Skocz do zawartości
  • 0

Guziki Carskie

Grzechotnik

Pytanie

Napisano
Korzystając z okazji, że zaorano wąski 4 metrowy pas pola trochę po nim połaziłem trochę drobiazgów, kule ołowiane i dwa guziki niedaleko siebie.
Pierwszy - mały Munhheimer starszy
Drugi duży z numerem 16

Pytanie kiedy robił guziki Munhheimer Starszy, kiedy używano takich dużych z numerem 16, i kiedy oddział (i co to był za oddział) z takimi guzikami z nr 16 był w okolicy Jędrzejowa. Zastanawiam się czy nie trafiłem w końcu na szukany ślad małej potyczki oddziału zwiadu Langiewicza z Kozakami.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Akurat w czasie powstania 1863 w armii carskiej noszono guziki gładkie", bez orła i bez numerów. Te z numerkami (numery oznaczały numer pułku) są podobno starsze, sprzed 1863 (tak twierdzi kolega ded" z Petersburga, kiedyś z nim dyskutowałem i zastanawiam się, czy nie ma jednak racji - ja obstawiałem, że guziki z numerami były używane również po 1809 roku). Tak więc twój guzik z nr. 16 może pochodzić z lat przed 1863, ale mógł też być donaszany", tylko nie wiem, czy kozackie pułki używały guzików z numerami pułku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie