Skocz do zawartości

Górny Śląsk schrony info liczba

Gość ian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W latach 1984-1988 fortyfikacje i umocnienia na Górnym Śląsku stały się modne. Używało się nawet nazwy śląska linia Maginota". Wszystkie schrony łatwiej namierzyć jeśli na plany miast naniesie się przedwojenną granicę państwową. Temat zagościł wtedy też na łamach lokalnej prasy.
Korzystając z arhiwum przekazuje ówczesne dane na temat liczby schronów:
- kompleks najstarszy wybudowany w latach 1933-1934 na drodze Bytom-Czeladź w rejonie wzgórza 304,7: 5 lub 6 schronów
- Ruda Śląska mniej więcej wzdłuż linii ulic 1 Maja-Kokota, łatwe do zlokalizowania podczas jazdy od strony Zabrza: 7 lub 9 schronów głównie w rejonie Czarny Las, Nowy Bytom, Godula; JEDYNE SCHRONY WYKORZYSTANE BOJOWO, już pod koniec sierpnia 1939 /od 27 lub 28 sierpnia/ w walce z atakującymi od strony Bielszowic bojówkami paramilitarnymi, w 1939 rozbudowana linia umocnień polowych: kozły przeciwczołgowe, potykacze, zasieki z drutu kolczastego, prawdopodobne miny
-Kochłowice: 3 schrony bojowe
- Świętochłowice przy granicy z Rudą Śląską 6 schronów w tym w Lipinach 2 /dośc tajemnicze, wówczas ich nie znaleźliśmy/
- Bobrowniki w Piekarach Śląskich: 6 schronów bojowych
- ogólnie znane schrony: 1 przy drodze Chorzów-Bytom, obecnie odrestaurowany, schron dowodzenia we wzgórzu Redena w Chorzowie
Jak dobrze licze daje to liczbę od 26 do 29 schronów bojowych różnego rodzaju.
UWAGA ! Kilka /2-3/ schronów na terenie Rudy Sląskiej i Bobrownik zostało zniszczonych. W Rudzie podczas rozbudowy zakładów przemysłowych, w Bobrownikach po wejściu Sowietów.
BUNKRY W BUDOWIE:
- przedpole Pszczyny w kierunku na Gostyń-Wyry-Tychy: 12 lub 14 schronów bojowych w budowie
- na północ od Bobrownik w kierunku na Niezdarę kilka schronów bojowych w budowie
- coś w rejonie Rybnika brak informacji

Napisano
czesc
interesuje mnie rejon Bytom-Lagiewniki; wiem, ze w tych okolicach bylo 15 obiektow ..osobiscie zaliczylem"5
Zerknij na te materialy http://149.156.142.12/ows/fort.pol/01.htm

Tak na marginesie: ...na drodze Bytom-Czeladź w rejonie wzgórza 304,7.."
Gdzie jest to wzgorze ???
Napisano
Jadąc trasą Gliwice - Bojków - Ornontowice za Bojkowem po lewej stronie przy drodze sterczy coś z ziemi. Skierowane otworami strzelniczymi na zachód - a więc chyba polskie ? Granica kajśik tukej biegła. Może ktoś poda coś więcej.
pzdr woyta
Napisano
Wzgórze 304,7 to Dąbrówka Wielka.
Uwaga na niemieckie schrony strażnicze i wartownicze. Temat mało znany, bo i same obiekty niezbyt atrakcyjne. Małe, z reguły okrągłe, mieszczące góra 2-3 osoby, taka kapliczka. Stoją nie tylko przy zakładach przemyslowych, ale też przy drogach, nawet w szczerym polu. Są podobno nawet schrony przeciwlotnicze, większe, lecz nie natrafiłem. Budowli czysto obronnych na terenie Górnego Śląska z tego co wiem Niemcy nie stawiali.
Napisano
Trochę te liczby schronów w poszczególnych punktach oporu mi nie pasują. Ja osobiście w rejonie wzg. 304,7 znam ok. 20 schronów, w Bobrownikach jest ich dokładnie 16. W innych punktach nie pamiętam ile ich jest. Poszukajcie na stronie www Forty Kraków" map poszczególnych pozycji na Śląsku, schrony są tam dosyć dokładnie zaznaczone.
Napisano
Do Dundee

... zawsze jest jakaś szansa na coś ciekawego. Teren jest rozległy, dominują pola uprawne. Pozostają kępy krzewów. Niestety można natknąć się na zrzutowiska zgniłej kapusty lub padliny. Niektóre obiekty są na wpół zasypane. Gdyby je tak odkopać to kto wie ... ?

Pozdrawiam
Mathew
Napisano
Witam.Tak na szybko ,to naliczyłem ok 170 POLSKICH schronów( bojowych,pozorno-bojowych, pozornych i fundamentów) na terenie Obszaru Warownego Śląsk". Trudno wymienic tu wszystkie obiekty ,ale najważniejsze grupy od południa na północ wygladają następująco:
pozycja Las Wyry"- 3 obiekty
podocinek Wyry - 5 obiektów
pododcinek Mokre" - 4 obiekty
pododcinek Śmiłowice" - 4 obiekty
pozycja Panewniki" - 8 obiektów
punkt oporu Radoszowy" - 11 obiektów
punkt oporu Szyb Artura" - 18 obiektów
pododcinek Wirek" - 7 obiektów
punkt oporu Wzgórze 319" - 12 obiektów
punkt oporu Godula" - 9 obiektów
punkt oporu Łagiewniki" - 15 obiektów
punkt oporu Wzgórze 304,7" - 15 obiektów
pododcinek Brzozowice-Kamień" - 5 obiektów
pododcinek Brzeziny" - 5 obiektów
punkt oporu Bobrowniki" (wzg 310)- 16 obiektów
punkt oporu Tąpkowice - Niezdara" (wzg 307)- 8 obiektów
punkt oporu Nowa Wieś" - 5 obiektów
Oprócz tego istnieje druga linia obrony i schron dowodzenia (6 obiektów) oraz obiekty nie zaliczone do żadnej wymienionej grupy,a znajdujące sie pomiędzy nimi.Podział na grupy jest dość umowny i oparty na opracowaniach Jerzego Sadowskiego oraz wspólnych badaniach terenowych.
Odnosnie obiektu przy drodze Gliwice-Bojków- Ornontowice,to jest to obiekt NIEMIECKI z tzw linii granicznej" (300m za nim znajduje się drugi).Ciągnęła się ona od Pilchowic poprzez Nieborowice,Bojków,Zaborze(gdzie przechodzi ona ok 500m od polskiego P.O.wzg 319),Bytom,Stolarzowice do Zbrosławic.więcej informacji o tej linii w Krajoznawca Górnoslaski" zeszyt nr 7 str3-17.
Z fortecznym pozdrowieniem Krzysiek Mrówka - Grzebiuszka"
Napisano
DO GRZEBIUSZKI

WITAM !

Napisałeś że na pozycji polowej PANEWNIK" znajduje się 8 schronów bojowych. Z tego co ja wiem to tych schronów jest tam 4 z czego 3 to typowo polowe (jeden jest obecnie zasypany ale mam namiary na niego).

POZDRAWIAM

ADAM
Napisano
Do Adama.Wiedziałem ,że podanie liczb obiektów w pododcinkach i punktach oporu może wzbudzić kontrowersje.Jak napisałem wyżej jest sprawą dość umowną który obiekt do czego należał.Tylko niektóre obiekty można na podstawie literatury zaliczyć do odpowiednich grup.Nie istnieją tu też jak n.p. na Wale Pomorskim oryginalne sygnatury z których można odczytać do jakiego P.O. obiekt zaliczano.Z Pozycją Panewniki na pewno wiążą się te cztery obiekty o których piszesz . Ale do czego zaliczyć cztery następne położone w okolicy wzg 291 miedzy ul. Kochłowicką a nasypem kolejowym ,ul.Pomorską i Kochanowskiego.Nie należą one do P.O. Szyb Artura,raczej nie należą do P.O.Radoszowy,choć tu można mieć wątpliwości(leżą na terenie Rudy Śląskiej w bezpośredniej bliskości tego P.O.)Jednak P.O. to przede wszystkim obiekty ciężkie, a że w P.O. Panewniki takich obiektów brakuje,dlatego zaliczyłem do niej te następne 4 solidnie uzbrojone obiekty.A może nalezy je traktować jako obiekty pomiędzy grupami ,nie zaliczając do żadnej z nich? Jestem otwarty na inne propozycje i dyskusję.Z poważaniem,Krzysztof Mrówka - Grzebiuszka"
  • 4 months later...
Napisano
Witam

Mam pytanie.
Schron w Gostyni przy ulicy Tęczowej (ten koło pomnika bitwy wyrskiej) zaliczany jest do pozycji Las Wyry", czy do pododcinka Wyry ?

Za pomoc z góry Dziękuje
Pozdrawiam
Duszan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie