewnie nie byloby zadowalające.Rady cenne. Popatrze na tego PRIZMA i ACE250.Dziekuje !
krzycho Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 czy prizm II znajduje czasem militarke? powiedzcie cos o nim nie chce zakladac nowego wątku a zastanawiam sie nad nim lub nad solarisem w tej chwili mam hs3, a szukam czegos uniwersalnego dobrego na drobiazgi.
Kiler Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Bez problemu znadzie militake a drobiazgi jeszcze lepiej. Mowie o rodzinie prizm.
krzycho Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 wybrał bys whitesa czy solarisa? czy prizm2 pokazuje glebokosc?
Shafot Napisano 13 Lipiec 2006 Autor Napisano 13 Lipiec 2006 A jeszcze spytam.Garrett GTA 350 Ultra ? Czy ktos uzywał do monet (tez nic nie ma na forum) i nie moge odnalezc w testach.Pozdrawiam.
Kowal7 Napisano 13 Lipiec 2006 Napisano 13 Lipiec 2006 Prizm II - na monety dobry, praktycznie jak dla mnie bez zarzutu, cewka trochę mała (20cm), ale z militarką też nie jest najgorzej. Nie pokazuje głębokości i nie ma możliwości regulowania głośności, ale za to jest lekki jak piórko i drobne kolorki wyłapuje bdb..Używam od ok 4 miesięcy i moę śmiało polecić...Porównania z Solarisem, czy też GTA 350 nie potrafię przeprowadzić - nie testowałem...Pozdrawiam!
Kiler Napisano 14 Lipiec 2006 Napisano 14 Lipiec 2006 Pracowalem na Prizm III, pokazuje on glebokosc. Bardzo dobrze rozpoznaje tez folie aluminiowa. Sprzet na drobnice idealny, na militarke po zdjeciu dyskryminacji tez calkiem przyjemny. Goraco polecam, zawiedziony nie bedziesz.
Shafot Napisano 14 Lipiec 2006 Autor Napisano 14 Lipiec 2006 Witam ponownie... z mieszanymi uczuciami kupiłem ACE250 (na monety ma byc - jeszcze nie dotarł) :)Jeszcze pytanie, czy ewentualnie znalezione monety trzeba gdzies zgłaszac ? Jak wyglada obecnie nasze prawo jesli chodzi o takie znaleziska ?Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.