HU13ERT Napisano 7 Lipiec 2006 Autor Napisano 7 Lipiec 2006 Właściwie nie wiem gdzie to powinno być: czy na Towarzyskie" czy na Miejsca warte odwiedzenia" ale pewnie nasi moderatorzy zrobią porządek jak narobię bałaganu ;)PROJEKT PUŁTUSK 20061806 - 2006200 rocznica bitwy o PułtuskFundacja Imperium Historii, Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki oraz Projekt Austerlitz zapraszają na największe widowisko batalistyczne 2006 roku w Europie rekonstrukcję wydarzeń z 1806 roku, które rozegrały się w Warszawie i pod Pułtuskiem.Widowisko batalistyczne rozpocznie się 9 lipca o godzinie 12.00 w Pułtusku. Już od 6 lipca w Pułtusku można zwiedzać obiekty scenograficzne i obozy zakwaterowanych wojsk, a 8 lipca o godzinie 13.30 rozpocznie się w Warszawie defilada i ceremonia na Placu Zamkowym. Na wszystkie imprezy wstęp jest wolny.Rekonstrukcja wydarzeń warszawskich - w sobotę 8 lipca, to przede wszystkim: defilada obrazująca symboliczne opuszczenie Warszawy przez okupacyjne wojska rosyjskie ustępujące pod naporem armii francuskiej. W tym samym dniu zostanie również otwarta w Teatrze Wielkim niezwykła wystawa Napoleon w Warszawie. Jest to imponujący zbiór napoleoników nigdy dotąd nie prezentowanych poza Rosją. Wystawa będzie dostępna dla publiczności w dniach 9-23 lipca 2006 r.W niedzielę w Pułtusku pole walki z grudnia 1806 r. stanie się świadkiem bitwy, której scenariusz powstał w oparciu o bieg rzeczywistych wydarzeń. Odtworzony specjalnie na potrzeby widowiska fragment starego Pułtuska, efekty pirotechniczne (około 600 eksplozji), komentarz narratora, oraz muzyka stworzą niepowtarzalne widowisko. Przygotowana z wielkim rozmachem i pieczołowitością bitwa w bardzo atrakcyjny sposób przybliży widzom wydarzenia historyczne sprzed 200 lat. Po zakończeniu działań zbrojnych odbędzie się uroczysta defilada przed publicznością.Liczby: w rekonstrukcji bitwy weźmie udział około 1500 członków napoleońskich grup rekonstrukcyjnych z 9 krajów: Polski, Rosji, Czech, Białorusi, Ukrainy, Litwy, Francji, Belgii, Wielkiej Brytanii. Na polu bitwy zobaczymy 150 koni.Jako pułtuski autochton zapraszam zwłaszcza na niedzielną bitwę na przedpolach Pułtuska. 200 lat temu też były zimowe roztopy ;)Pozdrawiam.Hubert
habert Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Witajcie !Sprawa wygląda tak, obozy wojskowe są zamknięte dla publiczności, wczoraj byłem 7.07 na miejscu i nie można było ich zwiedzać !!! Nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na pytanie czy w ogóle będą dostępne dla publiki i kiedy !!!Teren jest zaminowany z okazji bitwy niedzielnej, pilnują go młodzi chłopcy, porozstawiani co 100 m wzdłuż rozpiętej taśmy odgradzajacej.Niestety jako pasjonat fotografii mogłem sobie tylko pomarzyć o zrobieniu paru fajnych fotek z manewrów wojsk, które miały odbywać się od 15-18.30. Do 16.30 nie się nie działo, a ponieważ przyjechałem z Wawy to się lekko wkurzyłem, zwinąłem i po półtorej godzinie oczekiwania na coś, zrobiłem odwrót. Słońce tym razem wygrało.Trybuny w budowie, dla publiki mam nadzieję będą dostępne, choć nie wiem czy nie dla Vipów, bo specjalny parking na rynku w Pułtusku tylko tam dla nich właśnie powstanie. Miejsca do obserwacji jest dużo i to na 3 poziomach (wał wiślany, droga, i teren przy taśmie).Szykuje się niesamoiwta bitwa, Olszynka z racji zdecydowanie uboższej scenografii i liczebności wojsk ok. 200-300 osób odpada w przedbiegach. Będzie m.in. jedna z najlepszych grup historycznych świata 1-szy Pułk Szwoleżerów Gwardii z Wielkiej Brytanii. A poza tym, niemal wszystkie grupy epoki napoleońskiej i Królestwa z Polski.
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Potwierdzam mojego przedmówcę, w paradzie w Warszawie uczestniczyły niemal wszystkie grupy epoki napoleońskiej i Królestwa, bardzo dużo grup przyjechało z zagranicy. Ale się można było napatrzeć....
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 A nasze dzielne chłopaki nie zważali na ten straszny upał!
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Ani kropli potu... z uśmiechem, choć czapeczka wydawała się troszeczkę za ciepła....
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Nie wszyscy dawali sobie tak świetnie radę jak nasi chłopcy...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Ale żołnierz zawsze przygotowany! Jest kieliszek....
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Wydawało się, że dziewczyny już się bardzo nudziły nie mogąc sie doczekać, kiedy padnie komenda spocznij" :-)
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Tym bardziej że wojaków do wyboru, od dalekich stepów po Paryż!
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Ale i tak zauważyłem, że najwięcej dzieczyn oglądało się za 4" :-)
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 W końcu sztandar z orłem był najbliższy sercu każdej dziewczyny. A były fajne słowianki, tyle że nie to forum, by dawać tu ich fotki :-(
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Napisano 8 Lipiec 2006 Tu odprawa u Wodza. Extra impreza, napstrykałem ponad setkę fotek, a pewnie zrobiłbym drugie tyle, żeby nie baterie. Myślę, że największe jednak widowisko będzie w Pułtusku podczas rekonstrukcji bitwy. Oby tylko tak nie prażyło...
pik78 Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Nawet na TVN24 wspomnieli o tym ! Reporterka raczyla stwierdzic iz byla to bitwa pomiedzy Francuzami a...Armią Radziecka :D Ehhhh te pismaki i pismaczki :Dpik
okejos Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 w teleekspresie podali ze budzet to 1 000 000 złaz mi sie wiezyc nie chce... zeby to bzura taki miała to bysmy pancernika SH przyciagneli na bzure
Jacek P Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Ma ktoś może fotki z dzisiejszej rekonstrukcji bitwy pod Pułtuskiem?
cartman Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Byłem, widziałem. Super inscenizacja! Niestety słońce dało się we znaki uczestnikom i publiczności. Ciekawostka: widowisko podziwiał m.in. Daniel Olbrychski. Swoich zdjęć jeszcze nie mam, ale pare fotek jest w galerii na wp:http://wiadomosci.wp.pl/gid,8385929,img,8385930,kat,,galeriazdjecie.html?G%5Bpage%5D=9
jazlowiak Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 http://poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=519
Monti Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 Dożucę link do GaleriiZdjęcia kolegi Obuchlud'a207 fotek :)http://www.exploracja.cyberdusk.pl/strona/galeria27/index.html
jazlowiak Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 http://poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=520z lotu ptaka:-)
nietoperz677 Napisano 10 Lipiec 2006 Napisano 10 Lipiec 2006 Kruciutka relacja o tym jak wyglądało z widowni - no i oczywiście zdjęcia !!! http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=86&art_id=246
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.