Skocz do zawartości

Miliony - lewe - w archeologii.

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się, czy cytować ten artykuł i postanowiłem jednak to zrobić. Moim zdaniem można go wpisać w ogólną tematykę ochrony zabytków w Polsce.
Zastanawiają mnie 2 rzeczy:
1. Dlaczego te prace wykonywały prywatne firmy, a nie muzea, odpowiednie instytucje naukowe? (wiem $$$).
2. Przy takiej uczciwości" uczestników procederu, ile z wykopanych przedmiotów zasiliło prywatne kolekcje w kraju i za granicą (chyba nikt w to nie wątpi)?

Ironrat

No i jak się okazuję archeolodzy to nie takie aniołki jak się malują! Łapówy za wykopaliska to ci dopiero afera! Czy jednak przypadek tych kilku archeologów wpłynie negatywnie na wizerunek tej branży w Polsce? Skoro oni obwiniają wszystkich poszukiwaczy skarbów o rozkopywanie stanowisk archeologicznych, to teraz poszkukiwacze skarbów mają moralne prawo obwiniać archeologów o łapownictwo! ;-)

Jaca2003. Ty się nie śmiej! Właśnie zastanawiałem się nad kontatem z eks-dyrektorem OODA, a tu takie coś... :]
Nie ma to jak rewolucyjna czujność!
Co do spółki z PKP to słodka tajemnica. ;)
Ale pomyślę, by Ci te nowe progi załatwić.

W ramach ciekawostki.
Niedawno we Francji pewne muzeum (Puy En Velay) otrzymało od bogatego kolekcjonera/poszukiwacza 62 aureusy. Pozostały tylko 2. Reszta.... DRAC, czyli francuski odpowiednik naszyxh służb konserwatorskich udaje, że sprawy nie ma.

Ironrat

Jaca2003 udział z wydobycia?! Za te pagaje?!!!! Niedoczekanie Twoje!!! Mam nadzieję, że spotkamy się pod mostem w Wielkopolsce i wtedy sobie pogadamy. I lepiej żebyś dobrze" się do tej konfontacji przygotował:-).

No cóż Panowie, dojrzewa nowa Rewolucja.
- Wyklęty powstań Ludu Ziemi - to chyba o Nas.
Nihil novi sub sole. Jak mój Stary budował chałupkę w latach 70 to się okazało, że na terenie działki jest jakiś stary fundament i studnia. Oczywiście życzliwi" donieśli gdzie trzeba. Całe szczęście, że Tatko całe życie był budowlańcem. Logiczne argumenty ( fundamenty były po dworku naszego pra pra) wsparte fizycznymi (kawałek krokwi dachowej) bardzo szybko wywołały pozytywny skutek. Pan z powiatu nagle sobie przypomniał przepisy.
Tak więc proponuję operować w większych grupach operacyjnych, wspartych miejscowym aktywem robotniczo-chłopskim. Niedrogie rozwiązanie.

witam wszystkich wątek moze jest towarzyski ale główny jego temat powinien byc na głównym, obok hieny cmentarnej moze to uswiadomi niektorym archeologom ze nie tylko poszukiwacze to CI żli....ps.jakie jest wasze zdanie??czy wy tak specjalnie zeby przeszedł na towarzyski?:)

W pewnym momencie wątek zrobił się faktycznie trochę towarzyski, ale myślę, że powinien wrócić ze względu na zainteresowanie, na główne forum. Należałoby rozszerzyć go i postawić pytanie:
Jak powinna wyglądać ochrona zabytków w Polsce tak, aby była najskuteczniejsza?
Mnie osobiście najbardziej podobają się rozwiązania Angielskie. Unijna rezolucja (chyba nr 921) idzie w podobnym kierunku.

Moim zdaniem, jedynym rozwiązaniem jest współpraca pasjonatów tak poszukiwaczy, archeologów, konserwatorów itp... Bo pasjonat odda ostatnią koszulę, a i tak będzie walczył. Jeśli człowiek jest ylko urzędnikiem", to w dzisiejszych czasach liczy się tylko kasa. Stąd przekręty jak wyżej.

Ironrat

Kol Grubas ja tam się Ciebie nie boję ani pod mostem ani pod stołem ani przy stole(moze by i okrągły).Nad jeziorem to były pagaje a tam to Ci załatwie jakąś koparke za to straszenie.Zobaczymy kto będzie lepiej przygotowany do tej Nocnej Polaków Rozmowy o karabinach z powyginanymi lufami".Pozdrawiam Ciebie i całą wspaniałą wesołą ekipe.Mam nadzieję ze konfrontacja zamieni sie w pożądną INTEGRACJĘ.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie