teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 WitamMam prośbę do grona znawców broni XIX w.Czy to moze być amerykańska wersja Berdana ? Kal.ok.15,7mm Dł.lufy ok.73cm.Jest to odtylcowy jednostrzałowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2006 Cudo nie ma iglicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2006 Gwint w lufie jakby pasował do gwintu na pocisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Jaka broń miałe jeszcze taki kaliber 15,7mm w tym okresie może w ten sposób uda się cos ustalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2006 Pocisk który z którym testowałem kaliber 15,7mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2006 I jeszcze nr.które wyszły po wysunięciu lufy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioS Napisano 10 Czerwiec 2006 Share Napisano 10 Czerwiec 2006 6 lini to 15,24 mm !!!Czyli kaliber 15,24 x 40R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 5 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2006 Szukałem w dostępnych mi encyklopediach broni XIX w. i nic Wiem ,że Berdany były w początkowej fazie 15,7mm.Rosjanie dopiero je przerobili na 11mm. ale ni jak nie pasuje ten okaz do Berdana wizualnie. Chyba ,że to jakiś prototyp amerykański ale natomiast znakowanie jest wytwórni CarskiejNie mogę ruszyć dalej z identyfikacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 12 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2006 ten jest też iglicówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 piękny okaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 8 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Może jakieś wskazówki gdzie szukać info o tej broniPozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 najlepiej by było odcisnąć profil wewnętrzny komoryfotka nr 5 na nic... tylko, że z kryzą, a to jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 5 Czerwiec 2006 Share Napisano 5 Czerwiec 2006 Ja sprawdziłem u LuchsaA ty?Nie wykluczyłbym Krnka. Duży potencjał twórczy i maszynowy. Opracował dużo konstrukcji, a nie mamy gwarancji, że wszystkie są w katalogach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 A czy lufa jest gwintowana? I jaki ksztalt komory nabojowej?Bo starsze karabiny przerabiano na srutowki, choc nie wiem czy jest naboj drutowy odpowiadajacy temu kalibrowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 9 Czerwiec 2006 Share Napisano 9 Czerwiec 2006 Wg mnie to jest broń myśliwska XIX wieczna do polowań na grubego zwierza, pewnie pochodzi z jakiegoś pałacu z okolicy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 4 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2006 Okaz piękny tylko jak się zwie ten okaz ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 3 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2006 Krnk miał 15,7 ale to napewno nie ten sprzęt z fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 WitamMam prośbę do grona znawców broni XIX w.Czy to moze być amerykańska wersja Berdana ? Kal.ok.15,7mm Dł.lufy ok.73cm.Jest to odtylcowy jednostrzałowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 fota2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioS Napisano 9 Czerwiec 2006 Share Napisano 9 Czerwiec 2006 Chab najbliższa konstrukcja.Inny kabłąk spustu i brak bezpiecznika.Dość podobne podstawy celownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Odciągając kabłąk spustu w dół lufa wysuwa się do przodu odsłaniając komorę na nabój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 foto 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 następna fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Celownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 zbliżenie celownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teach1 Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2006 foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
teach1
Witam
Mam prośbę do grona znawców broni XIX w.Czy to moze być amerykańska wersja Berdana ? Kal.ok.15,7mm Dł.lufy ok.73cm.
Jest to odtylcowy jednostrzałowiec
39 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.