Leuthen Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 każdy może się w czymś machnąc nawet przybliżając fakty..." Owszem - ale od kogoś z tytułem naukowym doktor" wymaga się czegoś więcej niż bezmyślnego podawania informacji bez jej weryfikacji - a tak właśnie postąpiła Sula. Nawiasem mówiąc - autorem owej bzdurnej informacji, którą jak papuga powtórzyła pani doktor, był nie kto inny, a Piotr Kruszyński... Co do referatów - miałem wrażenie, że niektórzy prelegenci dokonują wielkiej improwizacji". Ponadto postawiłbym pytanie - co nowego powiedziano na tej konferencji, o czym nie wiedziano przed nią? Mam dziwne wrażenie, że nie było tego dużo... Nie mam zamiaru ulegać cukierkowej atmosferze - mi się ogólnie podobało, ale wytknięcie błędów i niedociągnięć jest KONIECZNE. PozdrawiamLeuthen
chwalow Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Leuthen: owszem masz racje - od cukierków niszczą się ząbki ;) Możesz przybliżyc tą bzdurę Pani DR ? akurat na jej prelekcji byłem na wodzie mineralnej" i pogawędce z Panią Prezes - i widocznie mi umknęło.Faktem jest ze za wiele nowości niestety nie padło z ambony" ;) Ale mieliśmy okazje oglądnąć zamek w taki sposób w jaki raczej normalni śmiertelnicy go nieoglądną. Fakt brakowało dyskusji i to bardzo....
deepdarkness Napisano 30 Maj 2006 Napisano 30 Maj 2006 Ja też liczyłem na dyskusję. Spodziewałem się, że przybyli zasypią wygłaszających masą sensownych pytań.Ogólnie prelekcje traktowały o rzeczach, które dla słuchaczy nie były żadną nowością. Bynajmniej ja nic nowego z nich nie wyniosłem ( no może poza informacją o odkrytym lotnisku).
Ang Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Uzupełniając informacje podawane na forum chciałbym dodać, że byliśmy w tuneliku ciepłowniczym a nie administarcyjnym został wybudowany około 1915 roku i prowadził od kotłowni do zamku, i w druga stronę do zabudowań stadniny. Górna część jest to odgałęzienie techniczne prowadzące do piwnic budynków przy Oślej bramie. Jeszcze w latach 70 można było wejść przez ten tunelik do zamku ale w chwili obecnej zabetonowano właz pod basztą. W ubegłym roku prawie z całego tuneliku wymontowano rury ciepłownicze razem z uchwytami. Tunelik jest dostępny nikt go obecnie nie dozoruje wejście znajduje za amfiteatrem wchodzi sie przez właz rewizyjny.Szkoda, że w piatek nie odbyła sie dyskusja ale jak pamiętacie spowodowane to było przez prelegentow którzy swoimi przedłużającymi się wypowiedziami zagospodarowali cały czas przeznaczony na dyskusję. Kaplica grobowa Hochbergów została faktycznie sprofanowano przez Rosjan zaraz po zajęciu zamku ale największe szkody spowodowali poszukiwacze którzy włamywali się i nadal włamują do tego budynku.Pod krypta grobową znajduje się tunelik wychodzący na zewnatrz budynku, obecnie zasypany, i to pewnie tak intryguje poszukiwaczy.Zwróciłbym uwagę na Stary Zamek w którym byliśmy w niedzielę jak pewnie widzieliście stoi on na fundamentach budowli powstałej w XIII w. w zwiaku z tym wnioskować można, że istnieja tam podziemia, teren ten nigdy nie był dokładnie spenetrowany a betonowe słupy stojące na drodze przed budowlą wskazuja na to, że teren był tak samo strzeżony w czasie wojny jak i sam zamek Książ.
Bocian Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Kolejna galeria z konferencjihttp://odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=ksiaz_chwalow
Bocian Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 I kolejna galeriahttp://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=ksiaz_robert
Bocian Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 I jeszcz jedna galeriahttp://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=ksiaz_marcin
Bocian Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 I znowuhttp://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=ksiaz_jargrze
Bocian Napisano 2 Czerwiec 2006 Napisano 2 Czerwiec 2006 http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=ksiaz_adam
deepdarkness Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Hmmm...Jakoś cicho tutaj:-(((Na zamku było z 300 osób a tu ledwo 10?1?
dr.faustus Napisano 15 Czerwiec 2006 Napisano 15 Czerwiec 2006 Tylko 10,bo zapewne zdecydowana większość to była tylko dla samego faktu brania uczestnictwa w imprezie.Ot,taki plenerowy komercjalizm....Wycieczka niczym nie zakłócona dla matki,ojca,dzieci...Nie zabrudzone ubranie ,bo wszystko wyłożone jak na dłoni....Wystarczyło spojrzeć ile osób zdziwionych było w poszczególnych punktach programu,kiedy to rzeba" było wejść i się pobrudzić...Mnie rozbawiła jakaś paniusia" w szpileczkach...!!Na tego typu imprezie,gdzie przewidziane były przemarsze" i zwiedzanie z buta"...niestety nie była ona odosobniona w swym nieudolnym dobiorze garderoby...to był częsty widok i przypadółość konferencjowiczów"-a może raczej należałoby napisać urystów"....Więc po co mają dzielić się wrażeniami....lepiej zamknąć się w czterech ścianach,potem ponakręcać kolejną książką bez możliwości weryfikacji tego w terenie...po co zajmować jakieś stanowisko...a nie daj boże wziąć udział w dyskusji czy polemice na miejscu,kiedy była ku temu okazja....Trochę to wszystko przykre,no ale cóż....Nie zmienimy tego...Lepiej dla niektórych snuć pseudowywody na forum i nabijać niby ilość postów,zupełnie jakby od niej zależał ich wizerunek i autorytet...auto",bo to tylko w ich własnych oczach...Ot,tyle... :)Pozdrawiam.
junior33 Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Na jakiej długości zawalony jest ten szyb i czy sięga on maszynowni wind?
Ang Napisano 27 Czerwiec 2006 Napisano 27 Czerwiec 2006 Zdjęcie które pokazujesz przedstawia szyb ale klatki schodowej. Znajduje sie on w chodniku prowadzącym od strony tarasow. Szyb klatki schodowej nie jest zasypany poprostu nie zdołano zamontować schodów.. Prawdopodobnie chodzi ci o szyb do którego dochodzi ten chodnik. Szyb ten miał mieć głębokość około 50m i średnicę 6 m nigdy nie został ukończony w latach 60 został zasypany a 4 lata załozono na nim czpę betonową. Przy końcu chodnika za szyben klatki schodowej widać zawał powstaly po zasypaniu tego szybu. Wracając do przedstawionego zdjęcia to zwróciłbym uwagę na jego górną część widać tam płytę metalową/w tej chwili bardzo skorodowaną/ tę płytę zamontowano od góry i na nią wylano beton stanowiła swoisty szalunek jednak w chwili obecnej nie można odnalżć wejścia które znajduje sie nad płytą a z planów wynika ,że jest tam conajmniej 6 metrowa pustka.
junior33 Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Ang dziękuję za garść informacji.Wiem,że podczas konferencji udostępniono maszynownię wind.Znajdują się tam 2 szyby.Chodzi mi o ten obok windowego.Czy wiadomo na jakim poziomie jest on zagruzowanylub zabetonowany.
Ang Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 W bryle Zamku Książ jest łącznie 11 szybów windowych w niektórych miały funkcjonować, lub funkcjonują po dwie windy. Częś szybów, w trakcie przebudowy po 1943, rozmontowano.To znaczy wymontowano urzadzenia dżwigowe, a winnych miejscach wybudowano zupełnie nowe , przeważnie w ten sposób, że obok szbów windowych budowano szyb klatki schodowej. W chwili obecnej nie natrafiono na żaden szyb który miałby bespośrednie połączenie z podziemiami.Wiadomo jedynie, że takie połączenie miałby szyb który zjadował sie przed dziedzińcem zamkowym ale jak wiadomo jest on zasypany. W czwili obecnej w zamku trawją prace polegające na odgruzowaniu jednego z szybów, zwiazane jest to głównie z przygotowaniem nowej trasy turystycznej tematycznie związanej z okresem II wojny światowej i przebudową zamku. Szyb o którym wspominasz miał połączenie z pierwszym poziomem piwnic.
Boruta Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Więc po te windy, jak się z niczym nie łączą?Pozdrawiam
junior33 Napisano 28 Czerwiec 2006 Napisano 28 Czerwiec 2006 Czy to jest wejście do korytarza dochodzącego do sztolni nr 1?
Boruta Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 To ostatnie, to jest chyba kawałek platformy od windy.Pozdrawiam
sandr Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 To ostatnie zdjęcie kojarzy mi się z grobowcem usytuowanym w parku zamkowym. Metalowa konstrukcja pozwalała na opuszczanie do krypty trumnien, ułożonych na niej poziomo...PSdo grobowca istnieje drugie wejście z zewnątrz (wchodziłem jako dzieciak).
klod31 Napisano 29 Czerwiec 2006 Napisano 29 Czerwiec 2006 Ogólnie było fajnie, wspaniali ludzie (pozdr dla Sylwi i Rycha)tylko że czas który dano na przejście pozdziemi to normalnie sprint 15minut na takie podziemia to stanowczo za krótko.Bardzo fajna sprawa z kolorkami ale coś w południe grupy zaczeły się mieszać, byliśmy w ekipie żółtych.Szkoda tych podziemi bo chyba to była gówna atrakcja tej konferencji , no cóż........
dr.faustus Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 do Juniora, ta metalowa laweta znajduje się w grobowcu Hochbergów,znajdujacym się na terenia zamkowego parku.Wejdź na jedną z galerii kolegów z konferencji,kilka grup weszło do wnętrza krypty...
deepdarkness Napisano 1 Lipiec 2006 Napisano 1 Lipiec 2006 Zamurowane wejście prowadzi do krypty. Na zdjęciu tego nie widac, ale za wózkiem do trumien jest otwór drzwiowy, przez który można zejsc na dół.
junior33 Napisano 2 Lipiec 2006 Napisano 2 Lipiec 2006 Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.