jazlowiak Napisano 3 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2006 Brandenburski minister spraw wewnętrznych Joerg Schoenbohm wezwał polskie władze do podjęcia działań przeciwko produkcji i sprzedaży nazistowskich mundurów i odznaczeń.Polityk niemieckiej CDU określił obecną sytuację jako iesłychaną". Polski rząd powinien wprowadzić kary za sprzedaż symboli nazistowskich" - powiedział Schoenbohm w najnowszym wydaniu tygodnika Der Spiegel".Der Spiegel" podał, że w samej tylko Wielkopolsce działają dwa tuziny" firm specjalizujących się w produkcji mundurów Wehrmachtu i SS oraz odznaczeń z czasów Adolfa Hitlera. Tygodnik podkreśla, że w Niemczech jest to zabronione. Redakcja nazywa zaistniałą sytuację paradoksalną: Niemieccy politycy są chętnie porównywani przez polskie pisma do nazistowskich prominentów, a równocześnie polskie firmy sprzedają wszelkie możliwe nazistowskie dewocjonalia, denerwując tym bardzo niemieckich polityków odpowiedzialnych za wewnętrzne bezpieczeństwo".Niemiecka policja stale konfiskuje u niemieckich neonazistów mundury i odznaczenia z napisem made in Poland".Jak podkreśla Der Spiegel", sprzedaż nazistowskich mundurów i odznaczeń jest w Polsce całkowicie legalna. Od 1998 roku, gdy zreformowano przepisy karne, nie ma ustawy, która zabraniałaby produkowania, sprzedawania i noszenia historycznych mundurów. Interwencja władz możliwa jest tylko w przypadkach, gdy zachodzi podejrzenie upowszechniania faszystowskiej ideologii. Jest to jednak trudne do udowodnienia - zastrzega poznański prokurator Mirosław Adamski.Obecna sytuacja nie podoba się Witoldowi Kuleszy z Instytutu Pamięci Narodowej, który ubolewa nad zmianą przepisów - czytamy na łamach tygodnika Der Spiegel". Kulesza przypomniał, że dawniej za produkowanie mundurów SS można było dostać 10 lat więzienia. Wtedy nikt nie wpadłby na pomysł podjęcia takiej produkcji. Sami otworzyliśmy Puszkę Pandory" - powiedział Kulesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Niech Niemcy nie przesadzają! - nie tylo w naszym kraju produkowane są przedmioty związane z okresem III Rzeszy (które kupują m.in. ich neonaziści). To, że do nas jest najbliżej i u nas jest dość tanio, jeśli chodzi o ich zakup, wcale nie znaczy, że tylko my się w tym specjalizujemy. W samy fakcie produkowania takich przedmiotów nie widzę nic nagannego (może dlatego, że sam się tym hobbystycznie zajmuję). Wszystko zależy bowiem od tego, jak one będą wykorzystywane.A po za tym to raczej my powinniśmy być na Niemców oburzeni, że tendencje neonazistowskie są u nich tak silne.A po za tym jak napisał w innym wątku Boruta (na szczęście wbrew opinie pana W.Kuleszy) w Polsce obowiązuje polskie prawo i niech się wypchają! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek J-23 Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Co do produkcji to polska i tak wypada słabiej np. od Honk Kongu gdzie produkuje sie tego tysiącami,no cóż chcieliśmy Uni to teraz ją mamy,wkrótce jakiś mędrala z zachodu stwierdzi że polskie rekonstrukcje zachęcają do odtwarzania nazizmu ,albo że w rekonstrukcjach nawołuje sie do nienawiści między narodami(bo wkońcu jedni są dobrzy a inni źli)reasumując czas robić zakupy póki jeszcze można,w końcu nie wiadomo czy za jakiś czas za zakup munduru WH nie będzie kilka latek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campus Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Coś tak czuję, że zaraz jakiś mądry" dziennikarzyna lub polityk bedzie jeździł, węszył i szukał tego co nie ma i nikt nie widział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Gorzej, że znając pomysłowość rodzimy twórców prawa, może okazać się, że nie tylko za zakup, ale i za posiadanie, będzie można zostać ukaranym. Ale jednocześnie ktoś wpadnie na pomysł wydawania zezwoleń na występowania w replikach mundurów z okresu III Rzeszy - dzięki czemu rekonstrukcja historyczna z udziałem GRH odtwarzających jednostki WH/SS będzie dochodowa dla skarbu państwa! Ale ma nadzieję, że to tylko moja chora wyobraźnia i że mój scenariusz nigdy się nie ziści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Witam.Ja bym się nie przejmował. Musieli by tak samo postąpić z Czechami, Angolami i resztą państw w których takie imprezy się odbywają i cieszą się coraz większą popularnością. No o ile oczywiście grupy reko będą odtwarzać historię i autentyczne wydarzenia a nie rozgrywać wyimaginowane batalie byle pobiegać w mundurach.PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 ...No o ile oczywiście grupy reko będą odtwarzać historię i autentyczne wydarzenia a nie rozgrywać wyimaginowane batalie byle pobiegać w mundurach..."Oj, Panie Kopi, wchodzimy na śliski grunt. Przykro mi, że Pan jako członek GRH Radosław z Powstania Warszawskiego nie ma możliwości wzięcia udziału w wyimaginowanej bitwie. Czy mógłby Pan bliżej zdefiniować autentyczne wydarzenia" i wyimaginowane batalie". Autentycznym wydarzeniem może być reko Akcji pod Arsenałem. Pokazano trzy historyczne minuty z wojny trwajacej sześć lat. Czy to, że grupa w celu podniesienia poziomu swojego wyszkolenia urządza sobie manewry z zaprzyjaźnioną grupą strony przeciwnej jest wyimaginowaną bitwą. Czy jeśli uczestnicy manewrów są w mundurach często wrogich sobie armii, jest czymś nagannym? Ja o grupy reko jestem spokojny, z ich strony nie widać zagrożenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WillKnott Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 eee tam, dla niemiaszków byłoby po prostu bardzo wygodne, z przyczyn politycznych, gdyby świat, a zwłaszcza europa zapomniały o ich oli" w drugiej wojnie światowej.z tym konfiskowaniem to też ściema, bo o ile wiem, to posiadanie symboli jest u nich dozwolone, nie wspominając już o samych mundurach. no i ciekawe który z naszych producentów wszywa w swoje kopie metki made in poland"...a iesłychane" to jest to, że niemcy próbują po raz kolejny ingerować w politykę wewnętrzną suwerennego państwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 4 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2006 CZy ktoś zna adresy internetowe sturma i tej firmy co robi współczesne kurtki z kamuflażami z II WW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 Witam.Steiner7 może się źle wyraziem. Fakt, manewry itd. mają rzeczywiście sens jeżeli chodzi o podniesienie kwalifikacji i wyszkolenia grup. Mnie bardziej chodziło o nawet nie tyle grupy co może bardziej pojedyńczych ludzi którzy rekonstrukcję wykorzystują jedynie do paradowania przy byle okazji, obwieszonych łyskotkami" robiacych by tylko pomachać łapą itd.PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz7 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Panie KOPI. Powiedział pan, że pojedyńcze osoby chcą się tylko obwiesić błyskotkami i polatoć po bitwie.Ja mam 12 lat i jak pan rekonstruuje Powstanie Warszawskie i ja nie mam na celu obwiesić się błyskotkami.Dla mnie ważne jest czczenie poległych żołnierzy Polskich w 2 wojnie światowej, a szczególnie w Powstaniu Warszawskim.Niech pan przemyśli to co pan napisał.(PS:kontaktowałem się z waszą GRH, aby zapisać się do GRH Radosław, a wy powiedzieliście, że takie dzieci jak ja mnie znają histri i myślą, że to zabawa w żołnierzyki!!)Ja rekonstrukcje traktuje poważnie i historię znam, a że wy nie chcecie pomagać nowemu pokoleniu rekonstruktrów to SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Witam.Rycerz7 proponuję nauczyć się czytać. Powiedziałem, że występują takie osoby i nie wiem dlaczego bierzesz to do siebie. I nie sądzę, żebyś kontaktował się z naszą grupą bo nikomu nie powiedzieliśmy żeby sobie poszedł bo nie zna historii itd. W naszej grupie jest kilku nastoletnich rekrutów i jakoś nikt im nie powiedział żeby sobie poszli. Jak narazie poza tymi co sami odeszli lub zerwali kontakt jeszcze nikogo nie musieliśmy odrzucać więc przestań Waść pleść bzdury. A gdybyś dokładnie przeczytał o założeniach GH gr. Radosław" to byś się dowiedział, że rekonstrukcja nie jest naszym najważniejszym celem.PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz7 Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Panie KOPI ja nie wiem jaki członek waszej gupy to napisał,ale ja pisze tak jak mi napisał na mojego maila.Ja byłem nastawiony na wstąpienie do GRH Radosław bo miałem skąpletowany cały mundur wraz z bronią.A tu dostałem właśnie taką odpowiedz.Narazie nie jeste w żadnej GRH, ale trzymam kontakt z GRH Kotwica która pomaga mi w sprawach rekonstrukcji.Wszystko na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Witam.Bardzo się cieszę.PozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 No prosze z Kotwica"? Jakos nawet nie obilo mi sie o uszy zeby takie zdazenie mialo miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopi Napisano 10 Lipiec 2006 Share Napisano 10 Lipiec 2006 Witam.Może kolega rycerz7 kontaktował się z jakimiś innymi grupami mającymi podobne do naszych nazwy, he he. To by wiele wyjaśniało :PPozdrawiamKopi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.