Skocz do zawartości
  • 0

Krzyżyk na mosiężnym sygnecie

fraktal

Pytanie

Napisano

Co to za symbol? Czy ktoś pomoże? Wyszło dzisiaj, poletko centrum wioski, obok park z zabudowaniami po czymś byłym związanym z kościołem, z czasów epidemii cholery (klasztor lub coś takiego-informacje od mieszkańców).

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a ja czekam kiedy zaczną się żniwa.. wtedy dopiero będę mógł wejść w moim rewirze na pola żeby sprawdzić jak się sprzęt zachowuje ie-w lesie" :)bo narazie to same łuski wyłuskuje... :(
Napisano

Co to za symbol? Czy ktoś pomoże? Wyszło dzisiaj, poletko centrum wioski, obok park z zabudowaniami po czymś byłym związanym z kościołem, z czasów epidemii cholery (klasztor lub coś takiego-informacje od mieszkańców).

Napisano

To samo miejsce, tylko po drugiej stronie drogi. Porzucona łąka pod lasem. Ten sam właściciel, jakby co powiem, że nie wiedziałem. Pierwszy fant bez wykrywki. Niemal się o to potknąłem :-)

Napisano

Dużo monet: boratynki, augusty, jedna z Napoleonem III, pfennigi około 1875, monety Księstwa Poznańskiego. Najładniejszy grosz. Gdyby nie piękna zieleń, wyglądałby jak prosto z mennicy.

Napisano
Najpierw chodziłem po ugorze za wsią, ale przyjechał jakiś koleś i wykazał swoje niezadowolenie.Teren jego tatusia (w sumie tylko dzierżawi). No wie pan... ale jak tata zobaczy to i tak pana wyrzuci." Co za dydek. Pojechałem zapytać miejscowych, jeden zabrał mnie na swoje poletko, graniczące z tamtym parkiem. Tam wyszedł sygnet, parę monet (boratynki, augustus III z 1755, feningi 1875, 1943). Po parku bym się przeszedł :-) Teraz pasą się tam konie, zniszczyły drzewa (odarta korowina). Zmarłych na cholerę wyworzono i grzebano masowo w lesie. Mieszkańcy wiedzą gdzie, ale nie chciałem zobaczyć. To teren ietykalny". Może tatuś nie jest w rzeczywistości taki zły i wpuści do parku, jeszcze spróbuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie