Orkann_PL Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Napisano 22 Czerwiec 2006 Czy ktos z was moze sie orientuje czy we francji legalne jest lazenie z wykrywka?Bo wybieram sie na urlopik i na pewno pojade w rejony gdzie byly walki i chetnie bym cos poszperal przy okazji!!!
beaviso Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Poszukaj w archiwum forum - było na ten temat. Na polach bitewnych poszukiwanie jest zabronione, a większość lasów jest prywatna. Tak mi się zdaje - ale upewnij się wyszkując wątek sprzed ok. roku.
tombak Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 witambyłem kilka lat temu pod verdun we Francji, wykrywka jest tam zakazana.Jednak warto tam zejść ze szlaku i zapuścić się w las.Chodziłem pare godzin, znalazłem rancuską manierką, resztki rancuskiego buta, kilkanaście granatów(rozsypywały się w rękach, niestety)nie wspomną o kilku pociskach art. wszystko na wierzchu. Nie wiem jak teraz, ale korci mnie aby pojechać tam jeszcze raz.Pozdrawiam
Orkann_PL Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Napisano 25 Czerwiec 2006 Dzieki poszukam,a ze na polach bitew to akurat wiem bo tam wszedzie stoja pomniki opisy itd,mialem juz okazje byc w normandii ale jeszcze nie kopalem wtedy...no coz zobaczymy co tam francuska ziemia kryje
Orkann_PL Napisano 25 Czerwiec 2006 Autor Napisano 25 Czerwiec 2006 no coz,poprzednie watki niewiele wyjasnily...wolno ale kategorycznie nie wolno,chyba przejde sie do ambasady.Jak sie czegos dowiem to napisze
IRONRAT Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 Było już tyle razy wałkowane. Na terenie 4 departamentów kategorycznie nie wolno. Stanowiska aarcheologiczne, niektóre pola bitew, zamki itd - zabronione. Około 100 plaż - zakazy całoroczne lub też okresowe. Na pozostałych terenach niezbędna zgoda prefektury. W imieniu prefekta wydaje ją odpowiednik naszego konserwatora zabytków, ponieważ to on wie, gdzie znajdują się stanowiska archeologiczne, it... Zgoda właściciela terenu jest oczywiście podstawą. Ostatnia zmiana przepisów w 2004 roku.Ironrat
IRONRAT Napisano 26 Czerwiec 2006 Napisano 26 Czerwiec 2006 PS. W różnych regionach Francji, różnie do kwesti podchodzą. Pomijając tereny zabronione podobno, szczególnie ostro kwestia zezwoleń prefekta była/jest traktowana w Pikardi (tak mi mówiono). Najważniejsza jest zawsze zgoda właściciela terenu. Ironrat
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.