Skocz do zawartości

pacyfikacja Borownicy 1945

upowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Widze koleś postawił na pernamętną propagande!!!w wątku o upa argumentów mu brakło to teraz zakładają tematy na forum gazety i podaje linki!!widze mam ta paru kolegów i się nakręcają nawzajem bogrobowcy bandytów!!!

A ja uważam, że należałoby skorzystać z okazji i dopóki Krew i honor" jeszcze działa to wsatić na ich stronę jego dane!!! NIe nawołuje tu do nienawiści(uważam, że ta organizacja powinna zostać rozbita ale dopiero po tym jak zrobi z nim pozadek!!!)

Trudno byc obiektywnym , temat jest bardzo trudny jak cała nasza historia - jest mnóstwo relacji dotyczacych zbrodni ukrainskich , jest też trochę dotyczących zbrodni popelnionych przez Polaków. Nie chodzi tu o licytowanie sie iloscia trupów - sam fakt ze do tego doszlo jest przerazajacy.
Mialem kiedys watpliwa przyjemnosc uczestniczyc przy ekshumacji 8 cial - sam ich znalazlem wiec moglem poasystowac. Byli to wlasnie zolnierze UPA - widok straszny nawet kiedy oglada sie same kosci - strzal w tyl glowy , rece zwiazane grubym drutem , unickie medaliki.
To tez byli ludzie, niektorzy nie mieli wyboru musieli isc do and". Nie wiem kim byli , czy zabili jakichs Polakow?
Problematyka wojny polsko-ukrainskiej zajmuje sie od lat i staram sie zrozumiec - jest to trudne jak sie oglada zdjecia dzieci powiazanych drutem kolczastym , ale najlatwiej jest nienawidziec.

Pozdrawiam
Michał

chyba pierwszy raz w historii tego forum -popieram wypowiedzi Granda w kazdym słowie i poście- podobne zdania napisałem w topiku UPA

A wszystkim chcącym rozczulać się nad ukrainskimi ofiarami chciałbym powiedzieć ze na TERROR ODPOWIADA SIĘ JESZCZE WIĘKSZYM TEROREM (psalm 21 bibli zycia P.Parowoza)

michał - poczytaj lub niech ci opowiedzą jeszcze żyjący swiadkowie do czego ci ludzie" byli zdolni a pózniej sie rozczulaj- ciekawe czy miałbyś takie samo zdanie gdyby ci ludzie" zabili ci żone i dzieci wtedy wiedząc gdzie sa pochowani sikał byś codziennie na ich groby

Parowóz
Ja też nie spodziewałem sie że kiedykolwiek bede miał taki pogląd jak ty na określoną sprawe...Ale jak widzisz historia też jednoczy.
I przychylam sie z cała odpowiedzialnością do postu który napisałeś wyżej.

Jasne, byle tylko nie szukać tego wroga na siłę. Spokojnie z tą dumą, Grand, bez podniety. A w nawiązaniu do tematu - mój dziadek w 1946 i 1947 roku walczył jako oficer LWP w Bieszczadach, niechętnie wspominał te czasy, ale jak już się go namówiło, opowiadał o strasznych rzeziach, jakie upowcy sprawiali Polakom, zarówno żołnierzom jak i cywilom. Nie rozumiem, jak można szukać usprawiedliwienia dla tych czynów. Być może z braku bardziej chlubnych historycznych faktów, Ukraińcy odwołują się do tego, co mają.

Nie zapominajmy że część tych ezunów" to byli przed wojną obywatele polscy. Jeśli nieobca jest wam historia tych ziem i stosunku władz polskich sczególnie tych po przewrocie majowym, do mniejszości to może dotrze do Was ,że nie ma akcji bez reakcji.

Grand - Ty widzisz Polske narodowo katolicką - a mnie nie po drodze z kościołem ja widzę ten kraj jako demokrację europejską w której kościół i jego działania jest kontrolowany przez państwo -chciaż też nie lubie pedarastów

Podstawą funkcjonowania każdego normalnego państwa jest rozdział koscioła, religii od instytucji państwowych. Mam nadzieję tak samo jak Ty, Parowóz, że dorównamy do tego standardu, kiedy niekompetentni politycy nie bedą już szukać brakujacego im autorytetu czepiając się kościelnej klamki. Świadoma religia to sprawa indywidualna, każdy ma prawo do swojej wiary, byle nie narzucał jej innym.

Mój Ś.P. dziadek na samo słowo Ukrainiec" pluł i przytaczał sposoby zastosowania gwoździ i sztachet w płocie przez Ukraińców.
Ś.P. babka małżonki robiła się blada i za nic w świecie nie chciała wspominać tego, przez co przeszła - chyba wiem dlaczego.
Dzisiaj ich i ludzi im podobnych jest wsród nas coraz mniej. Przechodzą do historii razem z wydarzeniami, których byli mimowolnymi uczestnikami i ofiarami. Zatem niech historia pozostanie historią, niech nigdy więcej się nie powtórzy.
My z kolei nie zapominajmy, ale też nie wypominajmy - było minęło.
Amen.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie