Skocz do zawartości

Przeszukiwanie lasu - jaką metodą?

Mirass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam takie pytanie.
Jaka metodą przeszukiwać las - około 70 letni.
Wiem napewno że jest tam zakopana broń oddziału AK, ale Dziadek dokładnie nie pamiętał, w którym to miejscu było. Jest tam zakopane:
2xMP,
kilka mauzreów, sten i parabelka
Z leśniczym nie ma problemów bo to znajomy.
I nie bardzo wiem jak się do tego zabrać aby to napewno znaleźść. Las na wymiat 500 x 800 m

Mirass
Napisano
Na początek proponuję poszukać w okolicy jakich charakterystycznych miejsc (szczególne drzewa, pagórki, etc.).
Jesli nie da to porządanych rezultatów, to trzeba systematycznie sprawdzić cały las. Podzielić go na obszary mnie więcej o kształcie kwadrtów i je sprawdzać. Najważniejsze, żeby dwa razy nie szuakć w tym samym miejscu, warto jakoś oznaczyć granice kwadratów i zaznczać tereny już sprawdzone(np kolrowy materiał na drzewie, etc.). To dość cieżka praca ale pomaga uniknąc przeoczenia jakiegoś miejsca, zresztą dla takiego skarbu warto:)
Napisano
Jeżeli informacja jest pewna na 100%, to warto jest przeszukac cały las dzielac go na kwadraty. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i metodycznie czesać" cały las. Dla takiego skarbu, jak wymieniłeś, warto tak zrobić.
Napisano
Cześć!

Proponuję abyś najpierw dość szybko przemaszerował cały las zygzakiem. Jeśli jest ta broń w jednym miejscu to powinna dawać dość silny sygnał i ciężko by było ją przegapić.
A dopiero gdy nie przyniesie to efektu to zacznij penetrować systematycznie, sektor po sektorze.

Pozdrawiam!
Napisano
Przede wszystkim raz jeszcze (a moze nawet i kilka razy) zweryfikowalbym u zrodla (czyli u owego dziadka") pozycje lesna tego skladu - ze zrozumilaych wzgledow (wiek, zawodna pamiec) pomieszanie rejonizacji, kierunkow jest bardzo mozliwe...
Tak by pozniej nie okazalo sie, ze jest to owszem las ale po drugiej stronie drogi.

Jezeli z kolei las znajduje sie w stosunkowo niewielkiej odleglosci od miejsca zamieszkania dziadka" nalezy sprobowac przekonac go do wspolnego rekonesansu terenowego.
To moze chociaz zawezyc obszar poszukiwan po przypomnieniu sobie przez autora ziemskiej kryjowki np. charakerystycznych miejsc (wzniesien, etc).

Napisano
Witam!

60 lat temu ten las był pewnie gęstym młodnikiem, ale myśle, że jeśli ktoś zakopywał broń, to pewnie robił to w głebi lasu. Podziel las na kwadraty, ale odpuść sobie (przynajmniej z początku) pas lasu tak z 50 m od krawędzi z każdej strony.

pozdrawiam
wilhelm6
Napisano
Sprzęt jest zakopany gdzieś na 60 cm, a dziadek niestety przy dokładnym wskazaniu miejsca już nie pomoże. Ale myslę, że warto poswięcić kilka dni na te poszukiwania bo sprzęt był zakonserwowanydość solidnie (smar, szmaty, smar). Jak coś znajdę (a przedewszystkim czas na poszukiwania bo to 200 km od domu) to pokaże na forum.

Mirass
Napisano
ale trzeba powiedziec ze co do samej broni to dzialek ma niezla pamiec...

ujawnisdz w jakich rejonach ziemia skrywa takie atrakcje (wojewodztwo)? :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie