berdan Napisano 22 Maj 2006 Autor Napisano 22 Maj 2006 Szanowni Koledzy, proszę o pomoc - ten znaczek ma podobno coś wspólnego z celnikami Wolnego Miasta...Czy można prosić o Wasze opinie?Może ktoś z Was wie na pewno co zacz?Dzięki.Berdan
Raned Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 Mam identyczny znaczek ze św. Wojciecha gdzie granica nie przebiegała.
berdan Napisano 22 Maj 2006 Autor Napisano 22 Maj 2006 Szanowni Koledzy, proszę o pomoc - ten znaczek ma podobno coś wspólnego z celnikami Wolnego Miasta...Czy można prosić o Wasze opinie?Może ktoś z Was wie na pewno co zacz?Dzięki.Berdan
grba Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Dla mnie niejasna jest symbolika. Włączę tę odznakę do katalogu HGW", jak spotkam taką, dam znać.
berdan Napisano 24 Maj 2006 Autor Napisano 24 Maj 2006 Czyli celnicy odpadają...A masz jakiś pomysł - mój jest z okolic Stegny...
the_tuna Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 celników na 100# nie....szybciej moze to być jakieś stowarzyszenie kombatanckie..znajomy miał także taki znaczek niestety w gorszym stanie..
grba Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Odznaka z dewizą Gdańska: Nec temere nec timide Ani zuchwale, ani trwożliwie. Związane węzłem dwie flagi, z lewej czarno-biało-czerwona flaga Cesarstwa Niemieckiego, z prawej czarno-biała flaga Prus Wschodnich (Ostpreußen). Gdańsk był stolicą Prus Zachodnich (Westpreußen); pytanie dlaczego na odznace są barwy Prus Wschodnich? Czarna emalia utleniła się na zielono.
berdan Napisano 22 Maj 2006 Autor Napisano 22 Maj 2006 no tak..., ale to wszystko widać.Czy znasz przeznaczenie tego znaczka?Znajomy z okolic TM ma identyczny, twierdzi, że to celników...
Pytanie
berdan
Szanowni Koledzy, proszę o pomoc - ten znaczek ma podobno coś wspólnego z celnikami Wolnego Miasta...Czy można prosić o Wasze opinie?Może ktoś z Was wie na pewno co zacz?Dzięki.Berdan
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.