Skocz do zawartości

Slask w ksiazce

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólną i najpełniejszą jak dotąd monografią na ten temat jest publikacja Jana Przemszy-Zielińskiego pt. Śląski Front' 39. Obrona Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego we wrześniu 1939 roku", Sosnowiec 1999 [440 stron]. Pozycja wybitnie niskonakładowa [450 egzemplarzy; ja swój mam z allegro]. Jest fajna ale bardzo polskocentryczna [zdecydowanie za mało skorzystał autor z publikacji niemieckich] i nieco hagiograficzna w stosunku do WP.
Przemsza-Zieliński w ogóle dużo pisał o wrześniu 39' na Śląsku [np. Księga wrześniowej chwały pułków śląskich" - 2 tomy].
Oprócz tego są także monografie poszczególnych bitew [np. świetna Bitwa pszczyńska 1939 r." Janusza Ryta - ale znów, pozycja niskonakładowa, wydana własnym sumptem autora].

Pozdrawiam
Leuthen

Gratulacje Mecenas.
To się nazywa bibliografia tematu. Dołożyłbym jeszcze Armię Kraków" Steblika, ale, zdaje się, Boruta już mnie ubiegł.
Pytanie:
Gdzie można dorwać książkę Pelc-Piastowskiego ?
Uwaga:
Ostrożnie należy podchodzić do dzieł tworzonych przed 1989r. (z wyjątkiem nielicznych np. Steblik). Informacje są często podawane fałszywie, wyssane z palca, notabene wielokrotnie powielone. Kto mi powie np., skąd się wzięło 28 batalionów Ochotniczej Powstańczej Samoobrony ? Ciekawostka do ODKRYCIA i ZBADANIA...

Krwawicza nie znam. Dobra ta książka?

Badylarzu, skan okładki której książki masz na myśli? Koniecznego czy Pelca-Piastowskiego? Koniecznego nie mam, nigdy nawet nie widziałem, ale Pelca mogę poszukać.

Mecenas
Oczywiście, że chodzi o Pelca-Piastowskiego Wisła ruszyła o świcie", chociaż zdaje się, że i Konieczny jest współautorem.
Tak na marginesie, Pelc-Piastowski to ponoć syn mjr Pelca, dowódcy jednego z batalionu 74pp, który w odwrocie z pod Częstochowy dotarł do Ciepielowa (niedaleko Zwolenia) i zginął wraz z innymi Górnoślązakami otoczony przez 15 IR (mot.)

Śląska reduta" może być, aczkolwiek powtarza wiele rzeczy. To już lepszy Śląski front", bo nowszy.
Nadal uważam, że organizacja powstańców śląskich (byłych) w Samoobronie wymaga dalszych badań, bo coś mi się wydaje, że 28 batalionów OPS można włożyć między bajki. Np. batalion lubliniecki walczył w Lublińcu z 74pp ? Sprawdźcie...

Mecenas, dziękuję bardzo.
To coś na okładce, to chyba jak w ogłoszeniach agubione" - Przyplątał się mały, niewielki czołg z charakterystycnym wyrostkiem na czole" - Kabaret OTTO" oczywiście
Pozdrowienia
BADYLARZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie