woytas Napisano 1 Lipiec 2006 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2006 tak szukalem i nic nie znalazlem a wiem ze chyba juz kiedys bylo- chcialem zanabyc jakas ksiazke na temat wrzesnia 39 na slasku- ale taka kakretna- ktora szanowni koledzy mogliby mi polecic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 2 Lipiec 2006 Share Napisano 2 Lipiec 2006 Ogólną i najpełniejszą jak dotąd monografią na ten temat jest publikacja Jana Przemszy-Zielińskiego pt. Śląski Front' 39. Obrona Górnego Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego we wrześniu 1939 roku", Sosnowiec 1999 [440 stron]. Pozycja wybitnie niskonakładowa [450 egzemplarzy; ja swój mam z allegro]. Jest fajna ale bardzo polskocentryczna [zdecydowanie za mało skorzystał autor z publikacji niemieckich] i nieco hagiograficzna w stosunku do WP. Przemsza-Zieliński w ogóle dużo pisał o wrześniu 39' na Śląsku [np. Księga wrześniowej chwały pułków śląskich" - 2 tomy]. Oprócz tego są także monografie poszczególnych bitew [np. świetna Bitwa pszczyńska 1939 r." Janusza Ryta - ale znów, pozycja niskonakładowa, wydana własnym sumptem autora]. PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Armia Kraków" chyba Steblika .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Gratulacje Mecenas.To się nazywa bibliografia tematu. Dołożyłbym jeszcze Armię Kraków" Steblika, ale, zdaje się, Boruta już mnie ubiegł. Pytanie: Gdzie można dorwać książkę Pelc-Piastowskiego ?Uwaga:Ostrożnie należy podchodzić do dzieł tworzonych przed 1989r. (z wyjątkiem nielicznych np. Steblik). Informacje są często podawane fałszywie, wyssane z palca, notabene wielokrotnie powielone. Kto mi powie np., skąd się wzięło 28 batalionów Ochotniczej Powstańczej Samoobrony ? Ciekawostka do ODKRYCIA i ZBADANIA... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 3 Lipiec 2006 Share Napisano 3 Lipiec 2006 Mecenas, dzięki, ale jestem z okolic Warszawy i raczej na Śląsk się nie wybieram, chociaż mam śląskie korzenie. Czy możesz przesłać skan okładki, to chociaż w Warszawie popytam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 znam jeszcze jedną książkę:Marian Krwawicz, Śląka reduta 1939, Książka i Wiedza, Warszawa 1979 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas Napisano 4 Lipiec 2006 Share Napisano 4 Lipiec 2006 Krwawicza nie znam. Dobra ta książka?Badylarzu, skan okładki której książki masz na myśli? Koniecznego czy Pelca-Piastowskiego? Koniecznego nie mam, nigdy nawet nie widziałem, ale Pelca mogę poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 5 Lipiec 2006 Share Napisano 5 Lipiec 2006 MecenasOczywiście, że chodzi o Pelca-Piastowskiego Wisła ruszyła o świcie", chociaż zdaje się, że i Konieczny jest współautorem.Tak na marginesie, Pelc-Piastowski to ponoć syn mjr Pelca, dowódcy jednego z batalionu 74pp, który w odwrocie z pod Częstochowy dotarł do Ciepielowa (niedaleko Zwolenia) i zginął wraz z innymi Górnoślązakami otoczony przez 15 IR (mot.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 5 Lipiec 2006 Share Napisano 5 Lipiec 2006 Śląska reduta" może być, aczkolwiek powtarza wiele rzeczy. To już lepszy Śląski front", bo nowszy.Nadal uważam, że organizacja powstańców śląskich (byłych) w Samoobronie wymaga dalszych badań, bo coś mi się wydaje, że 28 batalionów OPS można włożyć między bajki. Np. batalion lubliniecki walczył w Lublińcu z 74pp ? Sprawdźcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas Napisano 5 Lipiec 2006 Share Napisano 5 Lipiec 2006 Ależ proszę bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 6 Lipiec 2006 Share Napisano 6 Lipiec 2006 Mecenas, dziękuję bardzo.To coś na okładce, to chyba jak w ogłoszeniach agubione" - Przyplątał się mały, niewielki czołg z charakterystycnym wyrostkiem na czole" - Kabaret OTTO" oczywiściePozdrowieniaBADYLARZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.