rorvik Napisano 27 Sierpień 2003 Autor Napisano 27 Sierpień 2003 Witam interesuje mnie co to za mina. Raczej radziecka ale dokładnie? Została znaleziona bez ładunku i śrub.
Landminer Napisano 27 Sierpień 2003 Napisano 27 Sierpień 2003 Niemiecka SMi-35. Ktoś się nią bawił bo górna pokrywa jest odwrócona do góry nogami.
Kiler Napisano 27 Sierpień 2003 Napisano 27 Sierpień 2003 Wedlug mnie to schrapnellmine 35. Zgadzam sie z przedmowca.
rorvik Napisano 27 Sierpień 2003 Autor Napisano 27 Sierpień 2003 I stąd moje problemy z identyfikacją. Dzięki!rorvik
Landminer Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 To jest problem.Górna pokrywa jest do góry nogami - normalnie powinna lużno wchodzić do puszki - nie wiem co to za pręt sterczy ze środka ale jest raczej nie od niej, chyba że jest to rurka zapłonowa. Trudno coś powiedzieć. Poszukaj w starszych numerach odkrywcy (ale już wrocławskich) tam w którejś z pierwszych części moich artykułów o minach niemieckich jest przekrój S-ki - to pomoże Ci zrozumieć jej budowę.Pozdrawiam Grzegorz Franczyk Landminer"
Landminer Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 I nie wal za bardzo w denko bo to staliwo i lubi się łamać :)))
rorvik Napisano 1 Wrzesień 2003 Autor Napisano 1 Wrzesień 2003 Wielkie dzięki Landminer. Rurka raczej zapłonowa. Zalałem ją olejem ale ani drgnie - zobaczę co powie na elektrolizę.rorvik
Landminer Napisano 2 Wrzesień 2003 Napisano 2 Wrzesień 2003 Jeśli to rurka zapłonowa to nie drgnie bo jest nagwintowana od drugiej strony skręcona nakrętką :)))
Landminer Napisano 28 Sierpień 2003 Napisano 28 Sierpień 2003 SMi-35 to właśnie Schrapnellmine wz 35 chociaż niemcy określają ją również jako Schutzenmine 35 :) Pozdrawiam.
Pytanie
rorvik
Witam interesuje mnie co to za mina. Raczej radziecka ale dokładnie? Została znaleziona bez ładunku i śrub.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.