XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 wz.18 środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 ups, zapomniałem o fotce ;)wz.18 środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 M40 - za wyjątkiem paska pod brodę wszystko oryginalne(mój pierwszy hełm, który jako dziaciek na początku lat 80-tych wyhandlowałem od kolegi za kule duńskie") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 M40 środekFasunek obryzgany krwią, więc pewnie jego pierwszy właściciel nie wrócił z wojny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 M42 - komplecik oryginał ;)Z tym hełmem mam pewną wątpliwość co do identyfikacji formacji, tzn. adlerek ma delikatnie złotawy odcień, a nie nie spotkałem się (za wyjątkiem książek) z adlerem Kriegsmarine i nie mam porównania. Na podstawie jednej z książek obstawiam że jest to jednak Heer (z której fotki zamieszczam poniżej).Może któryś z kolegów rozwieje moje wątpliwości? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 M42 środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 Adlery Heer z książki, o których wspominałem wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 porównanie Heer (z lewej) z Kriegsmarine (z prawej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 M34 - strażak? policjant? powojenny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 M34 środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 DDR'owski M56/66 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 30 Październik 2006 Share Napisano 30 Październik 2006 A o tym moim hełmie ktoś mi coś powie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 31 Październik 2006 Share Napisano 31 Październik 2006 KudłatyHD, twój hełm to niemiecki wz.34. Podaję link gdzie dokładnie sobie porównasz. http://www.cascoscoleccion.com/alemania/al34.htmtasiu1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 6 Listopad 2006 Share Napisano 6 Listopad 2006 Cześć, wczoraj wyczyściłem wykop radzieckiego hełmu trzynitowca i wyszedł taki fajny numer. Czy ktoś może go rozszyfrować? Prosiłbym też o jakieś info na temat tych hełmów i fotki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 6 Listopad 2006 Share Napisano 6 Listopad 2006 3" to rozmiar, dalej partia produkcji. Tu jest reszta http://www.cascoscoleccion.com/rusia/rus39.htm Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 6 Listopad 2006 Share Napisano 6 Listopad 2006 Ja mam 3 5021". Blisko :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 6 Listopad 2006 Share Napisano 6 Listopad 2006 Dziękuję, to jest dość duży hełm, na początku miałem go żywicować i odnawiać, ale chyba mi się nie będzie chciało. Pomaluję go tylko. Ciekawostką jest to, że nie ma śladu po nitach, początkowo nawet dziur nie było widać, ale dzwon mocny i z dużą ilością gładkich miejsc, niestety troche dziurek ma. I troche oryginalnej farby od spodu na daszku, starałem się go nie elektolizować w tym miejscu. Zastanawiające jest też, że na wierzchu i częściowo w środku, na gładkich miejscach też nie miał farby.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 :) Co o tym powiecie?Bo ja jedynie wiem ze to rarytas.Znajomy angielski kolekcjoner twierdzi ze to jego jedno z oczek w glowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 Pierwsza wojna w oryginalnym malowaniu, żadkość.Pozrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 Brytyjski OC 1941r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Listopad 2006 Autor Share Napisano 19 Listopad 2006 angielski OC...czyżbyśmy u tego samego sprzedawcy się zaopatrywali?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Listopad 2006 Autor Share Napisano 19 Listopad 2006 28mka OPL odmiana 1-niestety sam czerep... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Listopad 2006 Autor Share Napisano 19 Listopad 2006 strażak z Ludwikowa z 39 roku...tarczka prawdopodobnie powojenna.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Listopad 2006 Autor Share Napisano 19 Listopad 2006 a to OC prlka bardzo ładna i przyjemna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.