Grand Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 A tzw.upowcowi" proponuje jak najszybciej deportować sie na Ukraine.Niech tam cuchnie.I wiedz upowcu" że u nas w Kraju są ludzie któży robią z takimi jak ty to czego sobie nawet nie wyobrazisz.Nawet Niemcy których byliście sługusami w większości nazywali was vel.popaprańcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Święte słowa kolego Grand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 NArodowiec i używa GLocka zamiast piastowskiego Visa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Amen Koledzy! Gorzej od nazistów to juz tylko upowców nienawidzę... Precz ze ścierwem zaśmiecajacym to Forum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 A tak na marginesie, Grand, o jakich ludziach mówisz? Tak z ciekawości pytam. Jacyś uliczni mściciele krzywd historycznych, czy jakieś bojówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł80 Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Panowie nie ma sensu, koleś rzuca tematy i nawet nie podejmuje dyskusji bo wie,że brak mu argumentów tak samo jak w głównej dyskusji o upa. Tylko jeden sens widzę w jego działaniu,chęć wyolbrzymiania i zrównania akcji odwetowych z mordami upa na Polakach!a na to pozwolić nie można.działa podobnie jak homosie metodą małych kroczków". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 danieloffSą tacy ludzie...Wierz mi.A swoją drogą każdy Polak powinien rozgniatać pod butym upowskie ścierwo!Dusić w zarodku!Paweł80Ten cały upowiec nie może mieć argumentów bo ich po porostu nie ma.A co mnie najbardziej boli to że takie parchy mieszkają w Naszym Kraju a nasza Ojczyzna jest wobec nich bezbronna.Mam nadzieje że nadejdą takie czasy że w Polsce nie bedzie ani jednego takigo zdrajcy bo chyba tak można powiedzieć skoro wychwala morderców spod znaku Tryzuba i to jeszcze mieszkając w Polsce.TO JEST PO PROSTU ZWYKŁY,JE... ZDRAJCA OMYŁKOWO TYLKO NAZWANY POLAKIEM.PZdrGrand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Grand, uwierz mi, ja też nie darzę sympatią apologetów UPA i OUN, ale twoja retoryka nienawiści przekracza pewne granice, nie wiem, czy to masz na myśli, ale ja rozumiem to jako namawiane do fizycznych ataków. Nie chciałbym, żeby z tego Forum zrobiło sie forum skinheadów i huliganów. Zwłaszcza nie rozumiem Twoich wypowiedzi w odniesieniu do Twoich wcześniejszych deklaracji gorliwej wiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 danieloffNiech mi Pan wierzy:nie jestem żadnym skinheadem ani huliganem.Nie moge po prostu znieść takiego kolesia jak upowiec.W ramach rozeznania przed wyprawami z wykrywką rozmawiam z wieloma starsztmi ludzmi i mówią mi co to byli za ścierwa.Znam z pierwszej ręki ich morderstwa na kobietach,dzieciach.Nie tak dewno rozmawiałem z pewnym staruszkiem który z daleka widział jak upowcy ścinali siekierą kilku Polaków.Rozmawiam nie tylko z weteranami NSZ,WiN ale też ze zwykłymi ludzmi.I przyzwolenia dla takich ludzi" którzy gloryfikują upa nie bedzie i być nie powinno.Trzeba z nimi po prostu radykalnie walczyć i rozdeptywać jak pluskwy.Czy naprawde wydaje się Panu że nie mam racji?PzdrGrand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Ja też znam bezpośrednie relacje o wyczynach rezunów spod znaku tryzuba, chociażby od mojego dziadka, ktory zetknął się z nimi po tym, jak został wysłany w 1946 roku w Bieszczady. Opowiadał, co Ukraińcy z UPA wyprawiali z polskimi cywilami, żołnierzami, a nawet z ludnością ukraińską, która zdecydowała się wyjechać - np. ostrzelanie kolumny wozów ukraińskich chłopów, którzy zdecydowali się na przesiedlenie na ziemie zachodnie (wiem, wiem, przesiedlano ich siłą, ale byli i tacy, którzy woleli solidne murowane gospodarki na Pomorzu niż goszczenie sotni striłciw co drugi dzień i bunkier pod stodołą). Ale zrozum, rozmawiamy na poziomie teorii, to, ze jakis prowokator wypisuje brednie w internecie to nie powód, żeby namawiać do ataków na obcokrajowców lub po prostu myślących inaczej. Nie pomścisz tym sposobem ofiar tamtych lat, no i chyba sa lepsze sposoby afirmacji polskości, niż wygrażanie pięścią. Jestesmy ponad to, gość i tak nie ma argumentów, a po co upodabniać się do wrogów" i odbezpieczać Glocka w kieszeni? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 danieloffMa Pan troche racji.Ale tu nie chodzi o upodabnianie sie do wrogów ale kto tego glocka szybciej odbezpiczy.Przeciez mówiąc czysto teoretycznie może się zdarzyć taka sytuacja że tzw.młodzi upowcy zorganizują sobie np.manifestacje w Warszawie gdy bedziemy bierni lub w pozycji wyczekującej?Nieprawdaż?Przecież to jest możliwe...Wydaje mi sie że radykalny język wobec nich jest konieczny.Zresztą inaczej sie z nimi nie powinno rozmawiać.Przychodzi mi do głowy taka analogia:CO BY BYŁO GDYBY MOCARSTWA ZACHODNIE PRZED WOJNĄ ZACHOWAŁY POSTAWE BARDZIEJ RADYKALNĄ WOBEC HITLERA?Liberalni to możemy być dla żon,dziewczyn itp. a nie gdy chodzi o Nasza Ojczyznę.PzdrGrand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Grand, ja akurat nie jestem arodowcem" w sensie, w jakim Ty to rozumiesz, chociaż interes naszego kraju jest dla mnie rzeczą niezwykle istotną, jakkolwiek byś o mnie nie myslał, ale pomysł strzelania lub fizycznej eliminacji ludzi, których myśli, słowa lub czyny niekoniecznie zgadzają się z moim światopogladem jest dla mnie niepojęty. Nie jestesmy w stanie wojny, żyjemy w europejskim kraju, są inne sposoby dyskusji, ale dobrze, nic już nie piszę, może nie doceniam skali grożącego nam niebezpieczeństwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 danieloffŻle mnie zrozumiałeś...Nie namawiam do strzelania do ludzi.To z glockiem to była METAFORA.Życze troszke wiecej intuicji czytelniczej.PzdrGrand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 W takim razie co miałes na myśli? Cytuję:Trzeba z nimi po prostu radykalnie walczyć i rozdeptywać jak pluskwy"u nas w Kraju są ludzie któży robią z takimi jak ty to czego sobie nawet nie wyobrazisz"Rzeczywiście, bardzo subtelne metafory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 OK, kolego Grand, idzie weekend, zakopujemy topory a wyciągamy łopaty:-) Udanych łowów i do pogadania następnym razem!Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Słusznie Kolego Danieloff.Wyciągamy łopaty.Jutro jade na Wrzesień a niedziela niemczyzna.PzdrGrandP.S.Też życze Ci udanych łowów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upowiec Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2006 Witam !Dopiero dziś odnalazłem mój wątek przeniesiony z forum głównego, w związku z tym przepraszam za długą nieobecność.Przeczytałem wszystkie wasze wypowiedzi, ale nie znalazłem nawiązania, niestety, do tematu wątku.Jedynie michałł" zbliżył się do tematu, wspominając o dokonaniach Karty".Myślę, że na temat Borownicy napiszę niedługo coś więcej, na razie chciałbym przypomnieć, że miejscowość ta była polem bitwy również w 1939 roku, zginął tam pułkownik Kotarba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 A tu jesteś mój ty drogi ohaterowszcziku" Mam pytanie. Czy nadal uważasz UPA za bohaterów Ukrainy jak to już kiedyś powiedziałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szach Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Współcześni apologeci Stepana Bandery i OUN-UPA!http://www.jednodniowka.com/articles.php?id=25&PHPSESSID=8d1e9b5da92df4e92c70439321fd61e1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Witam !!!Moze to nie na temat z wątku ale na pewno w temacie sie miaściNiektórzy forumowicze trwierdzą że wina konfliktu polsko ukraińskiego leży tylko po stronie polskiej a eksterminacje ludności zaczely sie w 1945r. (zależy do jakiej nacji się odnosi) Czytam właśnie książkę traktującą o działaniach wojennych na podlasiu i tu co....Nie mogłem sie powstrzymać , zrobiłem fotę i chcę ją pokazać by niektórym przypomnieć co nie co. Ponieważ albo niechcę pamiętać albo sa zwykłymi prowokatorami. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upowiec Napisano 16 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Witam !Ciekawy to temat, i może warto założyc osobny wątek na ten temat ?Ja słyszałem również o kilku takich wystąpieniach, i chetnie napiszę na ten temat.Co do samego konfliktu polsko-ukrainskiego, to zaczął się dużo wczesniej, zresztą nawet w dwudziestoleciu międzywojennym prowadzono działalność terrorystyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Najbardziej znane są zabójstwa Pierackiego i Hołówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upowiec Napisano 16 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Tak, ale bywały też napady na urzędy pocztowe i konwoje z pieniędzmi, palenie stogów ze zbożem, czy przecinanie linii telefonicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szach Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 ZUBIKED,Jeszcze przed zawarciem układu Ribbentrop-Mołotow, Abwehra wraz z bedącymi na jej usługach przywódcami nacjonalistów ukraińskich przygotowała plan nacjonalistycznej rebelii na tyłach armii polskiej. Zawarcie paktu R-M co prawda zdezaktualizowało tę sprawę, ale nie do końca. Nacjonaliści wzięli się sami do roboty, czego efektem były antypolskie wystąpienia oraz liczne morderstwa na luźnych grupach polskich żołnierzy cofajacych się i usiłujacych przedostać się do Rumunii. Jednym z tych ohaterów" napadających na polskich żołnierzy był autor Lytopisu upa, niejaki Łew Szankiwskij. Jak będę miał trochę czasu a Ciebie to interesuje to napiszę na ten temat więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZUBIKED Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Witam !!!Znana mi jest historia konfilktu polsko ukrainskiego (chociaż nie na tyle jak bym chciał)i wiem że sięga on dużo dalej wstecz. Lecz chodziło mi o to że pozwolę sobie powtórzyć:Niektórzy forumowicze trwierdzą że wina konfliktu polsko ukraińskiego leży tylko po stronie polskiej a eksterminacje ludności zaczely sie w 1945r. (zależy do jakiej nacji się odnosi) To stwierdzenie pojawilo sie w wątku UPA którego już nie ma - fakt pojawiło się dużo emocji i niepotrzebnych słów.Mam nadzieję że ten wątek będzie bardziej konktetny więc zachęcam do dyskusji.Zmieniła się tez postawa Pana upowca jak sądze ponieważ(czytałem w którymś wątku jak Pan określa mianem MY mówiąc o polsce i polakach)Proszę mnie źle nie zrozumieć nie jestem polskim ortodoksem wystarczy - polakiem który nie lubi (jak każdy zresztą) gdy przerabia" się historię i fakty dla własnych potrzeb bo wtedy już niewielka granica dzieli od totalitaryzmu i wszelkiego co złe a cierpią na tym najmniej winni. Prawda powinna być kluczem do zgody, no dobrze znormalizowania stosunków.Prawda Pana i prawda moja. Bo jak mniemam nie zaprzecza Pan co do tego że zbrodnie i sadyzm były niepotrzebne. A najbardziej mnie boli to że gineły osoby nie uwikłane w konflikt wystarczyło że były Polakami zasłużyłyłi na śmierć z rąk swoich sąsiadów nieżadko spokrewnionych ale innej wiary.Może teraz jakaś wypowiedź strony przeciwnej tak dla równowagi skoro mamy taką możliwość w postaci przedstawiciela broniącego i sławiącego Nacionalistów Ukraińskich.Jeszcze raz podkreslam: gdy jest wojna giną wojownicy a nie cywile.Skąd ta nienawiść do PolakówPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.