Frozzer Napisano 31 Sierpień 2003 Napisano 31 Sierpień 2003 no ja juz kilka lat poluje na helm z kalkomania, i mam jeden, ale z kalko,mani zachowala sie tylko biala tarcza po prawej stronie, watpie zeby to byl SS po prostu pewnie reszta kolorow zlazla a bialy byl pod spodem i zostal, no ale ten helm ma dziure 10X10cm :(((
bjar_1 Napisano 31 Sierpień 2003 Napisano 31 Sierpień 2003 No ,to pewnie Frozzer masz taka sytuacje jak po lewej stronie tego drugiego mojego hełmu. Ale jak pech to pech ,na jednym jest tarczka ale nie ma orła ,a na drugim jest orzeł ale nie ma tarczki :( smieszne no nie?Ale o swietnym hełmie opowiadał mi mój tata ,znalazł go w starym domu w latach 70-tych. Podobno z jednej strony miał orła ,a z drugiej...tarczkę taką jak narysowałem wg. jego opowiadań. Niestety w czasie zabaw taty w wojnę" kalkomanie zlazły...to był chyba unikat... :(((Mozliwe ,że kolory były w odwrotnej kolejnosci...na pewno było 6 pól. Co to mogło być? Herb dywizyjny?bjar_1
Gość Napisano 31 Sierpień 2003 Napisano 31 Sierpień 2003 Trafienie mojego synka (6-cio latka), z czego jestem bardzo dumny to fragment filiżanki z napisem Kurhaus Zoppot", zdobiony ceramiczny kufel i jakaś porcelanowa fiolka-zdaje się,że po lekarstwach. A swoją drogą może ma ktoś informacje nas temat tegokurhausu" w Sopocie? mój dzieciak znalazł te rzeczy na pograniczu Żabianki i Sopotu.
Rufus Napisano 31 Sierpień 2003 Napisano 31 Sierpień 2003 CześćKurhaus Zoppot - to po polsku- Dom zdrojowy SopotPzdrRufus
Jhaken Napisano 1 Wrzesień 2003 Napisano 1 Wrzesień 2003 Hej Bjar !Chętnie się z Toba skontaktuję jak będę w S-ku - może razem popróbujemy trafić ten samolot - to była radziecka maszyna, która spadła w styczniu 45 roku raczej juz po wyzwoleniu. Co do wagonów, które stoja przy hali elgijce" to sa to oryginalne wagony Fabryki Amunicji sprzed wojny, albo nawet z lat 20-tych. Posiadaja malowanie DR poniewaz grały w Liście Schindlera - niektóre zdjęcia kręcono w Skarżysku gdzie były oryginalne urządzenia do produkcji amunicji z lat 30-tych. Kilka postów wyżej jest emalia do mnie - pozdrawiamJarek H.
Frozzer Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 skoro sie chwalimy zdjeciami to kozystajac z chwili okazji ze dorwalem cyfrowke to i ja zamieszcze foty tego co znalazlem :)oto mp40 stan raczej slaby, byl wysadzony, troche zgiety i w czesciach. zdjecie po czyszczeniu, prostowaniu i zlozeniu do kupyps. ma ktos brakujace elementy? :)
Frozzer Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 a ty opisywany wczesniej nebelwerfer, calutki pusciutki, sama skorupa, znaleziony u rolnika w stodole, ktory z kolei znalazl go w leju przed domem, upadl i sie wypalil :)
Frozzer Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 do Mosul - chciales zdjecia tej ammo w lakierze, prosisz i masz :) (z drobnym poslizgiem w czasie ;)))
Gość Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 Kolego Frozzer - mógłbyś zamieścić również zdjęcie znalezionych przez Ciebie klamer? Jestem ciekaw w jakim stanie się teraz znajdują.PozdrawiamMarcin
Gość Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 Tannenberg : finał letniego sezonu: 11 klamer w tym jedna gwardyjska no i pieczęć 1-ej sotni Dońskiego Kozackiego 40-go połka ( sotnia gen. Samsonowa, ochrona sztabu). Dalej nie uciekł już nikt, w gęstym lesie na krzyżówkach pozostała pieczęć gwardii i klamra...Pozdrawiam Frozzera :)
Frozzer Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 kugel - osz kurna to juz 11 kalmer? ostatnio bylo tylko 6 :) no a znaku nie dajecie jak jedziecie kopac i sami wszystko wyrywacie, oj nieladnie, a ja wam cos ekstra z 1szej wojny zalatwilem wlasnie. zreszta napsize ci na maila :)
Frozzer Napisano 3 Wrzesień 2003 Napisano 3 Wrzesień 2003 monsun - oto i fotki, klamry z tego zrzutu na tym zdjeciu sa tylko dwie, musze normalna klisze wywolac wreszcie, to beda zdjecia jak te 120 sztuk lezy ladnie na trawie. na tym zdjeciu jak pisalem sa tylko dwie, pierwsza kolumna od prawej, pierwsza i druga klamra od gory czyli stany fatalne :(((((, oraz rzad srodkowy, pierwsza klamra od gory, ale ta juz wykopana kiedy indziej i troche w innym miejscu wiec jest nawet farba
Gość Napisano 4 Wrzesień 2003 Napisano 4 Wrzesień 2003 Do Frozzera. Dysponuję chwytem do MP-40 ale bez kolby.
Gość Napisano 4 Wrzesień 2003 Napisano 4 Wrzesień 2003 Frozzer - dziękuję za zdjęcie, klamerki są świetne, a trafienie takiego zrzutowiska ze 120 sztukami to nie lada osiągnięcie. Chylę czoła przed kolegą. Ja sam interesuję się tematem kopania od dłuższego czasu, jednak zacząłem dopiero w ostatni weekend przedkładać praktykę nad teorią. Zapuszczasz się czasami w okolice Brodnicy lub Torunia? Jeśli tak, to możemy się kiedyś wybrać razem na kopanie, znam kilka fajnych miejsc. Co ty na to?PozdrawiamMarcinP.S. Jak czyścisz metalowe klamry? Dodam jeszcze, że interesują mnie klamry Lufftwaffe - trudno wyjaśnić czemu. Na razie żadnej nie trafiłem.
Frozzer Napisano 4 Wrzesień 2003 Napisano 4 Wrzesień 2003 jak wywolam normalne zdjecia z kliszy i zeskanuje to zobaczysz te 120 jak leza, to robi wrazenie, no i doly jakie wyrombalismy tez robia wrazenie, no szczegolnie ze tam w dole jeszcze sporo zostalo. :)i ze juz wiem gdzie kopac, zeby byly lepsze stany :)niestety nie zapuszczam sie az tak daleko, ale mam kolege w toruniu. ja jestem z olsztynaz klamer luftwaffe mam tylko jedna, widoczna na tym zdjeciu, stan tragedia, co prawda alu ale z dziurami, ze spalonego domu, wiec popiol i zar zrobil swoje, mam jeszcze nakladke na klamre luftwaffe, z wersji dwuczesciowej :)tez poluje na jakas klamerke luftwaffe, no i jakas pierwszowojenna, koledzy piekne sztuki wyciagaja a ja nie mam szczescia :)
Landminer Napisano 4 Wrzesień 2003 Napisano 4 Wrzesień 2003 do Frozzera- a te fanty od strażnika leśnego to tego co jeździ pinki maluchem i straszy ludzi na skrzyżowniu koło wiochy co to po niej tylko tablica została? :)))Pozdrowienia z Krakowa.
Frozzer Napisano 5 Wrzesień 2003 Napisano 5 Wrzesień 2003 yyy no i zaczynam sie bac, zgadza sie owszem, ze jest wiocha co to tablica po niej zostala, i ze straznik srogo kara wykopkowiczow, ale to nie ten :)moj straznik ma lasy na polnoc od miejsca gdzie mieszkam, i mieszka w miejscowoscy oddaloned dwukrotnie dalej, niz ta wiocha po ktorej tylko tablica zostala od mojego miejsca zamieszkania :)swoja droga duzo wiesz landminer, az dziw bierze ze sie jeszcze nie spotkalismy :)
Gość Napisano 5 Wrzesień 2003 Napisano 5 Wrzesień 2003 Witam Frozzer!No miejsce to musisz mieć niezłe. Zrzutowisko przy dawnej jednostce polowej? Ja nakryłem coś podobnego ze znajomym, ale fanty mizerne: kilka butelek z datami 1941 i 1943 (bez podanego produzenta), niemieckie pasty do zębów - ładnie zachowane, buteleczka po jakimś specyfiku firmy NIVEA, dużo zardzewiałych łódek i dwie w super stanie, mnóstwo mauzerowskich łusek, menażka, odznaka za rany, niestety zardzewiała, ale o dziwo ze szpilą oraz część zamka do MG.Apropo Twego kolegi z Torunia, to rozumiem, że chodzi Ci o Slomę?Też próbowałem się z nim skontaktować na maila, ale w poznajmy się jest chyba ten nie aktualny.Jeśli chodzi o tereny Brodnicy, Jabłonowa i Wąbrzeźna, to muszę Ci powiedzieć, że warto byłoby się wybrać. Znam kilka ciekawych miejsc w których jeszcze nikt nie kopał. A słyszałe, że WP po wojnie wywoziło z tych lasów o których mówię masę sprzętu z pobojowiska, lecz tylko to co leżało na wieżchu lub rzucało się w oczy. Jednym słowem mocno się do tego ponoć nie przykładali. Na pewno znajdą się tam godne fanciki, bo w tyłek dostała tam wycofująca się Panc.Dyw.Spadochronowa Hermanna Göringa". Ja jeszcze nie mam wykrywacza, ale z chęcią bym spenetrował dokładniej te okolice. W razie czego zapraszam.PozdrawiamMarcin
Landminer Napisano 5 Wrzesień 2003 Napisano 5 Wrzesień 2003 FrozzerSpoko. Wiem bo tam byłem dwa tygodnie temu - po rozmowie z waszymi pojechaliśmy z kumplem zobaczyć czy zostały po was jakieś klamerki na skrzyzowaniu (nic nie zostało!) i zaraz za asfaltem wyjechaliśmy na pinki malucha ze strażnikiem w środku. Wykrywacze sterczą w aucie, my na zielono ubrani, ja z wielką mapą 50-ką w ręce, a Robercik rżnie głupa że jedziemy na W... i nam się asfalt skończył - cyrk komplety ale udało się. A po południu już z ekipą od was byliśmy pod mauzoleum, a skończyliśmy na guzikowych polach. Miło było. Pewnie ktoś z forum tam był ale wszyscy się przedstawiali imionami, a na forum samie nicki :)))Pozdrowienia dla Ciebie i całej ekipy z Olsztyna.
Frozzer Napisano 5 Wrzesień 2003 Napisano 5 Wrzesień 2003 do landminer - odnosnie mauzoleum, to chyba kojazysz gdzie jest zajazd mazurski, jedzie sie do niego pod takim kamiennym mostem, to zaraz za olsztynkiem w kierunku na mauzoleum, otoz jakis tydzien temu banda bachorow wykopala tam 6 karabinow zawinietych w szmaty i nasmarowanych, oczywiscie im to zabrano, niestety nie wiem nic wieciej, gdzie to dokladnie i kto :(((a odnosnie guzikowego pola, t oczy zostalo tam cos jeszcze? bo chetnie sam bym se nakopal jakichs ciekawostek :) mieliscie jakies fajne trafienia?
Frozzer Napisano 5 Wrzesień 2003 Napisano 5 Wrzesień 2003 do monsun, to zrzutowisko jest przy jednostce w srodku miasta :) a co do kolegi to chodzi mi o slome, chlopak biedny bo musi magistra obronic i go teraz nie widac, a i czesto ma problemy z netem wiec rzadko bywa. mysle ze kiedys wpadne do niego do torunia to mozna pokopac razem :)
Landminer Napisano 5 Wrzesień 2003 Napisano 5 Wrzesień 2003 FrozzerNie bardzo kojarzę bo w tamtym terenie byłem dopiero dwa razy i nie znam tych miejsc - ale trafienie mieli fajne trzeba przyznać. Na guzikówce były fajne trafienia - ja miałem akurat PI więc ciągnąłem całe żelastwo razem ze Sławkiem, ale chłopaki całkiem nieźle pojechali - nieśmiertelniki, guziki, monety, łuski, jakieś sztućce. Nie wiem jak skończyli bo musieliśmy wracać na kolację do kobiet :))) Ale i tak znalazłem wtedy w pięknym stanie łyżeczkę nierdzewną z tłoczonym monogramem gs - musi że to Gross Sroiczland! :)))Jak chcesz pogadać to zapraszam na GG 5601921
Gość Napisano 5 Wrzesień 2003 Napisano 5 Wrzesień 2003 Ciekaw jestem ile dojdzie tu jeszcze postów do jesieni, bo sezon osiąga chyba właśnie teraz swoją fazę szczytową:)A tak swoją drogą to powiem Wam, że koledzy z niemiec też w tym sezonie wyrwali trochę sprzętu z ziemi. Polecam stronę: www.militaria-fundforum.dePozdrawiamMarcin
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2003 Napisano 6 Wrzesień 2003 Właśnie jadę na wykopki do lasu. Fantami pochwalę się wieczorem! :))pzdrbjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.