slw Napisano 30 Czerwiec 2006 Autor Napisano 30 Czerwiec 2006 Ze wskazaniem na to środkowe. Nie interesuje mnie teren na zach od Ustki. Ktoś coś ciekawego może podpowiedzieć (z piszczałką i bez). Podobno gdzieś między P. i Rowami są jakieś bunkry? Udało mi się znaleźć tylko taką mapkę na stronie o Poddąbiu. (inne można zdaje się kupić w necie w Niemczech, ale nie mam już na to czasu). Szukał ktoś w tych lasach?pzdr
janushew Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Raczej marnie...ze 2 lata temu po sztormie na plaży wypłukało z wydmy 2 miny, po lasach łuski ppsz, Hunengr- w prawym gornym rogu to dziś menhiry,dalej na wschód Dębina -bunkry współczesne po artylerii rakietowej, podobno w Dębinie był obóz HJ, Altstrand- nie istnieje,resztki strażnicy WOPu,dalej na zachód ok.2km od Altstrand na wydmie grób 2 lotników niemieckich-trafisz bez problemu. Więcej zabawy będzie na plaży..pozdr
beaviso Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Jeśli chodzi o działania wojenne to bida z nędzą. A bunkry to faktycznie nasza jednostka rakietowa (poznasz po płocie i tabliczkach zabraniających wstępu). Moja wyprawa tam skończyła się spakowaniem wykrywki i spożyciem kilku piw na trawce w słońcu :)Uwagę skupiłbym raczej na trójkącie: Orzechowo-Wytowno-Poddąbie. Gdzieś tam nad morzem był poligon z celami naziemnymi dla lotników niemieckich ze szkoły myśliwskiej w Słupsku-Redzikowie. Rozbiło się tam co najmniej kilka samolotów - może trafisz wrak któregoś z nich?
slw Napisano 2 Lipiec 2006 Autor Napisano 2 Lipiec 2006 Wielkie dzięki!Tego się obawiałem że może się zakończyć na plaży.Z piwem (>1) to będzie ciężko, dzieci patrzą:-)Czy ta jedn. rakiet. jest a chodzie" czy można połazić? (teraz sobie przypominam, że z 10 lat temu jak tam przejeżdżałem leśną drogą z Dębiny(?) to był jakiś teren wojskowy).Ci lotnicy na wydmie to z tej szkoły o której wspominasz?Gdzie mógłbym w necie znaleźć jakieś źródła info? (nie znam niemieckiego) Bo przegooglowałem, ale praktycznie bez rezultatów.Alt-Strand zniszczone przez morze/piasek? I jeszcze 100 pytań :-)Z samolotem to byłoby fajnie, ale tak przy zerowych namiarach to jak w totka.Aha, januszew, menhiry to po niemiecku Hunengr? bo nie kapuję?pzdr, dzięki
berdan Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 Kiedyś w Orzechowie spędzałem wakacje - było to prawie dwadzieścia lat temu...na wydmach na zachód od ośrodka wczasowego były wydmy całe zasłane pordzewiałymi pociskami od karabinu (wydaje mi się, że była to amunicja mauzerowska) - powinny tam jeszcze być bo to żadna atrakcja - może poszukaj tego miejsca - to może być ślad po tym wzmiankowanym poligonie.powodzenia!
janushew Napisano 4 Lipiec 2006 Napisano 4 Lipiec 2006 slw!1) lotnicy na wydmie to z 1945 chyba, uciekali z III Rzeszy i zostali straceni przez swoich... podobno.grób zadbany.2)Alt-Strand - zniszczone- opuszczone raczej, i teraz nie ma nawet śladów domów.3) na mapkach turystycznych zaznaczone menhiry w miejscu hunengr( mniej więcej)4) leśna drogą z Poddębia do Dębiny -raczej rowerem, to po lewej jest wzgorze, ogrodzone drutem kolczastym, podwojnym,z izolatorami -to miejsce po jednostce rakietowej. Druga podobna w Smołdzińskim Lesie5)gdyby wrzucić do wyszukiwarki Odkrywcy nazwę Wytowno-Weitenhagen?" to może znajdziesz dziwna opowieśc, zamieszczoną przed laty w Odkrywcy ,o rozbitym niemeickim latającym talerzu.6) o samolotach tam rozbitych to nie wiem7) na wydmach w Poddębiu kiedys wylazł mi srebrny zegareczek8)samolot może być raczej w....9)na niemieckiej stronie stolp.de , jest podstrona o rozbitych samolotach i ich poszukiwaniach
slw Napisano 6 Lipiec 2006 Autor Napisano 6 Lipiec 2006 Wielkie dzięki za podzielenie sięinformacjami i wędkę".Jka wrócę, może będzie czym się podzielić.Choć z tym Wytowno-Weitenhagen?" to coś mi nie idzie, spróbuję w pracy.
janushew Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 slw! jeden z nr. Odkrywcy (2-gi lub 3ci rok ) opisywał historie opowiedzianą przez dziadka swojemu wnukowi.W 1945? już po opanowaniu tych terenów przez Rosjan w okolicy Wytowna rozbił się jakiś pojazd latający pilotowany przez Niemców, teren otoczyli Rosjanie,jeden z Niemców zmarł poparzony w Słupsku. Podczas próby rozbierania pojazdu nastąpiła eksplozja zbiornika ,zginęło kilku żołnierzy,pózniej umierali następni,całe zdarzenie objęto tajemnicą. Brzmi ciekawie? prawdaż? może przeszukać numery archiwalne Odkrywcy. pozdr j
slw Napisano 7 Lipiec 2006 Autor Napisano 7 Lipiec 2006 Pogryebie w piwnicz jak wroce, powinienem je miec.A od jutra ywiedyam teren na zywo.sorz ya litrowki ale cos mi sie w klawiature stalopoydrawiam i do zobacyenia w necie chzba ya 2 tzgodnie
slw Napisano 14 Październik 2007 Autor Napisano 14 Październik 2007 Trochę wstyd, bo z 2 tyg zrobiło się 1.5 roku....Tak myślę że to właśnie ten grób lotników. Niestety nie udało mi się niczego noiwego i pewnego dowiedzieć, dalej zostają 2 wersje...
slw Napisano 14 Październik 2007 Autor Napisano 14 Październik 2007 Co do wykopków to oczywiście mieliście rację. Ale obie panie miały niezły ubaw, zbierały wszystko z kapslami na czele. Przy okazji poznałem z bliska co znaczy gorączka złota", mało mi wykrywki nie połamały :-)Były gotowe zjawić się na plaży o 7 rano. W sumie przez niecałe 3 h szukania po prawie 20 zeta na twarz to niezły wynik jak na smętka co się na monety nie nadaje"
slw Napisano 14 Październik 2007 Autor Napisano 14 Październik 2007 Stare Poddąbie....czy raczej jego okolice
slw Napisano 14 Październik 2007 Autor Napisano 14 Październik 2007 W ogóle okolica tam ładna.Pytanie do znawców okolicy. Tak między Orzechowem a Altstand, chyba bliżej tego drugiego jest jakis statek (?) zatopiony przy brzegu. Co to? Bo jak pytałem to ludzie wiedzą tylko że jest i tyle...
slw Napisano 14 Październik 2007 Autor Napisano 14 Październik 2007 Menhiry, cmentarzysko gotów, żródło energii, lodowiec...itd
slw Napisano 14 Październik 2007 Autor Napisano 14 Październik 2007 Stary cmentarz w Poddąbiu. Nic nie widzisz? No widzisz...Trzeba by pogrzebać w fundamentach paru domów w okolicy...Dobranoc, cdn
janushew Napisano 14 Październik 2007 Napisano 14 Październik 2007 Pozdrawiam! kiedy byłeś? pogoda taka jak today,j
slw Napisano 15 Październik 2007 Autor Napisano 15 Październik 2007 Ha! Niestety dawno, bo w lipcu 2006 i 2007. Powiem szczerze że wydawało mi się iż dałem jakąś relację w zeszłym roku.....Wtopa.Januszew, jakbyś tak rzucił okiem:http://www.odkrywca.pl/kolo-zamachowe-pasowe-ruszt-paleniska-,528522.html#528522pzdr
saperfts Napisano 26 Kwiecień 2013 Napisano 26 Kwiecień 2013 odświeże kotleta. Ta mogila była tylko i wyłącznie symboliczna . Jakis czas temu byla robiona ekschumacja i nic kompletnie nei znaleziono. Kręciliśmy sie w tamtej okolicy i znależźliśmy ladny przekrój monetek . oD francuzów, szwedów no i masa hakenów. Kilka posrebrzanych łyżek itp. Niedaleko od tej mogily znajdowało sie obozowisko HJ gdzie wyszlo masa wpinek HJ , sledzie od namiotów i masa masa guzików gaciowców. Przekrój moneteek jest od 1922 do 45
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.