k0k0 Napisano 24 Czerwiec 2006 Autor Napisano 24 Czerwiec 2006 Właśnie dojżeliśmy wraz z kumplem do zakupu pierwszych wykrywek i wspólnych poszukiwań - po długich rozważaniach, czataniach opini na temat wykrywaczy i skonkretyzowaniu celów, postanowiliśmy zakupić Rutusy Ultra II. Głównie ze względu na chęć poszukiwań uniwersalnych" i możliwości finansowe. Od producenta dowiedziałem się że dwie Ultry pracujące obok siebie kapke się żrą" i minimalne odległości między nimi to ok. 10 metrów. Nie mamy doświadczenia w chodzeniu z wykrywkami, więc mam pytanie do zorientowanych w temacie: czy jest to problem w wspólnych poszukiwaniach? Czy może lepiej kupić 2 różne wykrywki, a jeśli tak to jakie w tej cenie w miarę uniwersalne na militarkę i monetki? Rozważam zakup Ultry i HS3, ale nie jestem przekonany w przypadku HS3 co do jego uniwersalności.Będę wdzięczny za konstruktywne sugestie.Pozdrawiamk0k0
suchy ss Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 mozecie chodzic razem na wykopki ale w jakiejsc odleglosci od siebie, ja juz nie raz spotkalem sie z takim czyms:D, minelab explorer 2 zle wplywal na zwyklego Pi i na odwrot:) tak samo ma sie dukat do tych wykrywek, takie sa moje doswiadczenia i nie wiem jak jest z innymi wykrywkami:)pzdr.Dawid
beaviso Napisano 24 Czerwiec 2006 Napisano 24 Czerwiec 2006 Jest to istotny problem. Jeśli zamierzacie chodzić w zasięgu wzroku i głosu to często będziecie wołać się nawzajem, zastanawiać nad jednym dołkiem, itd. Wtedy jeden będzie musiał wyłączyć wykrywkę. Lepiej mieć 2 różne, bo co to za przyjemność, gdy bez przerwy trzeba trzymać dystans i pracować pod takim ograniczeniem? Przerabialiśmy ten problem przy zakupie wykrywki dla dziewczyny (był już First Plus, a miała dojść Ultra2) - no i, z dużym żalem, musieliśmy porzucić ten pomysł. Kosztowało to nas jednakże 7 stówek więcej, bo za cenę Ultry2 trudno kupić cokolwiek innego o porównywalnych parametrach :)
k0k0 Napisano 24 Czerwiec 2006 Autor Napisano 24 Czerwiec 2006 Dzięki piękne za porady. Jak uważacie: czy biorąc pod uwagę chęć uniwersalnych poszukiwań we dwóch, jest sens kupienia Ultry i Smętka? Może inny zestaw w yej cenie?
sexo Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 powiem tak, lazilismy na 3 rutkach i nie byl to wielki problem, odleglosc 7-10 metrow nie jest zatrwazajaca. i tak nie chodzilismy jeden kolo drugiego. zawsze jest jakas odleglosc.a co do wylaczenia przy podejsciu do siebie w sprawie ogledzin, to chyba niewielki wysilek, jedno pokretlo.pozdrawiam
k0k0 Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Napisano 26 Czerwiec 2006 W takim razie zdecydujemy się prawdopodobnie na Rutusy. Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiamk0k0
rav79 Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 Nie wiem jak ultry ale firsty naprwdę mocno się gryzą" i to bywa, że warczą na siebie z ponad 10 metrów...Chociaż prawdę mówiąc mi z kolegą nigdy to we wspólnym kopaniu jakoś wybitnie nie przeszkadzało...pozdrR
kucek Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Jest jeszcze jedna sprawa, mianowicie jakiego masz kolegę. Jeśli ok, to dobrze bo ja mam takiego kolesia że jak szukaliśmy razem na czystym polu to chodził przedemną i zgarniał fanty, a jak grzebaliśmy w jednym dołku ze śmieciami to podkopywał się w moją stronę :-)pzdr
k0k0 Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Napisano 27 Czerwiec 2006 Z tym nie będzie problemu - gorzej jeśli ktoś przy tym kumplu pije browca i spóści na chwilę oko z napitku;) Z wykopkami będzie oki;)
Boruta Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Możecie sprawdzić, który z was ma więcej szczęścia, bo sprzęty te same.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.