bambulu Napisano 20 Maj 2006 Autor Share Napisano 20 Maj 2006 WItamKilka godzin temu wrocilem z Targow Ksiazki, gdzie w stoisku Ośrodka KARTA (wydawca tej pozycji) znalazlem ksiazke Mercedes a sprawa polska". To cos nowego, podobno wczoraj wyszly pierwsze egzemplarze. Otwieram pierwsza strone i co widze... gen. Kasprzycki w reprezentacyjnym Mercedesie 770 podczas oficjalnej uroczystosci w maju 1938 r. Super fotka. Dalej cala jeszcze lepiej, duzo ciekawych fot i informacji z I i II wojny.Interesujacy jest watek rozpczecia w Polsce produkcji Mercedesow 170 V, pod koniec lat 30. Czyzby Hitler planowal stworzenie sobie zaplecza czesci zamiennych" na wypadek przyszlej wojny ??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambulu Napisano 26 Maj 2006 Autor Share Napisano 26 Maj 2006 W ksiazce o Mesiach jest duzo o sprzetach rofiejnych". Mercedes 770 Gross uzywany przez Bieruta, Merc G4 uzywany przez firme kartograficzna z Warszawy, troche autek serii 500". Ciekaw jestem czy mozna gdzies znalezc ich numery karoserii lub silnika, zeby okreslic dla kogo pierwotnie byly przeznczonete auta ? Fajnie byloby zbudowac historie takiego samochodu, zwlasza ze w ksiazkce jest troche fotek.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot2006 Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 A jest coś o ciężarowych Mesiach używanych w WP w 1939??? może fotki jakieś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambulu Napisano 29 Maj 2006 Autor Share Napisano 29 Maj 2006 Piechot2006 jest super fotka i dokument z testow wojskowych ciezarowego Mesia z 1937 czy 1938 roku. Jest tez, chyba, o informacja zdobycznych Mesiach, ktore w ramach 10 BK przeszly na Wegry i do Rumunii.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piechot2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Share Napisano 1 Czerwiec 2006 Czy istnieje możliwość otrzymać skan tego dokumentu i fotki no i info o zdobycznych Mesiach??? Wiem z listy zamieszczonej w temacie o 10 BK że w tej jednostce używano/testowano ok 10 Meśków różnych typów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambulu Napisano 2 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2006 W ksiazce jest duze zdjecie i oryginalny tekst z testow. Skan prawdopodobnie ma wydawca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smarcin Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 Książa jest super - dzisiaj przeglądałem w Empiku .I na pewno ją kupię.W związku z jej treścią mam pytanie -Może ktoś się orientuje jekie były dalsze losy Mercedesa G4 ( tego wykozystywanego przez kartgrafów ) i czy w powojennej Polsce był jeszcze jakiś inny egzemplarz ( -e) tego ciekawego pojazdu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambulu Napisano 7 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2006 WitamPodpisuje sie pod pytaniem Smercina. Moze ktos cos wie..., moze czyjs dziadek - widzial..., jezdzil..., naprawial...Chce sprobowac poszukac dokumentacji tego samochodu. Moze w archiwum zachowaly sie jakies kwity, ewidencja, zestawienia, cokolwiek na czym beda numery podwozia, silnika, mozna by wtedy okreslic pierwszego wlasciciela. Sprzet jest prawdopodobnie rofiejny". Ksiazka pokazuje tylko zalazki historii. Wiekszosc z tych zalazkow" mozna by rozwinac do fajnych opowiesci. Poza tym ksiazka składa sie z materiałow zrodlowych, wiec nie sa to konfabulacje autorow.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambulu Napisano 14 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 14 Czerwiec 2006 Mercedesy 770 Gross" w rzadzie polskim zaraz po II wojnie. Bylo ich prawdopodobnie 2. Czy ktos cos slyszal o tym, co sie znimi stalo ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 15 Czerwiec 2006 Share Napisano 15 Czerwiec 2006 Co to za Mercedes G4"? Możecie wrzucić jakieś fotki? Zresztą tego 770 też. Znam jednego gościa, który ma dużego Mercedesa - przed wojną został on sprzedany przez fabrykę jakiemuś niemieckiemu generałowi (jest to ustalone, nazwiska nie pamiętam). Jak znajdę chwilę to się przejadę do gościa i zapytam co to za model. Z rozmowy z nim nie kojarzę liczby 770" więc pewnie inny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smarcin Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Załączam fotkę Mercedesa G4.Pojazd produkowany w latach 1934-39.Korzystał z niego m. in. Hitler.Jeżeli ktoś coś wie, lub słyszał na temat takiego pojazdu w Polsce to prosze o informacje na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smarcin Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Fotka Mercedesa 770 - największego Mercedesa tamtych czasów.Pojazdu służbowego" Hitlera i jego świty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 Czy mercedes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 23 Czerwiec 2006 Share Napisano 23 Czerwiec 2006 Mercedes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambulu Napisano 24 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Wspomniana na poczatku ksiazka zaczyna sie zdjeciem gen. Kasprzyckiego w Mercedesie 770 podczas oficjalnej parady wojskowej. W drugiej polowie lat 30 sprzedaza Mercedesow w Polsce zajął sie Stefan hr. Tyszkiewicz - osoba z doswiadczeniem handlowym i motoryzacyjnym, bardzo energiczna i wplywowa. Troche osobowek trafilo do wojska. Testowano ciezarowki.Smarci, fajnie byloby jakby odezwal sie ktos pracujacy w archiwum panstwowym i moglby pomoc w odnalezieniu dokumentacji Urzedow Komunikacji. Mam fotki z lat 50, 60 i 70, na ktorych sa samochody z numerami rejestracyjnymi. Gdyby odnalesc ich nr podwozi i silnikow mozna by w archiwum w Niemczech sprawdzic, kto byl pierwszym wlascicielem. Moglaby z tego powstac fajna opowiesc. Slady prowadza do Warszawy, Gdanska i Krakowa. Jezeli ktos moglby pomoc w zlokalizowaaniu dokumentow Wydzialow Komunikacj z lat 50 i 60 z tych miast byloby suuuuuuper. Za pomoc stawiam browar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smarcin Napisano 24 Czerwiec 2006 Share Napisano 24 Czerwiec 2006 Cześć bambuluCzy mógłbyś rozwinąć troszeczkę te wontki dotyczące Warszawy,Gdańska i Krakowa?Z tego co wyczytałem w tej książce to w Polsce były:- 2 Mercedesy 770- conajmniej jeden Mercedes G4- kilka Mercedesów 540/500Jednego z Mercedesów 540 K miał znany kolekcjoner pan Tabęcki z Grodziska Mazowieckiego. Chodziły słuchy że miał również drugiego.No i oczywiście perełką jego kolekcji był Maybach Zeppelin ( wymieniony w latach 60-siątych na współczesne samochody dla zawodników przez Automobilklub )Czy masz może dane o innych 540-tkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Reklama z maja 1937 r. Napewno jakiś mundurowy jeździł takim turystycznym M-B 540.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Mercedes-Benz 170 V w różnym malowaniu.napis: Użycie kolorowych lakierów daje możność korektury linii nadwozia i dania swoistego wyrazu bryle samochodu.Arkady" maj 1938 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Mercedes-Benz 170 V w różnym malowaniu.napis: Możemy tu zaobserwować odrębny charakter i urozmaicenie formy samochodu w zależności od zastosowania kolorów.Arkady" maj 1938 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 25 Czerwiec 2006 Share Napisano 25 Czerwiec 2006 Odnośnie p. Tabenckiego to był u mnie w ub. tygodniu znajomy, który te Mercedesy (chyba 540) widział. Mówił o dwóch - odmiany A i B (nie rzucajcie na mnie gromów jeśli nie określam tego fachowo, akurat na Mercedesach się nie znam). Jeden był wrakiem i nawet stał na zewnątrz tylko czymś przykryty. Drugi pochodził od marszałka Żymierskiego, Tabencki podobno kupił go od rządu za równowartość nowej Warszawy (słyszałem o kwocie 60 tysięcy). Wtedy rząd wymieniał samochody zdaje się na Czajki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambulu Napisano 26 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2006 SMARCIM, mam pytanie, gdzie znalazles informacje o tym Zeppelinie i jego sprzedazy przez Automobilklub. Bardzo mnie interesuje ta infomacja. Bede wddzieczny za wskazanie zrodla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smarcin Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 Sorry Babmulu za późną odpowieź ale dopiero dzisiaj mam trochę czasu.Informację o posiadaniu przez Tabęckiego Maybacha Zeppelina zaczerpnąłem z artykułu Rafała Jabłońskiego - zamieszczonego w Kulisach 3/2003.Podaje również link do wersji elektronicznej zamieszczonej na Weteranie Szos - http://www.weteranszos.pl/index.php?s=read_news&nwsid=14Informacje o Mercedesach 540 potwierdził kolega Pająk wiec myślę że o Maybachu jest również prawdziwa.Prośba do kolegi Pająka jak możesz to spytaj również kolegę o Maybacha i inne ciekawe auta z kolekcji Tabęckiego np. o Alfa Romeo i Bugatti .Czy może ktoś orientuje się ile było w polsce po wojnie Mercedesów 500/540 i zna ich dalsze losy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bambulu Napisano 28 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2006 Smarcin, mily z Ciebie gość, dlatego powiem Ci po koleżeńsku, ze wspominany przez Ciebie artykul to czysta konfabulacja. Prawdy jest tam góra 30% i to też tej ramowej. Ze żyl ktos taki jak Tabencki, ze go okradali. Reszta to bajka dla mas.Artykul miał ukryty cel, trudny do zrozumienia bez znajomosci danego przypadku. Zapewniam Cie ze nie byl to szczytny cel. Po wojnie bylo kilka 500 i 540. Byly też w Polsce inne mercedesowskie perełki - jak W163 (info masz w ksiazce), SSK, G4. Zawierucha wojennazrobilą dużo zametu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smarcin Napisano 29 Czerwiec 2006 Share Napisano 29 Czerwiec 2006 Bambulu - potwierdziłeś moje domysły co do tego artykułu. Niemniej w każdej plotce jest troche prawdy tak więc myślę że część odnośnie Maybacha może być prawdziwa ( 2 Mercedesy 540 są prawdą ). Może kolega Pająka będzie miał jeszcze jakieś informacje odnośnie tych aut. Zresztą temat przedwojennych pozostałości w latach PRL jest ciekawy, i cały czas mam nadzieję że coś jednak jeszcze się gdzieś zachowało. Dowodem na to są odnajdywane co pewien czas pojazdy - Niebiesko-Czarny prawie 6-cio metrowy Packard znajdującu się u Mikiciuków ( znaleziony zamurowany w Łodzi ) czy też piękny Mercedes Posen z początku XX wieku .Jak ktoś bedzie miał informację o chistori takich aut i dane o pojazdach Tabęckiego to proszę o info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smarcin Napisano 29 Czerwiec 2006 Share Napisano 29 Czerwiec 2006 oczywiście histori a nie chistoriSorry !!!Smarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.