Skocz do zawartości
  • 0

prośba o identyfikacje zapalnika oraz łyzki z granatu z sygnowaniem MR !!??

ZnaChoR

Pytanie

Napisano
witam, dzisiaj na wypadzie odprócz łusek z mausera raz łyzek z polskich granatów obronnych, wyszedł oto taki zapalnik oraz ta nietypowa łyzka z granatu sygnowana MR"
proszę szanownych forumowiczów o pomoc w identyfikacji tych fantów!!
pozdr.ZnaChoR

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
i długości:
1.łyżka około 11 cm czyli o wiele dłuższa od naszych polskich z granatów obronnych ponieważ nasze maja około 9 cm
2.zapalnik niecałe 4 cm
pozdr.ZnaChoR
Napisano
dzięki łazior. a wiesz moze czy czasami ta spłonka niepasowała do polskich granatów obronnych, bo przeważnie wychodziły mi tam polskie łyzki z granatów ????
pozdr.ZnaChoR
Napisano
glassmine a masz może jakiegoś linka co by można zobaczyć poszczególne części od panzerfaustów oraz tej żerdzi??
pozdr.ZnaChoR
Napisano
AVE. Sorki ze sie wtrace ale jak to jest UZRGM to ja jestem swiety. Znam troche ruski sprzet. jest to 1/3 mniejsze od uzrgm. Bylem razem z Znachorem gdzy to mu wyszlo.
Uzrgm ma wieksza dysze na koncu z materialu inicjujacego niezaleznie od opozniacza jaki byl zastosowany.
Napisano

Święty NEPTUNAKu, ja cie prosze...
To jest na 100% element zapalnika UZRG, produkowano tego mase!
Zdarza sie że czasami różnią sie minimalnie od siebie (co fabryka to drobne różnice)
Element na fotce to sam opóźniecz ze spłonką! materiał popudzający w postaci tetrylu znajdował się w specjalnej części zaciskanej na końcu opóźniacza.
Na schemacie zaznaczyłem ten element na czerwono.
Widziałem wiele zapalników UZRG, i każdy był minimalnie inny.
Co zresztą w Rosyjskim uzbrojeniu niejest niczym nowym,
standaryzacja w rosyjskiej armi w czasie II wojny św.to...utopia. (zresztą co ci będe pisał przecież znasz się jak nikt inny)
Poza tym wykopałem kiedyś RG-42 z zapalnikiem UZRG z dokładnie takim opóźniaczem.

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie