Grzesiek_-_ Napisano 21 Czerwiec 2006 Autor Napisano 21 Czerwiec 2006 Witam!!!Ostatnio zainteresował mnie temat strażaków broniących Warszawy we wrześniu 1939r. Ma ktoś może jakies zdjęcia??? Chodzi mi głównie o to, czy mundury mieli strażackie, czy wojskowe, w co byli uzbrojeni itp. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam!!!
Widdowmaker Napisano 21 Czerwiec 2006 Napisano 21 Czerwiec 2006 Mogę tylko pomóc tym:http://www.iirp.prv.pl/piechota/helmy/inne_opl/Dep_piech_helmy_inne_opl.htmHełmy strażackie używane przez OPL. Może się przyda :)Pozdrawiam :)
Boruta Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Mieli dużo roboty z gaszeniem pożarów, może część wstąpiła ochotniczo do batalionów, ale za bardzo nie kojarzę, czy tak było.A jakie masz informacje?Pozdrawiam
Cwaniak Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Z tego co słyszałem większość strażaków zawodowych opuściła Warszawę wraz ze sprzętem po słynnym apelu Umiastowskiego. Tak więc Warszawę gasili straż pożarna ochotnicza oraz strażacy z miejscowości podmiejskich. Ale to ciekawy temat, jak to możliwe. Powinni zostać.
bambulu Napisano 22 Czerwiec 2006 Napisano 22 Czerwiec 2006 Grzesiek, polecam wycieczke do Muzeum Pożarnictwa w Warszawie, na ul. Chłodnej. Tam jest troche informacji o strazy pozarnej podczas II wojny. Ekspozycje to jedno, oprocz tego w archiwum maja troche materiałow. Trzba nawiazac mila rozmowe z pracownikami muzeum i napewno pomoga. Troche zdjec, ale bardziej z lat okupacji i Powstania Warszawskiego jest w ksiazce Mercedes a sprawa polska". W ksiaze sa rowniez zestawienia pojazdow uzywanych w Warszawie.
Grzesiek_-_ Napisano 22 Czerwiec 2006 Autor Napisano 22 Czerwiec 2006 DSzięki za informacje.Boruta - w książce Brzeziny - dzieje miasta" jest wzmanka, że brzezińscy strażacy we wrześniu 39r. bronili jako 38 sekcja straży Warszawy. 28 września 4 zostało zranionych granatem, w tym jeden śmiertelnie.Pozdrawiam!!!
Boruta Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 No właśnie, dużo ludzi napływowych broniło Warszawy, mundury chyba mieli wojskowe, tak myślę.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.