Skocz do zawartości
  • 0

Kosa" do identyfikacji

pająk

Pytanie

Napisano

Wie ktoś może co to za nóż?
Kupiłem na pchlim targu w Kazimierzu Dolnym, facet twierdził, że to z gór" - tylko jakich? Długość po prostej 22,5 cm. Z góry dziękuję za pomoc, w ogóle się nie znam na tych rzeczach.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze zdjęcie z drugiej strony. Sporo korozji, widać stal nie za dobra. Pochwa drewniana obszyta skórą. Wykonanie dość prymitywne, pachnie mi jakąś manufakturą albo prywatną twórczością chłopa.

Napisano
wzór historyczny używany od paru wieków
takie modele używała armia (np w bitwie o Monte Cassino)
trudno wypowiadać się o autentyczności na podstawie skanów
na potrzeby turystów produkuje się setki takich
a występują tysiące cywilnych (ludowych)
używałem takiego jako maczety, rewelacja
Napisano
Co do bić to trudno powiedzieć, jak będę w sobotę w garażu to go oczyszczę bo na razie nie mam czym. Mam wrażenie, że skóra jest zużyta naturalnie, nie postarzana (np. wytarcie przy gwoździu, chyba nie bardzo widoczne na zdjęciu). Ale mogę się mylić, w końcu wszystko się da zrobić. Dałem za niego 3 dychy więc strata niewielka jakby co.
Napisano

Ten na maczetę chyba za mały, facet miał jeszcze jeden (za 100 zł) o długości ok. 45 cm - tamten by się nadawał :)
Powęszę w sieci żeby uzupełnić wiadomości, teraz wiem czego szukać.
P.S. Do czego są te ząbki na ostrzu?

Napisano
jeżeli jednostronnie ostrzone, to do lin

bardzo często kukhri występowały w parach" duży i mały, często oprawa małego złączona razem z dużą
może to była taka para
Napisano

Jak mi się znudzi to będę o Tobie pamiętał. Ale póki co raczej go sobie zostawię bo fajnie wygląda. Na fotce ostatnia po prawej stronie jest rękojeść (właściwie fragment) tego większego, mój w środku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie