hefren Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 Witam. Mam pytanie - czy szukając monetek używacie sitka ? Zauważyłem, że masę czasu tracę na znalezienie pieniążka w bryle ziemi. Szczególnie ciężko znależć coś rozmiaru boratynki (które to znalezione też mnie cieszą). Byłem w kilku sklepach (supermarkety, AGD) i jedyne sitka to takie typowo kuchenne". Może ktoś podpowiedzieć gdzie można kupić sitko z trochę większymi otworami ? (No i oczywiście przystępnych rozmiarów). A może zrób to sam" ?
sloneczny Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 To co na foto to raczej się nadaje na plaże, gdyż piasek powinien być w miarę sypki. Jakoś nie wyobrażam sobie przesiewania zbitego czarnoziemu, nie wspominając o ziemi z resztakmi korzeni ;/ Wydaje mi się że najlepszym sposobem będzie zrobienie sita samemu, będziesz mógł je dopasować do swoich upodobań.
Raned Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Taki podbierak nadaje się do piasku i jest idealny na plaży natomiast nie nada się do szukania boratynek na polu.Twoje problemy mogą wynikać z kilku powodów: nie umiesz namierzać przedmiotu (najlepsza metoda na krzyż) lub Twój wykrywacz daje bardzo szeroki sygnał. Zaradzić możesz kupując pinpointer lub zmienić wykrywacz na bardziej punktowy, ewentualnie z funkcją namierzania celu.
kopijnik2 Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 mimo dość dokładnego namierzania drobne przedmioty mają zadziwiającą zdolność do ukrywania sięoto mój sposób:1 wybieram ziemię do zaniku sygnału, na czystą powierzchnię2 kiedy tracę sygnał - ostatnią porcję sprawdzam czy z sygnałem3 jeżeli od razu nie znajduję obiektu rozgarniam na dwie kupki i sprawdzam, operację ponawiam aż do skutkutrochę problemów jest z darnią bo trzeba ją rozcinać, a ciężkie obiekty potrafią wypaść obok
fraktal Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 Ja robię tak jak kopijnik2. A co do sitka to zwróć uwagę na to, aby nie było metalowe- wtedy będziesz mógł sprawdzić, czy fant znajduje się w piasku lub ziemi nabranej do sitka. Tak się to robi na plażach.
kopijnik2 Napisano 7 Czerwiec 2006 Napisano 7 Czerwiec 2006 jeszcze jest plastikowa łopatka (ogrodnicza)fiskarsa...
hefren Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Napisano 7 Czerwiec 2006 Mam pinpoint ale (jak to trafnie napisał kopijnik2) mimo dość dokładnego namierzania drobne przedmioty mają zadziwiającą zdolność do ukrywania się". Szczególnie rozmiarów boratynki. Robię podobnie jak ty, ale ostatnio grzebałem z 10 minut w kupce ziemi i nie znalazłem nic, choć wykrywacz piszczał - prawdopodobnie mógł to być jakiś opiłek. Z sitkiem poszło by raz dwa.
pulkownikt Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Tez dobrym sposobem w przypadku gdy mamy do czynnienia z małym przedmiotem jest połozenie wykrywacza obok. Nastepnie bierzesz garsciami ziemie w reke i machasz przed cweka aż do skutku. oczywiscie wszystkie zegraki, sygnety, metalowe guziki muszą zniknąć z Twojej reki bo wtedy i 20 minut można spedzić nad jednym dołkiem.pozdrawiam Pulkonwikt
QB@ Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Ja kupiłem nierdzewny kubek metalowy do survivalu za 3 paki , wywierciłem otwory i jestem zadowolony.
igor02 Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Witam. A nie prosciej kupić kawałek rury PCV o średnicy powiedzmy 110mm w sklepie z mat. hydraulicznymi. Później trochę zabawy z wiertarką i masz pewność że nie ma w tym metalowych elementów. Ja zrobiłem taką na próbę trochę jak od siekiery bo w pośpiechu ale zadanie awoje spełnia w 100%. Jutro postaram się zapodać fotkę.Pozdrowienia.
Anielskooki Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 Najlepszą metodą pozyskania sitka do monet jest zdemontowanie kraty z szyby policyjnego wv transportera.Trochę ryzykowne ale pozyskanie takiego sitka da Ci więcej adrenaliny niż wykopanie garnka złotych monet.A tak naprawdę osłona od małego wentylatorka(wiatraczka)nieźle się sprawdza.Małe,okrągłe i otworki takie że moneta nie przeleci.Anielskooki
luger Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=183938#184092
QB@ Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Dobra jest też łopatka do żwirku (kuwety) dla kota.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.