Monsun Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Napisano 9 Czerwiec 2006 Witam,chciałbym zaprezentować Wam wyniki czyszczenia mojego hełmu Luftwaffe oraz przedstawić dokładny opis po kolei czynionych zabiegów. Pierwszą część prac wykonałem osobiście, odrdzewieniem zajął się Onyx (z tego miejsca jeszcze raz chciałbym Onyx'owi podziękować za pomoc).Pierwsze pięć zdjęć prezentuje hełm przed wszelkimi zabiegami.
Monsun Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Napisano 9 Czerwiec 2006 Pierwszym krokiem było usunięcie cynkowego paska z aluminiowej obręczy i wyciągnięcie nitów. Następnie trzeba było wyciągnąć przyklejoną przez rdzę do hełmu obręcz aluminiową.
Monsun Napisano 9 Czerwiec 2006 Autor Napisano 9 Czerwiec 2006 i udało się. Cała obręcz wyszła bez uszczerbku. Jutro ciąg dalszy..PozdrawiamMonsun
Monsun Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Napisano 10 Czerwiec 2006 Następnie zewnętrzną część skorupy hełmu trzeba było pokryć fosolem. Najlepiej używać do tego pędzla i gumowych rękawiczek.
Monsun Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Napisano 10 Czerwiec 2006 tak wygląda jeszcze druga strona przed nałożeniem fosolu.
Monsun Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Napisano 10 Czerwiec 2006 Fosol został już rozprowadzony pędzlem po hełmie ...
Monsun Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Napisano 10 Czerwiec 2006 Dalej hełmem zajmował się Onyx. Smarował fosol na hełm i po jakimś czasie oklepywał rdzę, przemywał wodą z mydłem i nakładał kolejną warstwę fosolu ... w międzyczasie ja doczyściłem aluminiową obręcz. Ponieważ obręcz była w dobrym stanie, użyłem do jej czyszczenia gąbki do zmywania naczyń (szorstkiej strony).Zwróćcię uwagę na rozmiar hełmu!!! To hełm na dzieciaka - HJ - Flakhelfer.
Monsun Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Napisano 10 Czerwiec 2006 A tak hełm prezentuje się po odrdzewieniu fosolem. Onyx wykonał kawał dobrej roboty.
Monsun Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Napisano 10 Czerwiec 2006 Kalka z gapą zachowała się bardzo ładnie.
Monsun Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Napisano 10 Czerwiec 2006 Kalka narodowa była już przytarta, jednakże udało się zachować wszystko co było pod rdzą.
Monsun Napisano 10 Czerwiec 2006 Autor Napisano 10 Czerwiec 2006 Hełm po odrdzewieniu został dokładnie umyty wodą z mydłem i natarty kremem. Niebawem doczyszczę hełm jeszcze bardziej i zakonserwuję chemicznie ....
Boruta Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Mam pytanko: jaki jest zewnętrzny obwód tej taśmy do fasunku w tym hełmie? Będę kleił swoją stalówkę i nie chciałbym jej za małej zrobić.Pozdrawiam
Czarek Napisano 14 Czerwiec 2006 Napisano 14 Czerwiec 2006 A jak sie ma fosol do kalek-można tak spokojnie smarować???
VASILI Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 acer a propo kalkomani: posiadam hełm wermchtu z oryginalną farbą i dość dobrze zachowanymi kalkomaniami... jak to zakonserwować? Jeśli mógłbyś powiedzieć to o jaki krem chodzi? aaaaa np: smarem grafitowym można to zakonserwować?/pozdrawiam i z góry dziękuję za informacjie
acer Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 Nie, nie samrem grafitowym :) To nie łożysko :))Kremik na odparzenia dla niemowląt ze względu na delikatność.Miałem kiedyś też wykopka m-40 i było widać adlerka i doradzono mi kiedyś pokrycie resztki kalki grubszą warstewką kremu i można było resztę konserwować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.