fraktal Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 Witam Panowie. Kilka ciekawych drobiazgów z jednego pola pod lasem. Co sądzicie? Czy nie przesadzam podejrzewając to coś o bycie spustem od broni? Z góry dziękuję.
fraktal Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 Był tam też guzik- bez żadnych oznaczeń. Kufajka gospodarza, czy płaszcz wojskowy? Przód wypukły, gładki.
fraktal Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 ostatnia moneta (wykopana pierwsza). Jest w nieco gorszym stanie Napis głosi ...st III REX POL. Zapewne chodzi o Augusta III Pasuje to do roku na rewersie tj. 1755 (co do ostatniej cyfry nie mam pewności). Jak widać rozpiętość czasowa monet spora tzn 1755 1817 i 1861. Co o nich sądzicie?
Boruta Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Ta 3 grosze posen 1917 nie jest pospolita, a ostatnia, to szeląg Augusta III Sasa. Łuska SBP myśliwska, czeska.Pozdrawiam
fraktal Napisano 25 Maj 2006 Autor Napisano 25 Maj 2006 Skąd wiadomo,ze luska jest mysliwska? Jak odróżnić amunicję strzeleck,wojskową od myśliwskiej?
IRONRAT Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Przerzuciłeś się o 100 lat. To 3 grosze Księstwa Poznańskiego z 1817 roku. Ironrat
Boruta Napisano 25 Maj 2006 Napisano 25 Maj 2006 Po sygnaturze: producent i typ naboju, coby pomyłki nie było. Co do spustu, to jakoś nie widzę zastosowania w broni, możesz dać fotkę z góry (tam, gdzie to płaskie)?Pozdrawiam
Boruta Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Fakt, mój błąd drukarski. A to pierwsze to nie spust, a raczej jakieś cywilne zastosowanie (wieszak, może od kubka).Pozdrawiam
fraktal Napisano 25 Maj 2006 Autor Napisano 25 Maj 2006 I z góry.Widać,że jest ułamany.Sam nie wiem... Chyba masz rację. Widać,że powierzchnia była obrabiana ręcznie,pilnikiem-tak sądzę.W dodatku to chyba mosiądz.Wojskowa broń ma obecnie z tego co wiem stalowe spusty. Gdyby więc okazało to się elementem broni-byłoby zapewne dość stare.Ale i elementy okuć np. chomąta (dobrze napisałem?) u koni orzących pola trafiałem też mosiężne, podobną techniką wykonywane (bruzdy po obróbce), miały jednak całkiem inny kształt.
fraktal Napisano 25 Maj 2006 Autor Napisano 25 Maj 2006 I jeszcze jedno: prawa strona z boku,tam gdzie opiera się palec układany na spuście, jest wyraźnie bardziej wytarta i gładsza.Jeżeli więc jest to spust, to nie próżnował:-)
fraktal Napisano 25 Maj 2006 Autor Napisano 25 Maj 2006 Widać to nawet na zdjęciu opisanym jako przód". Na samym dole, nieco nad tą ostrą końcówką widać taką białą, kreskowaną linię.Biegnie ona od lewej w górę do prawej strony. Lampa błyskowa uwidoczniła niemal niewyczuwalne w dotyku załamanie powierzchni, które uważam za wytarcie.
Boruta Napisano 26 Maj 2006 Napisano 26 Maj 2006 Mimo wszystko dla mnie jest to wieszak, często takie były przy starych kuchniach.Pozdrawiam
fraktal Napisano 25 Maj 2006 Autor Napisano 25 Maj 2006 A teraz? Dla mnie to to wygląda na spust. Jest chyba mosiężne,a z tego co wiem seryjna produkcja wojskowa opierała się na stali.Może więc starsze lub rzadkie znalezisko?
fraktal Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 Witam Panowie. Kilka ciekawych drobiazgów z jednego pola pod lasem. Co sądzicie? Czy nie przesadzam podejrzewając to coś o bycie spustem od broni? Z góry dziękuję.
Pytanie
fraktal
Witam Panowie. Kilka ciekawych drobiazgów z jednego pola pod lasem. Co sądzicie? Czy nie przesadzam podejrzewając to coś o bycie spustem od broni? Z góry dziękuję.
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.