Męczyk Napisano 4 Czerwiec 2006 Autor Napisano 4 Czerwiec 2006 Witam Szanowne Towarzystwo! Studiuję historię na Uniwersytecie Gdańskim. Piszę pracę magisterską na temat zespołowej i indywidualnej (dzięki Samun:>) broni ppanc piechoty w drugiej wojnie światowej. Poszukuje namiarów na instrukcję do Kb Ur. Ponoć jest w CAWie. Prosiłbym o jakiekolwiek informacje na ten temat. Mój mail to meczykowski@gazeta.pl . Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję.
Męczyk Napisano 6 Czerwiec 2006 Autor Napisano 6 Czerwiec 2006 Mea Culpa, chodziło mi o Widdowmakera. za pomyłkę wszystkich zainteresowanych serdecznie przepraszam:)
tiaret Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 wystąp z pismem do WAT'u ...mają sztukę w stanie fabrycznym razem z instrukcją ...PZDR Tiaret
kolekcj Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 Jak potrzebujesz coś z tej listy to daj znać na maila.Karabin francuskiej piechoty Berthier'a wz.16Karabin francuskiej piechoty Berthier'a wz.16TabliceKarabin powtarzalny sys. Mausera wz. 1898 rKarabin powtarzalny sys. Mausera wz. 1898 rTabliceKarabinek polski wz.29Karabinek polski Mauser wz.29TabliceKarabinek polski wz.98Karabinek polski Mauser wz.98TabliceKb samopowtarzalny SWT sys. Tokariewa wz 38-40Kb samopowtarzalny SWT sys. Tokariewa wz 38-40TabliceAustriacki karabin syst. Manlicher wz 95Austriacki karabin syst. Mannlicher wz.95TabliceKarabin rosyjskiej piechoty gen. Mosina wz. 91Karabin rosyjskiej piechoty gen. Mosina wz. 91TablicePistolet Browning wz 1906 FN kal.6,35Pistolet Browning wz 1906 FN kal.6,35TablicePistolet Browninga wz 1900Pistolet Browninga wz 1900TablicePistolet Mauser wz.1902 kal.7,63 mmPistolet Mauser wz.1902 kal.7,63 mmTablicePistolet VIS wz. 1935 kal.9mmPistolet VIS wz. 1935 kal.9mmTabliceRęczny karabin maszynowy Browning wz. 28Ręczny karabin maszynowy Browning wz. 28Browning wz. 28 atlasRęczny karabin maszynowy FG-42Ręczny karabin maszynowy FG-42TabliceSamopowtarzalny pistolet Frommer-Stop wz. 1911 kal. 7,65Samopowtarzalny pistolet Frommer-Stop wz. 1911 kal. 7,65TabliceSamopowtarzalny pistolet Mauser wz 1910Samopowtarzalny pistolet Mauser wz 1910TabliceAmunicja do karabinka ( karabina) mauser wz.98Bezodrzutowe granatniki przeciwpancerne (pancerzownice)Browning High PowerBrowning kal. 9, wz. 03Ciężki karabin maszynowy ZB-53Francuski 8 mm karabin systemu LebelaGranatnik karabinowyGranatnik przeciwpancerny GzB-39Karabin Lee Enfield wz. No. 1, Mk. III.Karabin maszynowy MG42Karabin maszynowy DREYSE wz. 34Karabin samopowtarzalny ZH-29Karabin wojska rosyjskiegoKarabiny maszynowe MaximaLekki karabin maszynowy DREYSE wz. 13Niemiecka rusznica przeciwpancerna PzB-39Niemiecki karabin samopowtarzalny G-41 (W) wz.1941Niemiecki karabinek automatyczny MP-43Niemiecki pistolet maszynowy systemu SCHMEISSERA (model 28-1)Niemiecki pistolet maszynowy wz. 1940 (MP-40)Niemiecki pistolet maszynowy wz. 1941 (MP-41)ParabellumPistolet Browning wzór 1910, kal. 7,65 mm i 9 mmPistolet samopowtarzalny Walther P1 (p38) 9mmPistolet samopowtarzalny Walther PP 7,65 mmPodstawa- sanki do ciężkiego karabinu maszynowego MG-08Przyrządy celowniczeRakietnica systemu WALTHER cal.4Rakietowe granatniki przeciwpancerne OFFENROHR, PANZERSCHRECRewolwer NagantRęczny karabin maszynowy wz.1828 DPRęczny karabin maszynowy ZB-30Uniwersalna podstawa do ciężkiego karabinu maszynowego ZB-53Uniwersalna podstawa wz.1934 do karabinu maszynowego MG-34Urządzenie do strzelania z karabinu zza ukrycia
MAB Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 A czy ja mógłbym nieśmiało uśmiechnąć się w sprawie czegokolwiek na temat Maxima/Maximów i/lub naszego RKM-u wz. 28?Pozdrawiam, MariuszPs. Przepraszam za odejście od głównego wątku...
kolekcj Napisano 6 Czerwiec 2006 Napisano 6 Czerwiec 2006 To napisz do mnie na mail. Gdzieś go posiałem, a na forum go nie ma.
Męczyk Napisano 19 Czerwiec 2006 Autor Napisano 19 Czerwiec 2006 Napisałem do informacji naukowej WAT'u, tam nikt nie miał pojęcia co to jest UR:)Tiaret, mógłbyś podrzucić jakieś konkretne namiary na tego Ura i jego instrukcję?
Szarubek Napisano 21 Czerwiec 2006 Napisano 21 Czerwiec 2006 Witam. Proponuję w WAT nie szukaj informacji naukowej, tylko uderz do zastępcy dyrektora Instytutu Systemów Uzbrojenia - płk dr inż. Ryszard WOŹNIAK tel.(0-22) 683 - 93 - 77 e-mail: rwozniak@wat.edu.plPozdrawiam - Szarubek
Męczyk Napisano 7 Wrzesień 2006 Autor Napisano 7 Wrzesień 2006 Trochę to czasu zajeło, ale napisałem dp pana pułkownika Wożniaka. I otrzymałem informacje że mam szukać w Centralnej Bibliotece Wojska Polskiego. W CBW już byłem, więc czuję się upoważniony do postawienia pytania: Czy przetrwał choć jeden egzemplarz instrukcji do kb Ur? Chyba że po prostu jest to tak strzeżona tajemnica że zwykły magistrant z cywilnej uczelni nie ma do niej dostępu.Albo w mojej metodzie poszukiwań jest coś nie tak:)Czy któryś z Panów ma jakieś sugestie?
akagi Napisano 7 Wrzesień 2006 Napisano 7 Wrzesień 2006 Możesz spróbowac do CAW - w końcu piszesz prace naukową. Ale najpierw zdobądx pisma polecające ze swojej uczelni - najlepiej od dziekana, bo promotor to może byc mało .
akagi Napisano 7 Wrzesień 2006 Napisano 7 Wrzesień 2006 aha, no i w tym wypadku radze sie trzymac terminologii wojskowej - karabin przeciwpancerny wz.35 Kb Ur to jednak dalej nazwa potoczna
Męczyk Napisano 8 Wrzesień 2006 Autor Napisano 8 Wrzesień 2006 We wszelkich pismach kierowanych do różnych instytucji zawsze używam całej nazwy tej broni:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.