Skocz do zawartości
  • 0

wykopek-trochę mniejszy ale ...

AndrzejBr

Pytanie

Napisano

Wykopałem to na zboczu obok stanowiska mg .Długość 30 cm ,średnica ok 4cm. Z jednej strony jest rozerwany ,z drugiej ma coś jak lejek czy dysze ale zatkaną ebonitem ,z którego wychodzą dwa cienkie przewody elektryczne. Od czego to może być ?
pozdro andrzej

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
RACZEJ BYM TEGO NIE RUSZAŁ!

To jest silnik rakietowy pocisku do panzrschrecka. Jak widać na zdjęciu kompletny - zapłonnik odpalający ładunek prochowy będący w środku może (przy odrobinie dobrej woli znalazcy) urwać palec!

Pozdrawiam.

Napisano

Wykopałem to na zboczu obok stanowiska mg .Długość 30 cm ,średnica ok 4cm. Z jednej strony jest rozerwany ,z drugiej ma coś jak lejek czy dysze ale zatkaną ebonitem ,z którego wychodzą dwa cienkie przewody elektryczne. Od czego to może być ?
pozdro andrzej

Napisano
 jednej strony jest rozerwany"... - pisze znalazca.
Znalazłem pozatym kilka takich gadzetów i zawsze ładunek prochowy w środku był wypalony ,a cała rura rozerwana.
Pewnie jest i tym razem tak samo :)
Szczerze mówiąc ,ja też tego nie brałem ,po co mi taki destrukt...
bjar_1
Napisano
Dzieki chłopaki za odpowiedż.Musze to jak najszybciej wyniesc z piwnicy bo nie zamierzam stracić paluszków.

Pozdrawiam:)Gucio
Napisano
Może jakiś niewielki silniczek rakietowy, kable służyły do zapłonu paliwa, ciśnienie wypychało korek z ebonitu i..poooszło :-) tak sobie dywaguję. Ale od czego? Rakieta lotnicza?
Napisano
Na 98% jest to tylna część pocisku rakietowego od Panzerschrecka. Dosyć często trafiają się właśnie te lejki-dysze" ,ja nazywam je dynamo" :)

pzdr
bjar_1
Napisano
Jeżeli jest w takim stanie zachowania jak ta u góry to możesz spokojnie ja wziąść. Natomiast jeżeli jest to cały pocisk do Panzerschrecka to lepiej zostawić w spokoju.
Lepiej nie kusić złego :)

pzdr
bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie