Skocz do zawartości

Ekranizacja tryptyku H.H.Kirst'a �8/15"

Hindus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
ponieważ jestem wielbicielem twórczości literackiej H.H. Kirsta, mam do szanownych Kolegów pytanie – czy gdzieś w Polce można dostać ekranizację jego tryptyku „08/15”. Wiem, że filmy te powstały w latach 50-tych ubiegłego wieku. Inne ekranizacje jego powieści mam („Fabryka oficerów” i „Noc generałów”), ale tego niestety nie udało mi się dotychczas znaleźć. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Książka H.H.Kirsta, której akcja dzieje się po wojnie, w dopiero co powstające Bundeswehr'ze ma tytuł 8/15 dzisiaj". Ale ani ona , ani 8/15 w partii" nie zostały przeniesione na ekran, gdyż nie stanowiły jednolitej całości z pozostałymi książkami serii 8/15" (...w koszarach",...na wojnie",...walczy do końca"). Dlatego tak jak napisałem poszukuję tylko ekranizacji tych trzech książek o przygodach ogniomistrza Ascha.
Napisano
Podpisuję się pod prośbą kolegi.Bezskutecznie poszukuje filmu 08/15. Moze ktoś posiada na kasecie ,płycie lub wie gdzie kupić?być moze ktoś chciałby skopiować ,odsprzedać.Pozdrawiam.
  • 5 months later...
Napisano
mam film 08/15. - trzy cześci - mogę udostępnić, ale niestety od dłuzszego czasu poszukuję napisów, najlepiej polskich
pozdrawiam i proszę o ewentualny kontakt
Napisano
Fabryka oficerów" leciała kiedys na tv3 - nie dało sie tego ogladać mimo że ksiązkę czyta sie jednym tchem. 08/15 powtarzaja czasami na ARD lub ZDF ale takze to jest kicha nie do ogladania
Napisano
Noc generałów" - też całkiem niedawno dawali ten film, kolorowy kręcony w latach 60' także i w Polsce z

Omarem Shariffem i Peterem O'Toolem.

Pokaz generalskiej rewii mundurowej armii niemieckiej w najdrobniejszych szczegółach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie