Skocz do zawartości

Kopuła

Mathew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ta pancerna kopuła, pochodząca prawdopodobnie z któregoś schronu O.W.Ś. rygluje drogę wylotową z Siemianowic Śląskich. Kierunek Dąbrówka Mała.

Pozdrawiam
Mathew vel Rysio

Napisano
Witam. Z tego co poznaje po zdjęciach ,to kopuła ta stoi w Zakładach Naprawczych Urządzeń Dźwigowych.Waży 18,1 t i służy do tarowania i sprawdzania dźwigów.jakby udało sie odczytać z niej numer ,to można okreslić z którego P.O. pochodzi.Pozdrawiam ,Grzebiuszka
Napisano
HEHE POTWIERDZAM BLOKUJE SZOSE W DABRÓWCE. A POZATYM W GMINIE BOBROWNIKI WIDZIAŁEM OSTATNIO GOSCIA KTÓRY MALOWAŁ TAM BUNKIEREK PRZEKOPYWAŁ OKOPKI......CIEKAWE KTO TO BYŁ???? CHWAŁA MU ZA TO.......!!!!
Napisano
Do Grzebiuszki.

Mylisz się. Ona stoi na granicy Siemianowic Śląskich i Dąbrówki Małej na terenie hurtowni wyrobów hutniczych Centurion.

Pozdrawiam
Mathew
  • 1 month later...
Napisano
Witam.Zmyliły mnie te dźwigi na zdjęciach w tle.Znam jedną kopułę wolnostojącą" - w tych nieszczęsnych zakładach dźwigowych,a drugą ciut obsypaną kawałkami betonu ,ale łatwą do wyjęcia - w zniszczonym obiekcie w Tąpkowicach.Podejrzewam ,że to jest któraś z tych dwóch kopuł(ze wskazaniem na tą z zakładów dźwigowych).Przy najbliższej okazji sprawdzę. Grzebiuszka
Napisano
WITAM !
Jest to kopuła ze schronu bojowego który znajdował się na obecnym terenie Huty Pokój w Nowym Bytomiu.
Schron ten zniszczono ponieważ w tym miejscu miała powstać nowa hala produkcyjna (i oczywiście powstała).

POZDRAWIAM
DUGI
Napisano
Kopuła w Dąbrówce Małej
Rozmawiałem z bardzo sympatycznym właścicielem firmy Centurion i tak jak przypuszczałem kopuła ta pochodzi ze wspomnianych zakładów naprawczych dźwigów, które już nie istnieją. Właściciel firmy ,spodziewając się najgorszego ,czyli pocięcia i wywiezienia zabytkowej kopuły na złom zabrał" ją. Kopuła została zdemontowana 25 lat temu przez firmę Budusz" podczas oczyszczania terenu (m.in.polegającym na wysadzeniu jednego z bunkrów)pod nowe bloki w Rudzie Śląskiej. Numer kopuły to ZO 1938 143 N 1074. Porównując ten numer z innymi numerami kopuł na różnych P.O. wysnułem wniosek, że kopuła mogła pochodzić z obiektu na Goduli. Pozdrawiam, Krzysiek Mrówka-„Grzebiuszka”

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie