Skocz do zawartości

wespół w zespół - porady

k0k0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie dojżeliśmy wraz z kumplem do zakupu pierwszych wykrywek i wspólnych poszukiwań - po długich rozważaniach, czataniach opini na temat wykrywaczy i skonkretyzowaniu celów, postanowiliśmy zakupić Rutusy Ultra II. Głównie ze względu na chęć poszukiwań uniwersalnych" i możliwości finansowe. Od producenta dowiedziałem się że dwie Ultry pracujące obok siebie kapke się żrą" i minimalne odległości między nimi to ok. 10 metrów. Nie mamy doświadczenia w chodzeniu z wykrywkami, więc mam pytanie do zorientowanych w temacie: czy jest to problem w wspólnych poszukiwaniach? Czy może lepiej kupić 2 różne wykrywki, a jeśli tak to jakie w tej cenie w miarę uniwersalne na militarkę i monetki? Rozważam zakup Ultry i HS3, ale nie jestem przekonany w przypadku HS3 co do jego uniwersalności.

Będę wdzięczny za konstruktywne sugestie.

Pozdrawiam
k0k0
Napisano
mozecie chodzic razem na wykopki ale w jakiejsc odleglosci od siebie, ja juz nie raz spotkalem sie z takim czyms:D, minelab explorer 2 zle wplywal na zwyklego Pi i na odwrot:) tak samo ma sie dukat do tych wykrywek, takie sa moje doswiadczenia i nie wiem jak jest z innymi wykrywkami:)
pzdr.
Dawid
Napisano
Jest to istotny problem. Jeśli zamierzacie chodzić w zasięgu wzroku i głosu to często będziecie wołać się nawzajem, zastanawiać nad jednym dołkiem, itd. Wtedy jeden będzie musiał wyłączyć wykrywkę. Lepiej mieć 2 różne, bo co to za przyjemność, gdy bez przerwy trzeba trzymać dystans i pracować pod takim ograniczeniem? Przerabialiśmy ten problem przy zakupie wykrywki dla dziewczyny (był już First Plus, a miała dojść Ultra2) - no i, z dużym żalem, musieliśmy porzucić ten pomysł. Kosztowało to nas jednakże 7 stówek więcej, bo za cenę Ultry2 trudno kupić cokolwiek innego o porównywalnych parametrach :)
Napisano
Dzięki piękne za porady. Jak uważacie: czy biorąc pod uwagę chęć uniwersalnych poszukiwań we dwóch, jest sens kupienia Ultry i Smętka? Może inny zestaw w yej cenie?
Napisano
powiem tak, lazilismy na 3 rutkach i nie byl to wielki problem, odleglosc 7-10 metrow nie jest zatrwazajaca. i tak nie chodzilismy jeden kolo drugiego. zawsze jest jakas odleglosc.
a co do wylaczenia przy podejsciu do siebie w sprawie ogledzin, to chyba niewielki wysilek, jedno pokretlo.

pozdrawiam
Napisano
Nie wiem jak ultry ale firsty naprwdę mocno się gryzą" i to bywa, że warczą na siebie z ponad 10 metrów...
Chociaż prawdę mówiąc mi z kolegą nigdy to we wspólnym kopaniu jakoś wybitnie nie przeszkadzało...
pozdr
R
Napisano
Jest jeszcze jedna sprawa, mianowicie jakiego masz kolegę. Jeśli ok, to dobrze bo ja mam takiego kolesia że jak szukaliśmy razem na czystym polu to chodził przedemną i zgarniał fanty, a jak grzebaliśmy w jednym dołku ze śmieciami to podkopywał się w moją stronę :-)
pzdr
Napisano
Z tym nie będzie problemu - gorzej jeśli ktoś przy tym kumplu pije browca i spóści na chwilę oko z napitku;) Z wykopkami będzie oki;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie