Skocz do zawartości

Bunkry w Ociece i poligon V-1, V-2 w Blixnie

Gość Ares

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mieszkam około 2O km od kilkunastu niemieckich bunkrów połozonych w Ociece i byłeg pligonu V-1, V-2. Z tego co wiem do tej pory nikt w tych miejscach nie szukał niczego w ziemi. W bunkrach nic już nie znajdzie ale w pobliskich okopach i ziemiankach mżna coś znajść bo szukając tylko saperka bez wykrywacza natrafiłem na wiele łusek mauser, MP-4 oraz magazynek od pepeszy. Czy ktoś z Was już tam szukał czegoś. W wolnym czasie z chęcią bym z kimś tam pojechał kto ma wykrywacz, orientuję się dobrze w terenie !
Napisano
Jest to na Pdkarpaciu między Mielcem a Rzeszowem gdyby c to proszę pytać z teg co wiem nikt tam nie szukał no czywiście ludzie po wojnie dużo rozgrabili
Napisano
chodzi o wieś Blizna bardzo słynna w okresie II wojny nie daleko jestbyły obóz koncentracyjny w Pustkowiu około 3 lat temu wykopano tam podczas prac budowlanych kilku niemieckich żołnierzy
Napisano
Panowie!
W Bliźnie zostały dwa stanowiska gdzie fryce odpalały rakiety. Niestety oprócz betonowych podmurówek z wystającymi śrubami i małych schronów (ok 5m2 każdy z wizjerami obserwacyjnymi)nic tam nie ma. Ale znam miejsce gdzie były hale/magazyny i gdzie spadło kilka zestawów... Chetnie popracuję w grupie...
Koledzy, mały szczegół - po wojnie rezydowali tam Rosjanie i przeryli wszystko jak krety (szukając chyba Wernera von Brauna he, he, he) W pobliskich lasach robili też rozwałkę niewypałów

A co do Ocieki to jest klka fajnych obiektów. Niestety jedyny cały bunkier stoi w centrum wsi, przy drodze na prywatnym terenie jakiegoś badyla.
Za wsią jest wzgórze a na nim dwa rozbite na maxa bunkry. Ruskie nieźle walili bo są takie doły,że woda stoi...
W środku jacyś aborygeni po jabolu odpalali butle gazowe (nic dodać nic ująć po prostu Samoobrona)

Byłem tam 2 tygodnie temu i planuję wyjazd w połowie października (może wcześniej)

Pawlowitz
Napisano
Hehe, rozbawiles mnie tym ikt tam nie szukal", dobre...
Heidelager" Blizna - Pustkow jest jednym z najbardziej przerytych miejsc w Polsce, wiekszosc ekip z poludniowej Polski ryla tam przez dlugie dni. Sama Blizna jest ciekawa ze wzgledu na pozostalosci po poligonie V-1i V-2, jednak fantow tam raczej nie ma. Bunkry obserwacyjne i resztki wyrzutni sa slabo widoczne, wiec najlepiej pytac o nie miejscowych. Po zaglebieniu sie w las mozna jeszcze znalezc resztki bocznicy kolejowej, torow niestety juz nie ma.
Natomiast w Pustkowie miescil sie jeden z wiekszych obozow szkoleniowych SS (poczatkowo bylo to miejsce rekonwalescencji w ktorym ranni na froncie SS-mani wracali do zdrowia). Wyszla tam swojego czasu z ziemi cala masa odznaczen, emblematow,itp. oraz roznych pamiatek z frontu, glownie wschodniego.
Ja sam trafilem tam na sklad bomb lotniczych takich po okolo 10-20 kg, byla tego cala masa, nie wiem dokladnie ile, bo po wyjeciu 20 dalem sobie spokoj, zasypalem to tam gdzie znalazlem, ale gdzies pozniej czytalem w gazecie o wyciagnieciu pod Debica kilkuset sztuk takich bomb, wiec moze to bylo to samo miejsce?
Na pewno jeszcze jakies fanty zostaly w ziemi, ale dziewicze miejsce to nie jest!!!
Pozdrawiam - jankos.
Napisano

Panwie nie twierdzę że można tam znajść cuda, pamiętam gdy byłem dzieckiem jak w bunkrach ocieckich można było znajść hełmy radzieckie, pojemniki na amunicję, magazynki i kupę łusek. Jak dotychczas nie widziałem aby ktoś kopał w okopach niemieckich wokł dwóch bunkrw na wzgórzu w Ociece oraz w ziemiankach, to samo tyczy sie niewielkich okpów w Bliźnie oraz dużych ziemianek, wiem o tym ponieważ czasami tam zaglądam. W Bliźnie wiem od miejscowych oraz sam widziałem jak jakieś 200 m ood sklepu są konstrukcje po byłych barakach oraz coś co może być jakimś wejściem ponieważ po udeżeniu w płytę słychać echo a więc jest tam pusta przestrzeń, miejscowi mwili że byli saperzy ale bali się tego ruszać ?? Ile prawdy w tym nie wiem ale sam to widziałem. Niewypały do dziś można znajść w lasach w tym duże bmby lotnicze sam takie odnalazłem mam nawet fotki z 94 roku. Uważam że teren nie jest dść dbrze spenetrowany chodzi mi głównie okopy i ziemianki !
Napisano

Jak Klega Pawlowitz bedzie się wybierał do Ocieki to prosze o kontakt ze mną może razem tam pojedziemy co dwie głowy to nie jedna !!!!!
Napisano
Co do Pustkowa - na terenach przylegających do Zakładów Chemicznych Niemcy pobudowali tzw.ringi - istniejące do dzisiaj betonowe odcinki dróg o podkowiastym kształcie. To właśnie przy tych ringach w czasie wojny były baraki dla SSmanów, przeznaczone jako miejsca rekonwalescencji i urlopów. Każdy ring był samodzielny, w środku były kuchnie, pralnie itp. Jak na owe wojenne czasy było to wszystko na ponadstandartowym poziomie. Wszystko to budowali Żydzi z pobliskiego obozu koncentracyjnego, a także sowieccy jeńcy. Ale byli też tam Polacy, junacy z Baudienstu(?), którzy np. budowali sieć wodociągową. Mój wujek był w tych junakach, i od niego te informacje.
Natomiast Ocieka była zdaje się wysiedlona, i były to tereny SS-Truppen Ibungsplatz, czyli poligonu ćwiczebnego SS. Nie wiem, czy było to to samo co Blizna, ale na mój rozum Blizna była bardziej strzeżoną zoną wewnątrz całego poligonu. Trudno mi się wypowiadać co do bunkrów w Ociece i w Sadykierzu, natomiast jeden potężny bunkier przed Ocieką (jadąc od strony Ropczyc po lewj stronie) miał trochę nietypowe przeznaczenie. Był to bunkier obserwacyjny, obsługujący strzelnicę artyleryjską na poligonie. W środku bunkra zainstalowana była wyciągarka służąca do holowania makiet czy wraków czołgów, do których strzelano. Do dziś zachowany fundament tej wyciągarki w bunkrze. Efekty strzelania obserwowano przez długą na kilka metrów szczelinę obserwacyjną - w samym bunkrze mieści się swobodnie kilkanaście osób. (Informacje o strzelnicy pochodzą sprzed kilkunastu lat od mieszkańca Ocieki). I teraz powstaje pytanie, do czego, i czym tam strzelano, i czy miało to związek z Zakładami chemicznymi" w Pustkowie, które są położone dosłownie kilka kilometrów dalej.
W maju byłem tam dwukrotnie na rowerze, przejechałem 4 z 5 ringów - na ostatni nie trafiłem, bo nie ma betonowej nawierzchni. Przy niektórych są ogródki działkowe, prywatne posesje, jeden najciekawszy położony w lesie, z roku na rok coraz bardziej zarasta (kilkanaście lat temu można było znależć miejsca po barakach, teraz już nie). Byłem też w Bliźnie - jeden z obserwacyjnych bunkrów przy wyrzutniach kilka lat temu wysadziła częściowo w powietrze jakaś grupka młodzieży w ramach zabawy (informacja od właścicielki sąsiedniej posesji).
Bunkry w Sadykierzu też podobno uszkodzone przez saperów z Dębicy.
pzdr
grek
Napisano
Co do Pustkowa, to dodam jeszcze ze caly okoliczny las jest pelen okopow, pojedynczych stanowisk strzeleckich, i ziemianek, czesto rytych bez zadnego planu - sa to pozostalosci po cwiczeniach SS -manow w okopywaniu sie.
Blizna byla opasana dwoma rzedami drutow kolczastych, i pilnie strzezona - dodatkowo w calej okolicy byly porozwieszane plakaty z obrazkiem przedstawiajacym rakiete, i napisem (po polsku) o tej mniej wiecej tresci: Uwaga! to nie jest bomba! W razie znalezienia zawiadom natychmiast wladze niemieckie". Mam gdzies skan takiego plakatu, jak znajde to wsadze na forum.
jankos
Napisano
Może koledzy Pawlowitz i Grek - wybierzemy się w któryś piękny dzień do Ocieki oraz Blizny poszukać ewentualnie pokopać w paru miejscach ??? Swego czasu otrzymałem od jednego z mieszkańców Blizny kompletną niemiecką maskę p-gaz, oraz dwie skrzynki po amunicji w bardzo dobrych stanach, słyszałem od jednej kobity iż po wojnie wszelaki złom niemiecki z wojny wywieziono do lasu i zakopano w jakimś dole. W których miejscu znajdują się bunkry w Sadykierzu po raz pierwszy o nich słyszę ???
Co do bunkrów w Ociece to od pasącej krowy kobiety dowiedziałem się iż w czasie wojny bunkry były celowo przerobione na chaty mieszkalne koło których stawiano gipsowe modele ludzi lub zwierząt to samo było w Bliźnie.
Znam tego chłopaka z Blizny dość dobrze który wysadził ceglany bunkier niewypałem w powietrze chchee niezłego rabanu we wsi narobił aż szyby w pobliskich domach wyleciały.
Napisano
Oczywiście, że możemy się spotkać - choć w moim przypadku raczej dla towarzystwa i ew. dokumentacji fotograficznej - bo sam nie mam wykrywki i nie kopię. Ale uważam, że sam teren jest bardzo ciekawy, i pewnie jeszcze niejedno kryje. W Sadykierzu nie byłem, informacje podałem za www.fortress.hg.pl - no ale zawsze można się tam wybrać. A tak poza tym zawsze można porozmawiać o innych miejscach - czy wzięliście pod uwagę to, że w tych okolicach front stał w 44 roku przez kilka miesięcy (nie pamiętam już, czy Sędziszów Młp. był po niemieckiej czy rosyjskiej linii frontu?)
pzdr.
grek
PS. Czy widzieliście przy ringach takie żelazne piecyki" - ciekawe, do czego służyły (widziałem w 2 miejscach)?
Napisano
Nie widziałem tych piecyków, ale znalazłem coś innego jadąc do Blizny tą drogą przez las. Jest tam jedyny oostry zakręt jadąc w kierunku Blizny po prwej stronie jakieś 100 metrów w głąb lasu jest coś jak studnia. Widoczne są trzy otwory około 50 cm oraz jeden duży w centrum, który ma ponad 1 metr w środku leżą różne śmiecie. Słyszałem że to było do jakiś cieczy potrzebne Niemcom - widzieliście to ???
  • 2 months later...
Napisano
w okolicy Blizny w lasach jest duzo okopów i to nie tylko cwiczebnych ponieważ stala tam linia frontu. ten pęknięty bunkier dostał centralne trafienie bombą lotniczą od sowietów (zrobili nalot bo nie mogli zdobyć umocnień bo okopała sie tam formacja pancerna), jeśli chodzi o bunkry to docelowo miało ich być około 20, jeśli dobrze pamiętam to jest ich 6 lub 7. ślady torów kolejowych są w bliznie w dwóch miejscach tam gdzie przechodziły przez drogę teraz są przykryte asfaltem. są tam jeszcze ślady hali montażowej, elektrowni oraz budynku dla oficerów. jest jeszcze zagadka wzniesienia w srodku wsi którego podobno przed wojną nie było(wies była wysiedlona)przypuszczalnie mogą to byc zbiorniki na paliwo. te otwory przy zakręcie w lesie to ciekawe ale może to być inna sprawa kiedyś był tam budynek (leśniczówka) właścicieli tych ziem (chyba Romerów).
Napisano
Czołem,

Do Jacka1 - nie wiem czy dobrze zrozumiałem ,ale czy z twojego postu wynika, że były tam budowane schrony bojowe (te 6-7 szt) , inne niż poligonowe?

pzdr
Napisano
na terenie ss heidelager w rejonie ocieki miało powstać na tzw. schussbahn I 12 bunkrów na równoległej schussbahn II 23 bunkry. według przekazów żołnierzy miały one charakter ćwiczebny. wiadomości te znajdują się w meldunku szefa komórki wywiadu AK w Rzeszowie obecnie w posiadaniu (prawdopodobnie)Akadamii Sztabu Generalnego w Warszawie
  • 5 years later...
  • 2 years later...
Napisano
Witam
W związku z organizacją Parku Historycznego Blizna oraz nasilającymi się aktami niszczenia (rozkopywania) pozostałości po stanowiskach startowych V-2 w okolicach Blizny, należy spodziewać się wzmożonych patroli Straży Leśnej. Proszę się zastanowić, czy na pewno chcecie tam kopać.
Jacek
  • 1 month later...
Napisano

Nie widze wiekszego sensu napalaniu sie na kopanie w Ociece. Teren skopany. Czesc lasow jest prywatnych. W dniu wczorajszym zaatakowala nas baba z widlami. Kolega ktory tam kopal tm808 i rutusem przeoral miejscami co do igly bez rezultatow.

Bunkier na zdjeciu tez stoi na terenie prywatnym

Napisano
Blizna i Ocieka lezy w zainteresowaniu Straży Leśniej. Bo tak jak jacek pisal sprawa kopania została nadlesniczemu zgloszona, ponoc facet jest ciety na takie dewastacje, i bardzo dobrze.
W Pustkowie dziala policja, i się z tym zgadzam bo teren jest przeryty dołami ze wstyd. Zarówno tereny prywatne jak i panstwowe.
Niech złapią tych którzy to robia, wogóle mi ich nie żal, przez takich deb*** reszta ma klopoty.
saper mam nadzieje ze to nie ty kopiesz na III ringu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie