Skocz do zawartości
  • 0

Monety,spust?

fraktal

Pytanie

Napisano

Witam Panowie. Kilka ciekawych drobiazgów z jednego pola pod lasem. Co sądzicie? Czy nie przesadzam podejrzewając to coś o bycie spustem od broni? Z góry dziękuję.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ostatnia moneta (wykopana pierwsza). Jest w nieco gorszym stanie Napis głosi ...st III REX POL. Zapewne chodzi o Augusta III Pasuje to do roku na rewersie tj. 1755 (co do ostatniej cyfry nie mam pewności). Jak widać rozpiętość czasowa monet spora tzn 1755 1817 i 1861. Co o nich sądzicie?

Napisano
Ta 3 grosze posen 1917 nie jest pospolita, a ostatnia, to szeląg Augusta III Sasa. Łuska SBP myśliwska, czeska.
Pozdrawiam
Napisano
Po sygnaturze: producent i typ naboju, coby pomyłki nie było.
Co do spustu, to jakoś nie widzę zastosowania w broni, możesz dać fotkę z góry (tam, gdzie to płaskie)?
Pozdrawiam
Napisano
Fakt, mój błąd drukarski. A to pierwsze to nie spust, a raczej jakieś cywilne zastosowanie (wieszak, może od kubka).
Pozdrawiam
Napisano

I z góry.Widać,że jest ułamany.Sam nie wiem... Chyba masz rację. Widać,że powierzchnia była obrabiana ręcznie,pilnikiem-tak sądzę.W dodatku to chyba mosiądz.Wojskowa broń ma obecnie z tego co wiem stalowe spusty. Gdyby więc okazało to się elementem broni-byłoby zapewne dość stare.Ale i elementy okuć np. chomąta (dobrze napisałem?) u koni orzących pola trafiałem też mosiężne, podobną techniką wykonywane (bruzdy po obróbce), miały jednak całkiem inny kształt.

Napisano
I jeszcze jedno: prawa strona z boku,tam gdzie opiera się palec układany na spuście, jest wyraźnie bardziej wytarta i gładsza.Jeżeli więc jest to spust, to nie próżnował:-)
Napisano
Widać to nawet na zdjęciu opisanym jako przód". Na samym dole, nieco nad tą ostrą końcówką widać taką białą, kreskowaną linię.Biegnie ona od lewej w górę do prawej strony. Lampa błyskowa uwidoczniła niemal niewyczuwalne w dotyku załamanie powierzchni, które uważam za wytarcie.
Napisano

A teraz? Dla mnie to to wygląda na spust. Jest chyba mosiężne,a z tego co wiem seryjna produkcja wojskowa opierała się na stali.Może więc starsze lub rzadkie znalezisko?

Napisano

Witam Panowie. Kilka ciekawych drobiazgów z jednego pola pod lasem. Co sądzicie? Czy nie przesadzam podejrzewając to coś o bycie spustem od broni? Z góry dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie