KoMbAtAnT Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 WitamDostalem zdjecie pradziadka w PSZ na zachodzie i teraz tylko pytanie, jakie odzialy posiadaly prawdopodobnie granatowe(czarne)- żołte wypustki na kolnierzach, nie wiem jak to sie zwie fachowo, wiec prosze mi wybaczyc gafe :) Czesc granatowa to ta głowna,a czesc zolta to tylko gorna otoczka. Z gory dzieki za informacje. Oprucz naszywki poland nie ma innych ajerow"pzdr
danieloff Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 Sprawdzę wieczorkiem i jutro napiszę, albo zrobię fotkę całej tablicy.
KoMbAtAnT Napisano 29 Maj 2006 Autor Napisano 29 Maj 2006 Dzieki wielkie, czekam z niecierpliwoscia.pzdr
Dunczyk Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 Witaj, to się nazywa patki, Barwy granatowo - żółte to znaki piechoty oczywiście. Na battledressach patki te miały kształt..... nazwijmy to latawców", na mundurach wyjściowych oficerów i starszych podoficerów miały kształt trapezoidalny. Kolory te były kontynuacją barw broni jeszcze sprzed września 39 roku
danieloff Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Kombatant - wielkie sorki, ale nie miałem wczoraj czasu zrobić Ci fotek tych tablic, dzisiaj zrobię na 100% i jutro wstawię.
KoMbAtAnT Napisano 30 Maj 2006 Autor Napisano 30 Maj 2006 WitamNic sie nie stalo, czekam z niecierpliwoscia :)Dunczyk dzieki za odpowiedz, to teraz juz kontaktuje, jesli przejeli tradycje wrzesniowe. A tablica Danieloff' zawsze sie przyda dla wiedzy :)pozdrawiamLeszek
Dunczyk Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 wiesz...nawet nie tyle przejęli co kontynuowali, PSZ/Z były w prostej linii kontynuatorem wojska polskiego z kraju stąd barwa była wprost wzięta z tradycji wojska polskiego, granat i żółty to nawet zdaje się od czasów napoleońskich czy wczesniej jest kolorem piechoty
danieloff Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 I legenda, mam nadzieje, ze coś widać, na papierze kredowym ciagle wychodzi mi odblask na fotce, nawet bez lampy.
danieloff Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 I jeszcze naszywki kołnierzowe I i II AWP - nie tylko PSZ na zachodzie nawiązały do dawnych barw broni.Pozdrawiam!Daniel
grba Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Proporczyki kołnierzowe, piękna kawaleryjska tradycja, która początek bierze w r. 1919 (?).
danieloff Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 OK, najlepiej lubelska PERŁA - nektar studenckich czasów:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.