HU13ERT Napisano 7 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2006 Właściwie nie wiem gdzie to powinno być: czy na Towarzyskie" czy na Miejsca warte odwiedzenia" ale pewnie nasi moderatorzy zrobią porządek jak narobię bałaganu ;)PROJEKT PUŁTUSK 20061806 - 2006200 rocznica bitwy o PułtuskFundacja Imperium Historii, Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki oraz Projekt Austerlitz zapraszają na największe widowisko batalistyczne 2006 roku w Europie rekonstrukcję wydarzeń z 1806 roku, które rozegrały się w Warszawie i pod Pułtuskiem.Widowisko batalistyczne rozpocznie się 9 lipca o godzinie 12.00 w Pułtusku. Już od 6 lipca w Pułtusku można zwiedzać obiekty scenograficzne i obozy zakwaterowanych wojsk, a 8 lipca o godzinie 13.30 rozpocznie się w Warszawie defilada i ceremonia na Placu Zamkowym. Na wszystkie imprezy wstęp jest wolny.Rekonstrukcja wydarzeń warszawskich - w sobotę 8 lipca, to przede wszystkim: defilada obrazująca symboliczne opuszczenie Warszawy przez okupacyjne wojska rosyjskie ustępujące pod naporem armii francuskiej. W tym samym dniu zostanie również otwarta w Teatrze Wielkim niezwykła wystawa Napoleon w Warszawie. Jest to imponujący zbiór napoleoników nigdy dotąd nie prezentowanych poza Rosją. Wystawa będzie dostępna dla publiczności w dniach 9-23 lipca 2006 r.W niedzielę w Pułtusku pole walki z grudnia 1806 r. stanie się świadkiem bitwy, której scenariusz powstał w oparciu o bieg rzeczywistych wydarzeń. Odtworzony specjalnie na potrzeby widowiska fragment starego Pułtuska, efekty pirotechniczne (około 600 eksplozji), komentarz narratora, oraz muzyka stworzą niepowtarzalne widowisko. Przygotowana z wielkim rozmachem i pieczołowitością bitwa w bardzo atrakcyjny sposób przybliży widzom wydarzenia historyczne sprzed 200 lat. Po zakończeniu działań zbrojnych odbędzie się uroczysta defilada przed publicznością.Liczby: w rekonstrukcji bitwy weźmie udział około 1500 członków napoleońskich grup rekonstrukcyjnych z 9 krajów: Polski, Rosji, Czech, Białorusi, Ukrainy, Litwy, Francji, Belgii, Wielkiej Brytanii. Na polu bitwy zobaczymy 150 koni.Jako pułtuski autochton zapraszam zwłaszcza na niedzielną bitwę na przedpolach Pułtuska. 200 lat temu też były zimowe roztopy ;)Pozdrawiam.Hubert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
habert Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Witajcie !Sprawa wygląda tak, obozy wojskowe są zamknięte dla publiczności, wczoraj byłem 7.07 na miejscu i nie można było ich zwiedzać !!! Nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na pytanie czy w ogóle będą dostępne dla publiki i kiedy !!!Teren jest zaminowany z okazji bitwy niedzielnej, pilnują go młodzi chłopcy, porozstawiani co 100 m wzdłuż rozpiętej taśmy odgradzajacej.Niestety jako pasjonat fotografii mogłem sobie tylko pomarzyć o zrobieniu paru fajnych fotek z manewrów wojsk, które miały odbywać się od 15-18.30. Do 16.30 nie się nie działo, a ponieważ przyjechałem z Wawy to się lekko wkurzyłem, zwinąłem i po półtorej godzinie oczekiwania na coś, zrobiłem odwrót. Słońce tym razem wygrało.Trybuny w budowie, dla publiki mam nadzieję będą dostępne, choć nie wiem czy nie dla Vipów, bo specjalny parking na rynku w Pułtusku tylko tam dla nich właśnie powstanie. Miejsca do obserwacji jest dużo i to na 3 poziomach (wał wiślany, droga, i teren przy taśmie).Szykuje się niesamoiwta bitwa, Olszynka z racji zdecydowanie uboższej scenografii i liczebności wojsk ok. 200-300 osób odpada w przedbiegach. Będzie m.in. jedna z najlepszych grup historycznych świata 1-szy Pułk Szwoleżerów Gwardii z Wielkiej Brytanii. A poza tym, niemal wszystkie grupy epoki napoleońskiej i Królestwa z Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Potwierdzam mojego przedmówcę, w paradzie w Warszawie uczestniczyły niemal wszystkie grupy epoki napoleońskiej i Królestwa, bardzo dużo grup przyjechało z zagranicy. Ale się można było napatrzeć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Generalicja pomykała na konikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 A nasze dzielne chłopaki nie zważali na ten straszny upał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Ani kropli potu... z uśmiechem, choć czapeczka wydawała się troszeczkę za ciepła.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Nie wszyscy dawali sobie tak świetnie radę jak nasi chłopcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Ale żołnierz zawsze przygotowany! Jest kieliszek.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 ...jest i piwko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Wydawało się, że dziewczyny już się bardzo nudziły nie mogąc sie doczekać, kiedy padnie komenda spocznij" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Tym bardziej że wojaków do wyboru, od dalekich stepów po Paryż! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Ale i tak zauważyłem, że najwięcej dzieczyn oglądało się za 4" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 W końcu sztandar z orłem był najbliższy sercu każdej dziewczyny. A były fajne słowianki, tyle że nie to forum, by dawać tu ich fotki :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 8 Lipiec 2006 Share Napisano 8 Lipiec 2006 Tu odprawa u Wodza. Extra impreza, napstrykałem ponad setkę fotek, a pewnie zrobiłbym drugie tyle, żeby nie baterie. Myślę, że największe jednak widowisko będzie w Pułtusku podczas rekonstrukcji bitwy. Oby tylko tak nie prażyło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Nawet na TVN24 wspomnieli o tym ! Reporterka raczyla stwierdzic iz byla to bitwa pomiedzy Francuzami a...Armią Radziecka :D Ehhhh te pismaki i pismaczki :Dpik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 w teleekspresie podali ze budzet to 1 000 000 złaz mi sie wiezyc nie chce... zeby to bzura taki miała to bysmy pancernika SH przyciagneli na bzure Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 1 000 000, ale dolarów:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek P Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Ma ktoś może fotki z dzisiejszej rekonstrukcji bitwy pod Pułtuskiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Beda w nocy na poloniimilitaris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cartman Napisano 9 Lipiec 2006 Share Napisano 9 Lipiec 2006 Byłem, widziałem. Super inscenizacja! Niestety słońce dało się we znaki uczestnikom i publiczności. Ciekawostka: widowisko podziwiał m.in. Daniel Olbrychski. Swoich zdjęć jeszcze nie mam, ale pare fotek jest w galerii na wp:http://wiadomosci.wp.pl/gid,8385929,img,8385930,kat,,galeriazdjecie.html?G%5Bpage%5D=9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 http://poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=519 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Dożucę link do GaleriiZdjęcia kolegi Obuchlud'a207 fotek :)http://www.exploracja.cyberdusk.pl/strona/galeria27/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Oczywiście dorzucę przez RZ :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 http://poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=520z lotu ptaka:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nietoperz677 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Kruciutka relacja o tym jak wyglądało z widowni - no i oczywiście zdjęcia !!! http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=86&art_id=246 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.