Skocz do zawartości

ekshumacja spod Głowna

jagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z szanownych kolegów posiada informację na temat ekshumacji żołnierzy niemieckich pochowanych w lasa w okolicy Głowna (woj. Łódzkie)? Podobno odbyła się pod koniec lat 90-tych lub na początku nowego wieku. Za wszelkie wiadomości z góry dziękuję.
Pozdr. MJ
Napisano
Coś obiło mi się o uszy, słyszałem że szukali nieśmiertelników i przewozili szkielety na pólnoc na poligon wojskowy (nie wiem po co) a potem po miesiącu do niemiec. QB@
Napisano
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to nastąpiło w drugiej połowie lat 90-tych. Miejscowi opowiadali, że Rosjanie wieszali na drzewach Własowców w samych kalesonach do góry nogami". Przypominam, że to był styczeń 1945 r. Podobno w mogile przy drodze Głowno-Łódź pochowano ok 200 zabitych (?). Trochę chodziłem w okolicy z wykrywką, ale bez większych rezultatów - ślady I WŚ (zapalniczka mosiężna w dołku strzeleckim), resztki z września '39 (szkolny nabój do Mausera do nauki ładowania, skorupka jajka obronnego bez zapalnika, ślepak do Lebela z resztkami drewnianego pocisku), łuski od PPSz. I to wsio.

Ale uwaga: jeśli ktoś zna te okolice, to będę wdzięczny za sugestie co do tajemniczego obiektu w gęstym lesie na południe od szosy Głowno-Stryków. W zaroślach w środku lasu natrafiłem kiedyś na murowany obiekt, który w pierwszej chwili wyglądał na bunkier, ale niestety bliżej mu chyba było do podstawy słupa linii wysokiego napięcia (brak jakichkolwiek wejśc, otworów, okien).
Może ktoś zna też więcej szczegółów na temat składów paliwowych Wehrmachtu na północ od Głowna? Ślady wykopanych dołów są tam widoczne do dzisiaj, niestety odradzam kopania: REZERWAT (na skraju lasu znalazłem tylko ładownik do Mausa z 1914 r., jakąś część od broni z jednego z pułków artylerii niemieckiej z IWŚ i resztki płachty namiotowej).
Napisano
Może w tym lesie to pozostałości jakiejś (nie wykończone przed 1939r.) infrastruktury zakładów Norblin które funkcjonowały w Osinach.
A przy drodze Łódź- Głowno podobno nieziemsko się prali, rozmawiałem z kobieta która widziała pobojowisko, mówiłą ze pierwszy i jedyny raz w życiu widziała tyle czerwonego śniegu na raz
Pozdr. MJ
Napisano
A czy wiadomo coś bliższego o samolocie zestrzelonym w lesie pod Głownem?, podobno był to polski samolot ale pilotowali go Niemcy.
Napisano
Przy na lini okopów przy torach, było tylko troche złomu wojennego z pierwszej wojny, jakaś ostroga, odłamki pocisków altyleryjskich - ale nie wczuwalem się jeszcze w tamten teren.

pzdr fafik
Napisano
Byłem wczoraj w lesie pod Głownem, w miejscu gdzie prawdopodobnie była mogiła stoi duży drewniany krzyż dobrze widoczny z drogi Łódź Głowno. W lesie bardzo dużo odłamków, i lejów-musiał być tam potężny ostrzał. Fajnie się zachowały okopy przy drodze (stanowiska na km z obsługą). Ale jeśli chodzi o fanty to „głód i mizeria”.
Pozdr. MJ
Napisano
Witam.
Wiedziałem, że wcześniej czy później i ta miejscowość znajdzie się w większym zainteresowaniu na naszym forum.
Głowno to moja rodzinna miejscowość i nie ukrywam, że schodziłem w jej okolicach wiele miejsc.
Jeśli chodzi o ekshumację, to wspominałem o niej jakiś czas temu na forum, ale bez odzewu. Miała miejsce 2 lub 3 lata temu. Grób znajdował się w miejscu gdzie jest drewniany krzyż, po prawej stronie drogi w kierunku Łodzi.
Byłem tam już po ekshumacji. Po zakopanym dole, na wierzch leżały przekorodowane fragmenty puszek po maskach pgaz., amunicja w łódkach, pod drzewami leżała uprząż skórzana, bez kalmry.

Jeśli chodzi o zestrzelony samolot, to trafiłem na szczątki niedaleko wspomnianego Rezerwatu. Kilkadziesiąt drobnych elementów aluminiowych itp. Nie wiem, czy to ten o którym wspominacie, ale spadł tam na pewno.

Z września '39 prawie nic się tam nie trafia pomimo, że działania były dość duże, ale wychodzi za to I wojna.
Napisano
Szczegółowe informacje na temat ekshumacji powinny być w Urzędzie Gminy w Strykowie bo na jego terenie się ona odbywała lub w Nadleśnictwie Grotniki.
Pozdr. Andy
Napisano

Odnośnie odkrytego przeze mnie miejsca upadku samolotu wrzucam zdjęcia znalezionych kawałków. Niestety chyba nie bardzo można po nich zidentyfikować jaka to była maszyna.
Do 22.06 będę w okolicy to może dowiem się czegoś od okolicznych mieszkańców.
Pzdr. Andy.

Napisano
Składy paliwowe znajdowały się też w lesie przy drodze do Łodzi po lewej stronie. Były jednak mniejsze niż te na abrzeźni". Z opowiadań wiem, że paliwo było umieszczone w zbiornikach na płozach. Po wojnie płozy wykorzystywane były m.in. na ogrodzenia. Może uda mi się zrobić zdjęcie takiego płotu, bo wiem gdzie był. Na zabrzeźni jest kilkadziesiąt podłużnych dołów, w których były poukładane beczki z paliwem.
Pozdr. Andy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie