linz Napisano 18 Czerwiec 2006 Autor Napisano 18 Czerwiec 2006 Witam dzisiaj program 1 Polskiego Radia podał,że w okolicach Sanoka odkopano bunkier Linii Mołotowa w bardzo dobrym stanie z armatą p.panc. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Paweł80 Napisano 18 Czerwiec 2006 Napisano 18 Czerwiec 2006 tak, odkopano bunkier obserwacyjny bodajże ale w okolicach leska i o żadnej armacie nie wspominano.
Paweł80 Napisano 18 Czerwiec 2006 Napisano 18 Czerwiec 2006 Odkryto zabytkowy bunkier na Podkarpaciu05-20-2006W Lesku na Podkarpaciu odkryto prawdopodobnie jedyny ocalały na Linii Mołotowa bunkier obserwacyjno-dowódczy.Linia Mołotowa to pas umocnień na dawnej granicy między ZSRR a Trzecią Rzeszą. Jej budowa rozpoczęła się w latem 1940 roku. Takich obiektów jak odkryty w Lesku bunkier nie ma na Ukrainie, Białorusi czy Litwie. To ewenement w skali całej Linii Mołotowa - uważa historyk Robert Bańkosz. Jak dodaje, wyjatkowe jest także to, że bunkier nie został wysadzony w powietrze. Zachowało się prawdopodobnie także jego wnętrze, bo wejście do obiektu jest zamurowane. To kolejna atrakcja szlaku turystycznego "Linia Mołotowa, który prowadzi od Soliny do Krasiczyna. Ma 200 kilometrów długości i pokazuje około 150 różnych obiektów militarnych. W dzisiejszych granicach Polski znajdują się w całości lub częściowo obiekty sześciu Rejonów Umocnionych: Grodzieński, Osowiecki, Zambrowski, Brzeski - dwa z nich: Rawsko-Ruski i Przemyski na terenie Podkarpacia. Przy budowie Linii Mołotowa pracowało 160 tysięcy żołnierzy i specjalistów. Do pracy zmuszano również tysiące robotników cywilnych. Niemcy po jej zdobyciu naliczyli tam około 1900 gotowych obiektów i około 800 w budowie."
yorik Napisano 18 Czerwiec 2006 Napisano 18 Czerwiec 2006 Rawsko -Ruski zahacza o lubelskie w okolicach Lubyczy Król.
darula Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisano 19 Czerwiec 2006 Obiektów obserwacyjnych jest troche zachowanych na LM - znowu ktos dmucha sensacje...
kwk4388 Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 e tam radio Erewań :-) nie bunkier a schron obserwacyjno-dowódczy w Lesku, nie odkopano ale poprostu się świat o nim doweidział.:-D Darula nie przesadzaj Linii Mołotowa potrzebna jest reklama i chwała Robertowi za nią, a poza tym zastanówmy się czy zachowanych w całości abl-dotów" jest aż tyle!! Przemyski RU - 2 w tym jeden zasypany! Rawsko Ruski - ja wiem o jednym (Chrebcianka) jak jest więcej to dorzuć cos od siebie. Pozdrawiam.www.kriepost.republika.pl - Sowieckie Umocnienia Graniczne
Chudzin Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Jeden obserwacyjny widziałem pod Lipskiem nad Biebrzą. Ot sensacja...Swoją drogą - ktoś użył terminu ABYTKOWY bunkier"??! To jest sensacja ;-)
darula Napisano 5 Lipiec 2006 Napisano 5 Lipiec 2006 Z pamięci to mogłem coś przeoczyć:- Brusno Nowe 1szt.- Hrebcianka 1szt.- Goraje 1szt.- Dęby 1szt.- Teniatyska 1szt. 5szt tylko w w Polskiej" części Rawsko-Ruskiego RU
Keck Napisano 5 Lipiec 2006 Napisano 5 Lipiec 2006 no proszę to już coś!!i wszystkie zachowały się w całości? www.kriepost.republika.pl>> sowieckie umocnienia graniczne
Chudzin Napisano 5 Lipiec 2006 Napisano 5 Lipiec 2006 Trochę o nich było też tu:http://kaczorek.easyisp.pl/forum/viewtopic.php?t=179&start=0
darula Napisano 5 Lipiec 2006 Napisano 5 Lipiec 2006 Wszystkie sa w doskonałym stanie - to znaczy gołe ściany, bo brak śladów zamontowania peryskopów, pancerza obrony wejścia, drzwi.... Jedynie schron w Dębach ma wygląd skórki od banana - wysadzony od środka.
Keck Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 dzięki szczególnie chudzinowi i daruli, szczególnie za link na forum o linii mołotowa. sporo tam znajomych twarzy a raczej linków ;-)
waldek7110 Napisano 6 Lipiec 2006 Napisano 6 Lipiec 2006 witam Wszystkich mam drobną prośbę czy ma ktoś mapy z naniesionymi obiektami lini Mołotowa na Roztoczu.Byłbym wdzięczny
darula Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 Szukajcie, a znajdziecie.....Ja mam, ale nie godzi się w tym miejscu na reklame własnej strony ;-)
Chudzin Napisano 7 Lipiec 2006 Napisano 7 Lipiec 2006 No to ja wyręczę... Miałem ci Waldku podesłać mailem mapki, ale w sumie na tej stronie są chyba lepsze:http://149.156.142.12/molotow/index.htmmapki po kliknięciu w Rawsko-Rusku R.U. i odpowiedni Punkt Oporu.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.