Mathew Napisano 16 Sierpień 2003 Autor Napisano 16 Sierpień 2003 Ta pancerna kopuła, pochodząca prawdopodobnie z któregoś schronu O.W.Ś. rygluje drogę wylotową z Siemianowic Śląskich. Kierunek Dąbrówka Mała.PozdrawiamMathew vel Rysio
Grzebiuszka Napisano 20 Sierpień 2003 Napisano 20 Sierpień 2003 Witam. Z tego co poznaje po zdjęciach ,to kopuła ta stoi w Zakładach Naprawczych Urządzeń Dźwigowych.Waży 18,1 t i służy do tarowania i sprawdzania dźwigów.jakby udało sie odczytać z niej numer ,to można okreslić z którego P.O. pochodzi.Pozdrawiam ,Grzebiuszka
Gość Napisano 21 Sierpień 2003 Napisano 21 Sierpień 2003 HEHE POTWIERDZAM BLOKUJE SZOSE W DABRÓWCE. A POZATYM W GMINIE BOBROWNIKI WIDZIAŁEM OSTATNIO GOSCIA KTÓRY MALOWAŁ TAM BUNKIEREK PRZEKOPYWAŁ OKOPKI......CIEKAWE KTO TO BYŁ???? CHWAŁA MU ZA TO.......!!!!
Mathew Napisano 21 Sierpień 2003 Autor Napisano 21 Sierpień 2003 Do Grzebiuszki.Mylisz się. Ona stoi na granicy Siemianowic Śląskich i Dąbrówki Małej na terenie hurtowni wyrobów hutniczych Centurion.PozdrawiamMathew
Mathew Napisano 21 Sierpień 2003 Autor Napisano 21 Sierpień 2003 Albo są dwie, albo kiedyś była tam a teraz jest tu.PozdrawiamMathew
Grzebiuszka Napisano 25 Wrzesień 2003 Napisano 25 Wrzesień 2003 Witam.Zmyliły mnie te dźwigi na zdjęciach w tle.Znam jedną kopułę wolnostojącą" - w tych nieszczęsnych zakładach dźwigowych,a drugą ciut obsypaną kawałkami betonu ,ale łatwą do wyjęcia - w zniszczonym obiekcie w Tąpkowicach.Podejrzewam ,że to jest któraś z tych dwóch kopuł(ze wskazaniem na tą z zakładów dźwigowych).Przy najbliższej okazji sprawdzę. Grzebiuszka
DUGI Napisano 26 Wrzesień 2003 Napisano 26 Wrzesień 2003 WITAM !Jest to kopuła ze schronu bojowego który znajdował się na obecnym terenie Huty Pokój w Nowym Bytomiu.Schron ten zniszczono ponieważ w tym miejscu miała powstać nowa hala produkcyjna (i oczywiście powstała).POZDRAWIAM DUGI
Mathew Napisano 26 Wrzesień 2003 Autor Napisano 26 Wrzesień 2003 Przekrzywiona kopuła w Tąpkowicach tkwi sobie nadal na swoim miejscu. Z wyjęciem jej to nie taka prosta sprawa.
Grzebiuszka Napisano 28 Wrzesień 2003 Napisano 28 Wrzesień 2003 Kopuła w Dąbrówce MałejRozmawiałem z bardzo sympatycznym właścicielem firmy Centurion i tak jak przypuszczałem kopuła ta pochodzi ze wspomnianych zakładów naprawczych dźwigów, które już nie istnieją. Właściciel firmy ,spodziewając się najgorszego ,czyli pocięcia i wywiezienia zabytkowej kopuły na złom zabrał" ją. Kopuła została zdemontowana 25 lat temu przez firmę Budusz" podczas oczyszczania terenu (m.in.polegającym na wysadzeniu jednego z bunkrów)pod nowe bloki w Rudzie Śląskiej. Numer kopuły to ZO 1938 143 N 1074. Porównując ten numer z innymi numerami kopuł na różnych P.O. wysnułem wniosek, że kopuła mogła pochodzić z obiektu na Goduli. Pozdrawiam, Krzysiek Mrówka-„Grzebiuszka”
Mathew Napisano 29 Wrzesień 2003 Autor Napisano 29 Wrzesień 2003 Czy te Zakłady Naprawcze znajdowały się na ulicy Rozdzieńskiego, w miejscu gdzie obecnie jest Castorama ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.