Skocz do zawartości

Bunkier Linii Mołotowa

linz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam dzisiaj program 1 Polskiego Radia podał,że w okolicach Sanoka odkopano bunkier Linii Mołotowa w bardzo dobrym stanie z armatą p.panc. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Napisano
Odkryto zabytkowy bunkier na Podkarpaciu

05-20-2006

W Lesku na Podkarpaciu odkryto prawdopodobnie jedyny ocalały na Linii Mołotowa bunkier obserwacyjno-dowódczy.

Linia Mołotowa to pas umocnień na dawnej granicy między ZSRR a Trzecią Rzeszą. Jej budowa rozpoczęła się w latem 1940 roku. Takich obiektów jak odkryty w Lesku bunkier nie ma na Ukrainie, Białorusi czy Litwie. To ewenement w skali całej Linii Mołotowa - uważa historyk Robert Bańkosz. Jak dodaje, wyjatkowe jest także to, że bunkier nie został wysadzony w powietrze. Zachowało się prawdopodobnie także jego wnętrze, bo wejście do obiektu jest zamurowane. To kolejna atrakcja szlaku turystycznego "Linia Mołotowa, który prowadzi od Soliny do Krasiczyna. Ma 200 kilometrów długości i pokazuje około 150 różnych obiektów militarnych. W dzisiejszych granicach Polski znajdują się w całości lub częściowo obiekty sześciu Rejonów Umocnionych: Grodzieński, Osowiecki, Zambrowski, Brzeski - dwa z nich: Rawsko-Ruski i Przemyski na terenie Podkarpacia. Przy budowie Linii Mołotowa pracowało 160 tysięcy żołnierzy i specjalistów. Do pracy zmuszano również tysiące robotników cywilnych. Niemcy po jej zdobyciu naliczyli tam około 1900 gotowych obiektów i około 800 w budowie."
  • 2 weeks later...
Napisano
e tam radio Erewań :-) nie bunkier a schron obserwacyjno-dowódczy w Lesku, nie odkopano ale poprostu się świat o nim doweidział.:-D

Darula nie przesadzaj Linii Mołotowa potrzebna jest reklama i chwała Robertowi za nią, a poza tym zastanówmy się czy zachowanych w całości abl-dotów" jest aż tyle!! Przemyski RU - 2 w tym jeden zasypany! Rawsko Ruski - ja wiem o jednym (Chrebcianka) jak jest więcej to dorzuć cos od siebie. Pozdrawiam.

www.kriepost.republika.pl - Sowieckie Umocnienia Graniczne
Napisano
Jeden obserwacyjny widziałem pod Lipskiem nad Biebrzą. Ot sensacja...

Swoją drogą - ktoś użył terminu ABYTKOWY bunkier"??! To jest sensacja ;-)
Napisano
Z pamięci to mogłem coś przeoczyć:
- Brusno Nowe 1szt.
- Hrebcianka 1szt.
- Goraje 1szt.
- Dęby 1szt.
- Teniatyska 1szt.
5szt tylko w w Polskiej" części Rawsko-Ruskiego RU
Napisano
no proszę to już coś!!
i wszystkie zachowały się w całości?

www.kriepost.republika.pl>> sowieckie umocnienia graniczne
Napisano
Wszystkie sa w doskonałym stanie - to znaczy gołe ściany, bo brak śladów zamontowania peryskopów, pancerza obrony wejścia, drzwi.... Jedynie schron w Dębach ma wygląd skórki od banana - wysadzony od środka.
Napisano
dzięki szczególnie chudzinowi i daruli, szczególnie za link na forum o linii mołotowa. sporo tam znajomych twarzy a raczej linków ;-)
Napisano
No to ja wyręczę... Miałem ci Waldku podesłać mailem mapki, ale w sumie na tej stronie są chyba lepsze:

http://149.156.142.12/molotow/index.htm

mapki po kliknięciu w Rawsko-Rusku R.U. i odpowiedni Punkt Oporu.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie